AUTOFINANCIERING - 26.10.2017

Is een auto privé leasen wel zo aantrekkelijk als men zegt?

In de media kon u lezen over de snelle groei van ‘private lease’ van auto’s. U bent naast ondernemer ook consument en kunt dus ook privé een auto leasen. Maar is het vanuit financieringsperspectief allemaal rozengeur en maneschijn?

Wat is private lease? Met private lease kunt u als particulier, ook als eigenaar van een eenmanszaak of Vof, voor een vast bedrag per maand een nieuwe of een tweedehandsauto rijden. Kosten voor reparaties en onderhoud, verzekering en belasting (maar exclusief brandstof) zijn inbegrepen. Uw maandbedrag wordt vooral bepaald door de leaseduur en het aantal kilometers per jaar. Zo kunt u een nieuwe auto rijden zonder in een keer de aanschaf te betalen. Voor die zekerheid betaalt u een prijs. Let op. Private lease is een vorm van operational lease: u bent dus geen eigenaar van de auto.

Fiscaal? Fiscaal gezien is uw keuze ook allesbepalend (bijtelling, btw, aftrekbaarheid kosten, etc.). Daarover een volgende keer meer.

Waar moet u op letten?

Droomauto. De keuze voor het model en het contract voor privé lease verschilt niet van die voor een zakelijke lease, afgezien van de fiscale behandeling. Weet dat moeilijk verkoopbare auto’s vaak via private lease worden aangeboden. U kunt mogelijk niet uw droomauto leasen.

Kosten. Bepaal het aantal kilometers zorgvuldig: extra gereden kilometers kosten onevenredig veel en bij minder kilometers krijgt u niets terug. Bestudeer de voorwaarden goed: vallen alle kosten die u wilt vermijden in het contract? Denk bijvoorbeeld aan (winter)banden. Houd ook rekening met de boete die u moet betalen om tussentijds uw contract te beëindigen.

BKR-registratie en leencapaciteit. Private lease wordt bij BKR geregistreerd. Het bedrag dat wordt doorgegeven is: looptijd x leasetarief x 65%.

Let op. Dat beïnvloedt dus uw leencapaciteit, zowel zakelijk als privé. Let op. Voor zakelijke financiering tellen dan ook eerdere privéfinancieringen mee, zoals dus private lease.

Keurmerk? Kies voor meer zekerheid een leasemaatschappij met het ‘Keurmerk Private Lease’ ( https://www.keurmerkprivatelease.nl/ ) .

Welke alternatieven heeft u?

Alternatieven voor private lease zijn:

  • kopen met privégeld. Voordeel: als eigenaar heeft u alle vrijheid. Nadeel: u moet alle kosten voor bezit en gebruik zelf betalen;
  • kopen met consumptief krediet (koop op afbetaling). Voordeel: geen investering met privégeld. Nadeel: u draagt alle kosten voor gebruik zelf en betaalt rente voor de lening.

Alternatieve financiering bij zakelijk gebruik zijn:

  • kopen met eigen vermogen. Voordeel: uw onderneming is eigenaar. Nadeel: uw onderneming moet alle kosten voor bezit en gebruik zelf dragen;
  • operational lease. Dit is vergelijkbaar met private lease. Voordeel: de gebruikskosten zijn inbegrepen in het leasebedrag. Nadeel: uw onderneming is geen eigenaar;
  • financial lease. Voordeel: Is gericht op financiering niet op gebruiksgemak en uw onderneming is eigenaar. Nadeel: u draagt alle kosten voor gebruik zelf en betaalt rente voor de lening.

BV? Heeft u een BV en leaset u als DGA privé een auto die u vervolgens ook zakelijk rijdt, dan is dat een verhaal apart, omdat de DGA werknemer is. Ook daarover een volgende keer meer.

Private lease kan een prima alternatief zijn voor een privé- of zakelijke lening met dezelfde voordelen als operational (zakelijke) lease: overzichtelijke kosten en gemak. Bedenk wel dat de fiscale gevolgen hier los van staan. Private lease wordt geregistreerd bij BKR en beïnvloedt uw leencapaciteit privé en zakelijk!

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01