LOONKOSTEN - 10.10.2017

Wettelijk minimum ook voor freelancers

In een persbericht van 8 september jongstleden is bekendgemaakt dat het wettelijk minimumloon gaat gelden voor 60.000 werkenden extra. Hoe zit dat precies en wanneer krijgt u daarmee te maken?

Voor wat betreft werkenden is er grofweg een onderscheid te maken tussen werknemers en zelfstandige ondernemers.

Werknemer of …

Arbeidsovereenkomst. Om werknemer te zijn moet er sprake zijn van een arbeidsovereenkomst. Wat een arbeidsovereenkomst is, staat in art. 7:610 BW. Volgens dit artikel is een arbeidsovereenkomst een overeenkomst “waarbij de ene partij, de werknemer, zich verbindt in dienst van de andere partij, de werkgever, tegen loon gedurende zekere tijd arbeid te verrichten”.

De arbeidsovereenkomst draait om drie elementen: ‘loon’, ‘arbeid’ en ‘in dienst van de ander’ (gezag). Als alle elementen voorkomen in de overeenkomst, is er sprake van een arbeidsovereenkomst.

Ondernemer

Ondernemer. Een zelfstandig ondernemer is eigenaar van een onderneming en verricht vanuit deze onderneming voor eigen rekening en risico werkzaamheden. Een onderneming is daarbij een organisatorisch verband, gericht op duurzame deelname aan het economisch verkeer met behulp van arbeid en kapitaal en met het oogmerk winst te behalen. Daaronder valt ook het zelfstandig uitgeoefend beroep waarbij het accent meer op de persoonlijke bekwaamheid van de ondernemer ligt.

Juridisch en fiscaal

Het is van belang om te weten dat het Burgerlijk Wetboek en de belastingwetgeving in grote lijnen gebruikmaken van dezelfde begrippen.

Gevolgen. In principe is iemand die volgens het arbeidsrecht wordt aangemerkt als werknemer ook voor de belastingen en premies werknemer. Dit betekent bijv. dat het wettelijk minimumloon (WML) verplicht is en dat de werkgever loonbelasting en premies moet inhouden.

Grensgevallen

Helder. In de meeste gevallen is het volstrekt helder of iemand werknemer is of zelfstandig ondernemer. De omvang van de onderneming kan bijv. een belangrijke aanwijzing zijn voor het ondernemerschap, terwijl de bevoegdheid van de opdrachtgever om aanwijzingen te geven over de uitvoering van het werk juist kan duiden op het bestaan van een arbeidsovereenkomst.

Of niet. Er is echter ook een soort van tussencategorie, namelijk degenen die werken op basis van een overeenkomst van opdracht (ovo). Binnen deze groep vallen ook freelancers. Zij hebben geen arbeidsovereenkomst, maar voldoen ook niet aan de criteria van het zelfstandig ondernemerschap. Hun onderhandelingspositie is vaak zwak.

Bescherming. Om uitbuiting van deze groep te voorkomen besloot het kabinet daarom dat werk onder een overeenkomst van opdracht ten minste het WML moet opleveren. Dit geldt niet alleen voor overeenkomsten van opdracht, maar ook voor aanneem-, uitgeef- en vervoersovereenkomsten.

Gelijke rechten. Per 1 januari 2018 zijn deze allemaal gelijk waardoor ook freelancers recht hebben op het wettelijk minimumloon. Hierdoor vallen er zo’n 60.000 mensen extra onder het WML. Tip. Gastouders die in hun eigen huis kinderen opvangen, worden uitgezonderd van de regeling.

De regeling voor het wettelijk minimumloon wordt verder uitgebreid. Eerder is al beslist dat dit geldt voor aanneem-, uitgeef- en vervoersovereenkomsten en dit gaat met ingang van 1 januari ook gelden voor freelancers.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01