BURENRECHT - 26.10.2017

Mogen overhangende takken niet worden gesnoeid?

Het is nu weer de tijd dat veel mensen bomen en struiken willen gaan snoeien, bijvoorbeeld als die overlast geven bij buren. Als een buurman de overhangende takken van zijn boom niet wil snoeien, mag men dan zelf gaan snoeien?

Veel overlast. Koos is eigenaar van een appartementencomplex met vijf parkeerplaatsen. Op een afstand van 1.90 m van de erfgrens staat in de tuin van Jan een oude kastanjeboom. De takken hangen over de erfafscheiding boven twee van de vijf parkeerplaatsen. Koos zegt overlast te hebben van de boom. Door vallende kastanjes kan er schade ontstaan aan geparkeerde auto’s. Ook is er overlast door bladafval en poep van vogels die nestelen in de boom. Daardoor worden de twee parkeerplaatsen vaak niet gebruikt. Dat kan niet de bedoeling zijn. Daarom eist hij dat Jan de takken terugsnoeit tot aan de erfgrens. Als Jan hier binnen zes weken geen gevolg aan geeft, zal Koos zelf de elektrische zaag ter hand nemen.

Schade aan de boom. Jan vindt dat zwaar overdreven. Hij laat elk jaar een erkend bedrijf de boom maximaal snoeien. Ook ruimt hij zelf het bladafval op dat op de parkeerplaatsen terechtkomt. Vruchtval door vallende kastanjes is beperkt tot enkele weken per jaar. Dus met die overlast valt het wel mee. Als Koos gaat snoeien, bestaat de kans dat de boom afsterft of omwaait.

Wat zegt de wet?

De wet zegt dat de eigenaar van een perceel zijn buurman kan aanmanen om de overhangende takken van bomen of struiken te verwijderen. Hij moet hem daarvoor een redelijke termijn stellen. Om van dat recht gebruik te kunnen maken, is het niet vereist dat hij aantoont dat hij hinder ondervindt van het overhangende groen. Reageert de buurman niet binnen de gestelde termijn, dan mag hij zelf de takken tot aan de erfgrens verwijderen.

Hoe oordeelt de rechter?

Redelijk? De rechter vindt een termijn van zes weken alleszins redelijk. Koos denkt hiermee de zaak te hebben gewonnen en wil alvast gaan snoeien. Helaas voor hem zit er nog een addertje onder het gras. De wet zegt namelijk óók dat de eigenaar van het perceel geen misbruik mag maken van zijn recht. Dat is het geval als het belang dat door het recht wordt gediend in geen verhouding staat tot het belang dat daardoor wordt geschaad.

Deskundig gesnoeid. De rechter stelt vast dat Jan elk jaar de overhangende takken zo ver mogelijk laat terugsnoeien door een gespecialiseerd bedrijf. Het gevaar van vallende takken bestaat daardoor niet. Het snoeihout en bladafval worden steeds door Jan opgeruimd. Als Koos zelf gaat snoeien, is de kans groot dat dit schade veroorzaakt aan de kastanjeboom. Het is niet uitgesloten dat door al te drastisch snoeien de boom zodanig wordt aangetast dat het risico van afsterven of omvallen bestaat.

Oplossing. Kastanjes vallen alleen eind september en in oktober van de boom. Die overlast duurt dus maar enkele weken. Aan de andere kant van het appartementencomplex zijn volop gratis parkeermogelijkheden. Het is dan ook geen probleem om voor die paar weken de auto dichtbij op een andere plaats te parkeren zonder extra kosten.

Alles overziend oordeelt de Rechtbank Overijssel, 28.09.2017 (RBOVE:2017:3646) , dat het belang van Jan bij handhaving van de bestaande situatie gaat vóór het belang van Koos om de kastanjeboom te snoeien. Daarvoor krijgt hij van de rechter geen toestemming. Hij moet € 1.200,- aan proceskosten betalen!

Uw buurman kan u aanmanen om binnen een redelijke termijn zelf alle overhangende takken te snoeien. Anders mag hij zelf snoeien. Dat is anders als u aantoont dat uw belang zwaarder weegt, bijvoorbeeld dat de boom dreigt af te sterven.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01