LOONHEFFINGEN - 05.10.2017

G-rekening, wat kunt of moet u daar nog mee?

Waarschijnlijk heeft u al eens gehoord van de g-rekening. Misschien heeft u ook iets meegekregen van de al jarenlang bestaande geruchten dat deze wordt afgeschaft. Hoe zit het en wat kunt u hier (nog) mee? Een update.

Hoe zat dat ook alweer? De g-rekening is een geblokkeerde bankrekening. Deze rekening is geblokkeerd voor de rekeninghouder. Voordeel voor uw klanten is dat als zij betalen op de g-rekening, zij hun risico om keten- of inlenersaansprakelijk gesteld te worden aanzienlijk beperken.

Welk risico voor wie?

De keten- en inlenersaansprakelijkheid is het risico dat de klant door de Belastingdienst aansprakelijk wordt gesteld voor de niet-afgedragen loonheffingen en btw door zijn leverancier. Dit risico bestaat niet voor alle leveranciers, maar wel:

  1. voor een aannemer in de bouw;
  2. als er personeel wordt ingeleend dat in dienst is bij een ander (bijvoorbeeld uitzendkrachten);
  3. in de confectie-industrie.

Tip. Voor andere branches bestaat er geen risico op keten- of inlenersaansprakelijkheid en is het dus niet nodig een g-rekening te gebruiken.

Download de brochures ‘Aansprakelijkheid voor loonheffingen bij onderaanneming’ en ‘Aansprakelijkheid voor loonheffingen en omzetbelasting bij inlening van personeel’ van de Belastingdienst via http://tipsenadvies-personeel.nl/download (PS 22.20.02).

Afschaffen g-rekening toch bedoeling?

Al jaren wordt er gesproken over het afschaffen van de g-rekening en deze te vervangen door een andere methode, waardoor de klant ervoor kan zorgen dat hij zijn risico op aansprakelijkstelling kan beperken: het risico dat de Belastingdienst de loonheffingen en de btw die de leverancier niet heeft betaald over werkzaamheden/diensten alsnog ophaalt bij de klant. Tot nu toe is de g-rekening echter gewoon nog in stand gebleven en kan dus worden gebruikt. De wijziging van de g-rekening staat nu op de agenda voor nader overleg in het derde kwartaal 2017, maar omdat men eerst tot overeenstemming moet komen en daarna de processen nog moeten worden ingericht, is de verwachting dat er op zijn vroegst tegen eind 2018 iets gaat veranderen in de g-rekening.

Hoe werkt u met een g-rekening?

Als klant vraagt u aan uw leverancier (wanneer deze in een van de genoemde branches werkt en u een risico loopt) het nummer van de g-rekening en spreekt vervolgens af welk percentage van de factuur op de g-rekening mag worden gestort. 45% is hierbij heel gebruikelijk. Let op. Alleen voor de bedragen gestort op de g-rekening, zal de Belastingdienst niet meer bij u komen. Heeft u minder betaald dan het deel van de loonheffingen en btw die aan u worden toegerekend, dan bent u nog steeds aansprakelijk voor het verschil. Zorg verder dat u bij de betalingen duidelijk aangeeft waarvoor deze is (factuurnummer en eventueel andere identificatiegegevens van de factuur, zoals een datum).

Leverancier met een g-rekening? U kunt het bedrag op de g-rekening alleen gebruiken om:

  1. uw loonheffingen en/of btw in verband met inlening van personeel aan de fiscus te betalen;
  2. te betalen op de g-rekening van uw leveranciers als u risico loopt (aansprakelijkheid).

Te veel saldo? Heeft u meer saldo dan dat u nodig heeft om te betalen aan de Belastingdienst, vraag dan om te deblokkeren. De Belastingdienst zal dan een onderzoek doen en het geld vrijgeven indien ze het ermee eens zijn dat het saldo te hoog is.

Voorlopig kunt u nog werken met een g-rekening om het risico van aansprakelijkheidsstelling te beperken. Doe dat ook en beperk het risico van een claim van de Belastingdienst. Download de brochures inzake inlening van personeel en loonheffingen bij onderaanneming.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01