WERKWIJZE BELASTINGDIENST - 26.10.2017

Aanmaning noodzakelijk voor omkering bewijslast

Als u wordt verzocht om aangifte inkomstenbelasting te doen, dan moet u hieraan gehoor geven. Doet u dit niet, dan kan omkering van de bewijslast volgen. De Hoge Raad heeft hierover een interessante uitspraak gedaan.

Wat speelde er?

Geen aangifte gedaan. In de procedure voor de Hoge Raad, 14.04.2017 (HR:2017:675) , gaat het om een directeur-grootaandeelhouder (DGA) die zijn aangifte inkomstenbelasting 2011 niet tijdig heeft ingediend. Zelfs nadat de Belastingdienst hem hiervoor herinneringen en een aanmaning heeft gestuurd, is de vereiste aangifte niet ingediend.

Bewijslast omgekeerd en verzwaard. Vervolgens legt de inspecteur een ambtshalve aanslag op. Hierin maakt hij een redelijke schatting van de inkomsten van de DGA. Het is dan aan de DGA om te bewijzen dat deze aanslag niet klopt. De DGA moet overtuigend bewijs aanleveren dat de in rekening gebrachte belasting niet klopt.

Post naar belastingadviseur. Nu speelt er iets bijzonders in dit geval. De belastingadviseur van deze DGA heeft namelijk op een eerder moment de Belastingdienst verzocht om alle correspondentie aangaande deze cliënt naar zijn kantooradres te sturen. Dit gebeurt in de praktijk wel vaker om te voorkomen dat belangrijke brieven kwijtraken.

DGA op vakantie? De Belastingdienst heeft hier echter bij het versturen van de herinneringen en de aanmaning geen rekening mee gehouden. Deze zijn namelijk gewoon naar het woonadres van de DGA verzonden. Vervolgens is hier, om wat voor reden dan ook, geen gehoor aan gegeven. Mogelijk was de DGA langdurig op vakantie of niet zo zorgvuldig met zijn post.

Oordeel Hoge Raad

Geen omkering bewijslast. De Hoge Raad stelt dat de vereiste aangifte niet is gedaan als de belastingplichtige deze niet binnen de reguliere termijn heeft gedaan en bovendien ook niet binnen de termijn die hem in een aanmaning wordt geboden. Nu deze aanmaning naar een verkeerd adres is verzonden, is deze tweede termijn niet aan de DGA geboden. Volgens de Hoge Raad kan de inspecteur niet stellen dat de vereiste aangifte niet is gedaan. Zodoende kan er geen sprake zijn van verzwaring en omkering van de bewijslast.

Wat moet u hiervan onthouden?

Goede afspraken met uw adviseur. Allereerst is het natuurlijk niet handig om geen of veel te laat aangifte te doen. Stem daarom goed af met uw adviseur wanneer de uiterste aangiftetermijn verloopt en zorg ervoor dat eventuele correspondentie hieromtrent bij hem terechtkomt. Tip. Als de reguliere aangiftetermijn wordt overschreden, leidt dit niet direct tot een boete of tot grote problemen. De Belastingdienst is namelijk verplicht eerst een herinnering en vervolgens een aanmaning te sturen. Pas daarna volgen er hardere maatregelen.

Aanmaning juist geadresseerd? Komt u onverhoopt in een situatie waarin de Belastingdienst stelt dat u niet heeft voldaan aan uw aangifteverplichting, dan is het goed om te weten dat een aanmaning met juiste adressering hierbij noodzakelijk is. Verstuurt de Belastingdienst deze naar een ander adres dan aan hen is doorgegeven, dan kan de aanmaning als niet verzonden worden beschouwd. Daarmee kan de omkering van de bewijslast worden aangevochten.

Model ‘Bezwaarschrift omkering bewijslast bij niet voldoen aan aangifteverplichting’ (BT 22.17.07)

Stem goed af met uw adviseur wanneer de uiterste aangiftetermijn verloopt en zorg ervoor dat eventuele correspondentie hierover bij hem terechtkomt. Voor omkering van de bewijslast is volgens de Hoge Raad een aanmaning met juiste adressering noodzakelijk.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01