PRIVÉ - 10.10.2017

Het nieuwe huwelijksvermogensrecht

Vanaf 1 januari 2018 geldt er voor nieuw gesloten huwelijken nieuw huwelijks-vermogensrecht. Vanaf dan geldt niet meer automatisch de algehele gemeenschap van goederen. Wat betekent dit voor u en uw aanstaande echtgenoot?

Oud en nieuw

Huidig stelsel. Volgens het huidige huwelijksvermogensrecht, dat nog stamt uit 1838, zijn alle bezittingen en alle schulden van een echtpaar automatisch gemeenschappelijk. Een uitzondering hierop geldt als bij testament of schenking is bepaald dat de verkrijging privé blijft of als er huwelijkse voorwaarden zijn gemaakt.

Vanaf 2018. Volgens het nieuwe stelsel gaat in hoofdlijnen het volgende gelden:

  • Wat een echtgenoot voor het huwelijk voor 100% alleen bezit (positief of negatief), blijft zijn of haar privĂ©vermogen.
  • Wat de echtgenoten tijdens het huwelijk verkrijgen, wordt gezamenlijk.

Overlijden en echtscheiding

Mijn en dijn. Het gevolg van de nieuwe regeling is dat er bij overlijden of echtscheiding straks niet alleen een gemeenschappelijk vermogen verdeeld moet worden, maar dat er dan drie vermogens zijn. Namelijk de twee privévermogens, die privé zijn en blijven, en het gemeenschappelijk vermogen dat verdeeld moet worden.

Pros en cons. Er is één belangrijke voorwaarde: de echtgenoten moeten hun vermogens steeds netjes bijhouden. Als dat niet gebeurt, worden de privévermogens (onbedoeld) gemeenschappelijk.

Nalatig. Ook nu moeten huwelijkse voorwaarden in principe jaarlijks worden uitgewerkt en meestal komt daar echter weinig van terecht. Waarschijnlijk zal daar ook straks niet veel van terechtkomen, terwijl (bijna) iedereen te maken krijgt met deze administratieplicht.

Onbedoelde effecten. Stel dat Heidi de administratie van haar privévermogen keurig bijhoudt en Peter wel iets anders aan zijn hoofd heeft. Bij echtscheiding hoeft het privévermogen van Heidi niet te worden verdeeld, maar moet het vermogen van Peter fiftyfifty worden verdeeld. Tip. Voorkom dit door allebei serieus te administreren.

Het kan ingewikkelder …

Ieder apart. Als Heidi en Peter voor hun huwelijk alleen maar privébezittingen hebben, is het allemaal nog wel te overzien, maar als zij voor hun huwelijk al samen een inventaris bezitten, valt deze wel in de gemeenschap van goederen.

Samen. Dat is misschien niet zo vreemd als het gaat om gezamenlijk voorhuwelijksvermogen waar Heidi en Peter ieder voor 50% eigenaar van zijn. Maar dit gaat ook gelden voor gezamenlijk voorhuwelijksvermogen waarvan zij niet fiftyfifty eigenaar zijn!

Ex-samenwoners. Stel dat Heidi en Peter gaan trouwen en voor hun huwelijk een huis hebben gekocht op beider naam, maar in de verhouding 70-30, omdat Heidi veel meer eigen geld in de gezamenlijke woning heeft gestopt dan Peter. Na hun huwelijk gaat die ongelijke eigendomsverhouding van 70-30 automatisch naar een gelijke/fiftyfifty eigendomsverhouding, zonder dat Heidi, die het grootste aandeel had, op de een of andere manier financieel wordt gecompenseerd.

Notaris. Als Heidi en Peter deze vermogensverschuiving willen voorkomen, dan moeten zij voor hun huwelijk naar de notaris gaan voor het opmaken van huwelijkse voorwaarden.

Vanaf 2018 geldt niet meer automatisch de algehele gemeenschap van goederen, maar een beperkte gemeenschap. Dit betekent echter niet dat huwelijkse voorwaarden daarmee (altijd) overbodig zijn. Laat u in voorkomende gevallen goed informeren over de gevolgen in uw situatie.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01