RE-INTEGRATIE - 23.10.2017

“Je moet toch echt met mijn mediator in zee gaan!”

Stel dat de bedrijfsarts u voorschrijft om met uw zieke medewerker een mediationtraject in te gaan. Volgens hem is er namelijk sprake van een arbeidsconflict. Mag u dan de mediator aanwijzen? Mag de medewerker weigeren?

Meewerken aan redelijke voorschriften

U moet het loon van een zieke werknemer doorbetalen, maar niet over de tijd dat de zieke werknemer zonder deugdelijke grond weigert mee te werken aan redelijke (re-integratie)voorschriften.

Wat is redelijk? De voorschriften moeten gericht zijn op het doel de medewerker in staat te stellen om zo snel mogelijk passend werk te kunnen gaan doen. U mag ook voorschriften geven over andere zaken, bijvoorbeeld voorschriften die het u mogelijk maken vast te stellen of de medewerker echt ziek is. Voorwaarde is echter altijd dat de voorschriften ‘redelijk’ moeten zijn. Maak daarom een goed en ‘redelijk’ verzuimreglement.

Download een model ‘Verzuimreglement’ van http://tipsenadvies-personeel.nl/download (PS 22.22.03).

Wat overkwam een collega?

Conflict. Op 2 mei 2016 meldt Eva zich ziek bij werkgever Mobiliteit BV. Op 9 juni adviseert de bedrijfsarts Mobiliteit BV externe mediation in te zetten vanwege een ontstaan arbeidsconflict.

Wie o wie ...? Eva stelt voor dat zij drie mediators voordraagt waaruit Mobiliteit BV dan zijn keuze kan maken. Mobiliteit BV gaat hier niet op in, maar stelt mediation onder leiding van de HR-manager voor. Eva gaat daar niet mee akkoord, waarna Mobiliteit BV een mediator laat zoeken door het bureau dat zij inschakelt om zieke medewerkers te begeleiden. Dit alles onder het motto ‘Wie betaalt, bepaalt’. Eva stemt daar niet mee in, waarop Mobiliteit BV de loonbetaling stopt.

Het probleem. De rechter moet nu beoordelen of de eis dat Eva moet meewerken aan mediation door een mediator die Mobiliteit BV heeft uitgekozen, een ‘redelijk voorschrift’ is.

Die vlieger gaat niet op

HR-manager is niet extern ... Volgens de Rechtbank Midden-Nederland, 15.08.2017 (RBMNE:2016:7760) , is een gesprek onder begeleiding van de HR-manager onvoldoende. De bedrijfsarts heeft namelijk externe mediation voorgesteld.

Eenzijdig is niet redelijk. Ook de externe, eenzijdig door Mobiliteit BV aangewezen, mediator kan in de ogen van de rechter geen genade vinden, zeker omdat Eva die keuze niet steunt. Daarom is dat geen redelijk voorschrift. Eva heeft terecht haar medewerking geweigerd aan de mediation en Mobiliteit BV moet haar loon alsnog betalen.

STECR-werkwijzer arbeidsconflicten

In de STECR-werkwijzer worden aanbevelingen gedaan over de mogelijke aanpak van arbeidsconflicten. Bijv. dat het (leidend) advies van de bedrijfsarts bij een conflict kan bestaan uit een gesprek tussen de werknemer en degene met wie hij een conflict heeft, een gesprek in aanwezigheid van een interne derde (bijv. de personeelsfunctionaris of een vertrouwenspersoon) of het starten van externe mediation. Wat is goed om te doen?

  • Volg het advies van de bedrijfsarts op. Een eenzijdig voorgestelde externe mediator is niet zonder meer onafhankelijk.
  • Voorkom discussie over de keuze van een mediator en verspilling van kostbare tijd door drie onafhankelijke MfN-mediators voor te dragen en laat de werknemer kiezen.
Niet meewerken aan mediation bij een arbeidsconflict kan voor beide partijen gevolgen hebben. Als een van de partijen niet wil meewerken, dan zal hij dit goed moeten onderbouwen. Voorkom discussie door te zorgen dat beide partijen de keuze voor de mediator onderschrijven.


Uw volgende stap


Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01