BTW - 23.10.2017

Annulering, wat met de btw over de aanbetaling?

Stel, een afnemer heeft een bestelling geplaatst en heeft u een gedeelte aanbetaald. De afnemer laat het echter afweten. Op grond van uw algemene voorwaarden mag u de aanbetaling houden. Hoe zit het dan met de btw?

Als de bestelling wordt afgenomen

Factuur voor aanbetaling. Als de afnemer de bestelling volgens afspraak afneemt, dan is de vooruitbetaling samen met de restantbetaling belast met btw. Voor de afgesproken vooruitbetaling reikt u als leverancier aan uw afnemer dus een factuur met btw uit. De factuur moet worden uitgereikt voor het tijdstip waarop de vooruitbetaling opeisbaar wordt.

Afdracht btw. De btw die door u aan de fiscus moet worden afgedragen, is verschuldigd op het moment dat de factuur is uitgereikt of had moeten worden uitgereikt. Uiteraard kan de afnemer de btw in aftrek brengen, mits hij zelf btw-belaste prestaties verricht.

Als de bestelling niet wordt afgenomen

Schadevergoeding, geen btw. Over de vraag wat de btw-gevolgen zijn bij een vooruitbetaling waarbij de afnemer uiteindelijk de bestelling niet afneemt of niet op komt dagen, heeft de Europese rechter in het verleden al een aantal keer uitspraak moeten doen. Zo werd duidelijk dat hotelexploitanten geen btw hoeven te betalen over een aanbetaling die is gedaan voor een hotelreservering. Het Europees Hof van Justitie stelde dat als een klant een hotelkamer reserveert, en hij een aanbetaling doet maar hij uiteindelijk gebruikmaakt van het recht om de reservering te annuleren, de aanbetaling is aan te merken als een schadevergoeding. Hierover is geen btw verschuldigd. Op grond van dit arrest dachten sommige ondernemers dat iedere aanbetaling waarbij de afnemer uiteindelijk niet de gehele prestatie af zou nemen, niet belast is met btw.

Geen schadevergoeding, wel btw. Dat dit toch genuanceerder ligt, blijkt uit het arrest van het Europees Hof van Justitie van eind 2015. Air France KLM dacht dat er geen btw hoefde te worden betaald over de ontvangen betalingen op vliegtickets als de koper uiteindelijk geen gebruik maakte van zijn vliegtuigstoel. Het hof oordeelde echter dat er wel btw verschuldigd is over het verkochte, maar niet-gebruikte vliegticket. In dit geval was de gehele prijs voor de prestatie, het gebruik van de stoel in het vliegtuig, al betaald. Air France KLM leed geen schade, want deze mocht het gehele bedrag houden. Er was geen sprake van een schadevergoeding. De vergoeding was belast met btw.

Wat betekent dit voor u?

Prijs volledig betaald. Bij het niet afnemen van een bestelling, bijvoorbeeld een bestelling fruit, moet er dus eerst gekeken worden of de gehele prijs is vooruitbetaald of slechts een deel daarvan. Als de gehele prijs voldaan is, zal er door de fiscus gesteld worden dat er wel btw verschuldigd is omdat u geen schade lijdt.

Een modelverzoek ‘Herziening onterecht gefactureerde btw’ kunt u downloaden via http://tipsenadvies-eenmanszaak.nl/download (TE 07.22.04).

Prijs deels betaald. Als er maar een deel van de prijs is vooruitbetaald en de afnemer de bestelling niet afneemt, dan is de aanbetaling aan te merken als een schadevergoeding. Deze is niet belast met btw. Let op. Omdat er wel btw op de factuur voor de vooruitbetaling is vermeld, zal er een creditfactuur zonder btw moeten worden uitgereikt. Dien bij de fiscus een verzoek om herziening van de ten onrechte gefactureerde btw in.

Als de gehele prijs voldaan is, is er over de aanbetaling wel btw verschuldigd omdat u geen schade lijdt. Als daarentegen maar een deel van de prijs is vooruitbetaald en de afnemer de bestelling niet afneemt, dan is de aanbetaling aan te merken als een schadevergoeding. Deze is niet belast met btw.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01