BURENRECHT - 17.01.2023
Recht van uitweg: wat als de formulering in de akte onduidelijk is? Moeten paaltjes langs uitweg worden weggehaald?
Een erfdienstbaarheid wordt bepaald door de akte van vestiging. Is de formulering onduidelijk, dan moet er worden gekeken naar de feitelijke wijze van uitoefening. Wat als het doel in een latere overdrachtsakte anders wordt geformuleerd?
Lees meer
BURENRECHT - 12.01.2023
Eisen dat er een noodweg komt, wat heeft de rechter beslist?
De eigenaar van een ingesloten perceel kan eisen dat er een noodweg wordt aangewezen naar de openbare weg over de grond van de buurman. Daarbij spelen alle omstandigheden een rol. Wat is volgens de rechter daarbij belangrijk?
Lees meer
BURENRECHT - 12.01.2023
Een duurzame warmtepomp, pas op voor geluidshinder
Nederland werkt aan verduurzaming. De aankoop van een warmtepomp is dan een uitkomst, maar heeft ook een nadeel, namelijk geluid. De bromtoon van een warmtepomp kan worden ervaren als overlast. Wat besliste de rechter onlangs?
Lees meer
BURENRECHT - 23.12.2022
Erfdienstbaarheid, waar ligt de grens en wie bepaalt dat?
Het komt met regelmaat voor: ruzie over een erfdienstbaarheid, zoals de eigenaren van een lijdend erf die met paaltjes een toegangsweg smaller maakten.
Lees meer
BURENRECHT - 16.11.2022
Overbouw is inbreuk op eigendomsrecht en moet worden afgebroken
Door overbouw wordt er een inbreuk gemaakt op het eigendomsrecht van het naburige perceel. Deze buurman kan eisen dat de overbouw wordt afgebroken. Dat is slechts anders als hij misbruik maakt van zijn bevoegdheid. Wat wordt daarmee bedoeld?
Lees meer
BURENRECHT - 18.10.2022
Geen onrechtmatige hinder door plaatsing zonnepanelen
Door reflectie kunnen zonnepanelen lichtschittering in de tuin van de buurman veroorzaken. Deze kan daardoor overlast ervaren. Is deze hinder dan ook onrechtmatig? Waar is dat van afhankelijk? Wat staat er in de wet en wat zegt de rechter?
Lees meer