ARBEIDSOVEREENKOMST - 05.10.2017

Hoe vervang ik een zieke medewerker juridisch veilig?

Als een werknemer langere tijd afwezig is, kan het lastig zijn om vervanging voor hem te regelen. U kunt een uitzendkracht inhuren, maar als u het zelf kunt regelen, kan u dat aardig wat geld schelen. Waar moet u rekening mee houden?

Arbeidsovereenkomst bepaalde tijd

Tijdelijk contract. In plaats van personeel duur in te huren, kunt u ervoor kiezen een werknemer in dienst te nemen op basis van een contract voor bepaalde tijd:

  1. Een tijdelijk contract met een einddatum.
  2. Een tijdelijk contract voor een project voor (vervanging van) bepaalde werkzaamheden zonder einddatum. Dat kan dus zijn voor een aantal dagen, weken, maanden of zelfs jaren.

Dat gaat vanzelf. Een tijdelijk contract loopt van rechtswege af. Dat wil zeggen dat het vanzelf afloopt als de tijd is verstreken waarvoor het contract is aangegaan. Let op. Als u een tijdelijk contract afsluit met een duur van meer dan zes maanden, moet u één maand van tevoren aanzeggen. Doet u dat niet, dan bent u schadeplichtig.

Weet u hoe lang het zal duren ...

Einddatum wel of niet bekend . Soms is het lastig in te schatten hoelang de werknemer afwezig zal zijn, bijv. bij ziekte of zwangerschap, maar soms is het duidelijk, bijv. bij een sabbatical. Wat dan met de contracten?

Terugkeerdatum zeker? Als u met de afwezige werknemer een terugkeerdatum vastlegt, dan geeft dat zekerheid. Met de vervanger kunt u dan een contract voor bepaalde tijd met einddatum overeenkomen.

Terugkeerdatum onzeker? Bij de vervanging van een zieke werknemer of een zwangere werkneemster is het lastig te bepalen wat de einddatum van een tijdelijk contract moet zijn.

Waar moet u op letten?

Einddatum onzeker: toch einddatum. Neem in het contract op dat het contract is aangegaan ter vervanging van de zieke/zwangere werknemer en zal eindigen bij diens terugkeer. Neem ook een uiterste einddatum op zodat u niet aan de vervanger vastzit als de werknemer onverhoopt niet terugkeert. Het contract eindigt dan zodra de zieke werknemer zijn werk heeft hervat of als de einddatum is bereikt.

Concurrentiebeding. U mag alleen een concurrentiebeding opnemen als u de noodzaak daarvoor heel goed kunt onderbouwen.

Buiten uw invloed. Zorg dat het einde van het tijdelijk contract niet afhankelijk is van uw (subjectieve) wil. Het einde van een tijdelijk contract zonder einddatum moet namelijk van de wet ‘objectief bepaalbaar’ zijn.

Tussentijds opzegbaar? U kunt een tussentijdse opzegging opnemen in het tijdelijk contract. De werknemer heeft hier het meeste baat bij, want als werkgever moet u ook voor tussentijdse opzegging toestemming hebben van het UWV of de rechter en daar is veel tijd mee gemoeid.

Korter dan 24 maanden. Voorkom een transitievergoeding en een vast contract door ervoor te zorgen dat het contract korter is dan 24 maanden.

Download de volgende voorbeelden van http://tipsenadvies-personeel.nl/download (PS 22.20.04):

- Arbeidsovereenkomst bepaalde tijd.

- Concurrentiebeding in arbeidsovereenkomst bepaalde tijd.

- Tussentijds opzegbeding.

- Beding vervanging in arbeidsovereenkomst bepaalde tijd.

Als u weet wanneer de vervanging eindigt, kunt u een arbeidscontract voor een bepaalde periode sluiten. Vergeet niet het einde daarvan aan te zeggen. Als u niet weet wanneer de vervanging zal eindigen, neem dan in ieder geval een uiterste einddatum op zodat u niet vast komt te zitten aan een vast contract.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01