Alle domeinen

2017 - April

VERKOOP - 28.04.2017

Ouderdomsclausule en boktorschade

Bij oudere woningen wordt er meestal een ouderdomsclausule opgenomen. De rechter heeft hierover onlangs een interessante uitspraak gedaan.

WONINGHUUR - 28.04.2017

Verhuurderheffing niet in strijd met Europees recht

Als u meer dan 10 huurwoningen in eigendom heeft, moet u jaarlijks verhuurderheffing betalen. De Rechtbank Gelderland heeft hierover onlangs een belangrijke uitspraak gedaan. Wat moet u hierover weten?

MAKELAARSCONTRACT - 28.04.2017

Geen overeenkomst, geen courtage


BEDRIJFSHUUR - 28.04.2017

Nieuw winkelconcept, middenstandsbedrijfsruimte of niet?

Pick-uppoints, verkoop via internet, combineren van horeca en winkelen, het zijn allemaal nieuwe vormen van ondernemen die passen in deze tijd. Maar past dat nog in de huurbescherming van middenstandsbedrijfsruimte?

IN DE KIJKER - 28.04.2017

Mag u als taxateur nog een waardeverklaring afgeven?

Als u bij het Nederlands Register Vastgoed Taxateurs staat ingeschreven, bent u als taxateur gebonden aan beroeps- en gedragsregels. Wat betekent dit voor het afgeven van een waardeverklaring?

BESTEMMINGSPLAN - 28.04.2017

Oude vrijstelling niet meer geldig!

Stel, uw cliënt heeft nog een oude ‘artikel 19-vrijstelling’ in de kast liggen. Het bouwwerk past alleen niet helemaal. Kan uw cliënt die oude vrijstelling nog gebruiken? Wat zeggen de rechtbank en de Raad van State hierover?

UW RAADSMAN - 28.04.2017

Meer duidelijkheid over overdrachtsbelasting

Het Ministerie van Financiën heeft onlangs nieuw beleid bekendgemaakt voor de heffing van overdrachtsbelasting in een aantal specifieke situaties. Wij zetten de belangrijkste wijzigingen en aanvullingen voor u op een rij.

APPARTEMENTSRECHTEN - 28.04.2017

Lucht klaart op na Airbnb-verhuur


WONINGHUUR - 28.04.2017

Verhuur van woningen met minimumlooptijd mogelijk?

Sinds 1 juli 2016 kan een verhuurder een ‘echte’ tijdelijke huurovereenkomst voor woonruimte sluiten, waarbij de huurder altijd tussentijds mag opzeggen. Maar kan dat ook als een huurder niet mag opzeggen?

PERSONEEL - 28.04.2017

Hoofddoekjes in de ban?

Het was volop in het nieuws: het Europees Hof van Justitie heeft nu bepaald dat een werkgever hoofddoekjes mag verbieden. Hoe zit dat precies?

OPENBAAR VERVOER - 28.04.2017

Fileleed, openbaar vervoer een idee?


BELEID OVERHEID - 28.04.2017

MijnOverheid als alternatieve postbus?

De overheid wil minder post rondsturen. Via MijnOverheid kunt u aangeven dat u uw post voortaan digitaal wilt ontvangen. Hoe handig is dat en wat nu als u uw digitale post vergeet te openen? Waar moet u op letten?

BEDRIJFSOPVOLGING - 28.04.2017

Bedrijfsopvolger via testament?

Als een ondernemer plotseling overlijdt, heeft een bedrijfsopvolger dan ergens recht op? Welke voorwaarden gelden er? Hoe zit het met de financiering? Wat staat er in de wet? Wat is raadzaam?

RECHTSVORM - 28.04.2017

Coöperatie, een interessante ondernemingsvorm?

In het MKB zien we naast de vennootschap onder firma (Vof) en de besloten vennootschap (BV) steeds vaker bedrijven die naar buiten treden als coöperatie. Is zo’n coöperatie misschien ook een goed idee voor u als ondernemer?

RECHT - 28.04.2017

Faillissement aanvragen als facturen niet betaald worden?

Wanneer uw facturen niet betaald worden door een klant, kunt u overwegen om het faillissement van uw leverancier aan te vragen. Dat kan als pressiemiddel gebruikt worden zodat uw klant alsnog betaalt. Mag dat en heeft dat zin?

RECHT - 28.04.2017

Een goed idee is goud waard

Opeens heeft u een fantastisch idee! U wilt dit graag zo snel mogelijk delen met iemand of gebruiken in een presentatie, maar u wilt niet dat diegene met uw idee aan de haal gaat. Hoe zorgt u voor passende bescherming?

BEDRIJFSKOSTEN - 28.04.2017

Zonder bon geen aftrek?

Als u kosten maakt voor uw onderneming, dan kunt u deze aftrekken van de winst. Maar wat nu als u geen factuur (meer) heeft? Is aftrek dan uitgesloten? En hoe zit het dan met de aftrek van de btw? Wat zijn de mogelijkheden?

PERSONEEL - 26.04.2017

Hoofddoekjes voortaan verboden?


BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 26.04.2017

‘Lege BV’ kopen niet doen, wat is beter en goedkoper?

Regelmatig worden er aandelen te koop aangeboden van een ‘lege BV’. Wat wordt daarmee bedoeld? Is uw bedrijf als koper van de aandelen dan goedkoop uit? Welk risico loopt een koper daarmee? Wat is een beter alternatief? Wat moet u hierover weten?

BTW - 26.04.2017

Fiscale eenheid btw zonder beschikking van de fiscus?

Als gevolg van jurisprudentie is een zogenaamde ‘fiscale eenheid btw’ mogelijk zonder beschikking van de Belastingdienst. Hoe kan zo’n fiscale eenheid btw handig zijn voor uw bedrijf om mee te werken? Wat moet u hiervoor doen en welke voordelen heeft dat?

AUTO - 26.04.2017

Rommelen met privégebruik blijft riskant

De fiscus was dol op camera’s met Automatic Number Plate Recognition. Nu is het gebruik daarvan door de rechter verboden. Waarom is knoeien met rittenstaten nog steeds onverstandig?

RECHT - 26.04.2017

Mag u zaken van de klant achterhouden als hij niet betaalt?

Vaak hebben ondernemers zaken van hun eigen klanten in hun bezit. Als de klanten dan niet betalen, zal het bedrijf die zaken willen achterhouden. Mag een bedrijf de zaken van de klant achterhouden totdat de rekening betaald is?

BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 26.04.2017

Stappenplan voor goed geregelde overname BV-onderneming

Stel, uw bedrijf wil een BV-onderneming kopen (‘overnemen’). Uw bedrijf als koper van de aandelen zal het risico zo veel mogelijk willen beperken. Welke rol spelen de accountant en de notaris? Wat moet u regelen en bewaken?

AUTOMATISERING - 26.04.2017

Een nieuwe ICT-overeenkomst, waar moet u op letten?

Uit de ICT-barometer van Ernst & Young blijkt dat 46% van de ICT-projecten niet lukt, ondanks dat er steeds meer werkzaamheden worden overgenomen door IT-systemen die bij derden zijn ondergebracht. Hoe zorgt u ervoor dat uw directie optimaal is voorbereid om beslissingen over ICT-projecten te nemen?

WERKKOSTENREGELING - 26.04.2017

Werkkostenregeling in uw administratie vergt extra aandacht

Sinds 2015 is de WKR verplicht van toepassing. In de praktijk blijkt echter nog niet iedereen een praktische manier te hebben gevonden om met die kosten om te gaan. In dit artikel daarom meer over het verwerken van de WKR-kosten in de administratie.

WEBDIENSTEN - ONLINE OFFICE - 26.04.2017

Hulp voor uw pdf’s


BEVEILIGING - ANTI-MALWARE - 26.04.2017

Hoe kunt u Facebook-malware vermijden?

Nog te vaak worden Facebook-accounts gehackt om dan allerlei vreemde berichten en foto’s ongewild de wereld in te sturen. Hoe vermijdt u zoiets?

EIGEN WEBSITE - BEVEILIGING - 26.04.2017

Hoe overschakelen naar https?


ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 26.04.2017

Evernote Business: iets voor u?

U kent Evernote mogelijk als de handige knipseltool om webteksten, documenten, notities en foto’s te bewaren in de cloud. Maar wist u dat er ook een Business-versie bestaat? Wat heeft die u te bieden?

ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 26.04.2017

Wat biedt het nieuwe Microsoft Teams?

Er bestaan heel wat zakelijke socialnetworkingplatforms waarmee collega’s op een efficiënte manier kunnen communiceren. Met de recente komst van Microsoft Teams heeft u er nu nog een alternatief bij. Interessant?

BEVEILIGING - PRIVACY - 26.04.2017

Laat anderen niet naar ál uw foto’s kijken

Als u aan iemand uw smartphone geeft om even een paar foto’s te bekijken, dan bestaat de kans dat die persoon doorbladert en ook foto’s ziet die u niet wilde delen. Met een paar eenvoudige tricks kunt u zo’n situatie vermijden.

BEVEILIGING - WACHTWOORDEN - 26.04.2017

Waak over uw wachtwoorden

In veel bedrijven wordt er slordig met wachtwoorden omgesprongen. Gelukkig zijn er hulpmiddelen die het gebruik ervan veiliger en gemakkelijker maken.

CONSUMENT - CONSUMENTENINFO - 26.04.2017

Objectieve gebruikersinfo inwinnen doet u zo

U koopt liever geen kat in de zak en dus googelt u producten wellicht vóór u ze koopt. Maar hoe weet u of de informatie die u terugvindt objectief en neutraal is en niet een vorm van verborgen reclame?

WEBDIENSTEN - ONLINE OPSLAG - 26.04.2017

Handige uitbreidingen voor Google Drive

Google Drive biedt u gratis 15 GB cloudopslag, synchronisatie van uw data tussen verschillende toestellen en een online kantoorsuite. Met add-ons voegt u echter nog allerlei functies toe. Dit zijn enkele handige uitbreidingen.

SOFTWARE - WINDOWS - 26.04.2017

Update uw Windows 10 met de Creators Update

Onlangs verscheen de gratis Creators Update voor Windows 10. Hoe installeert u die en welke nieuwigheden zijn er?

WEBDIENSTEN - ONLINE COMMUNITY’S - 26.04.2017

Maak uw LinkedIn-profiel aantrekkelijker

Via LinkedIn onderhoudt u uw professionele contacten en bouwt u een zakelijk netwerk uit. Met onze tips maakt u uw profiel nóg overtuigender.

SOFTWARE - BROWSER - 26.04.2017

Geef Opera een tweede kans

Heeft u vroeger Opera geprobeerd, maar surft u nu gewoon met Chrome of Firefox? Misschien moet u deze veelzijdige browser een tweede kans gunnen.

E-MAIL - E-MAILGEBRUIK - 26.04.2017

To do or not to do

Veel mensen gebruiken hun mailbox tegelijk als een to-dolijstje. Een goed idee?

WERKKOSTENREGELING - 25.04.2017

Nieuwe handreiking WKR Belastingdienst


ARBEIDSOVEREENKOMST - 25.04.2017

Op vakantie in de proeftijd?

U wilt een nieuwe werknemer een jaarcontract met proeftijd geven. Hij heeft halverwege de proeftijd echter een vakantie geboekt. Wat is dan wijsheid?

PRIVACY - 25.04.2017

Nieuwe regels privacygevoelige informatie ... wat te doen?

Stel, u ontvangt gegevens over de ziekte van een van uw medewerkers of er wordt loonbeslag bij een van uw werknemers gelegd. Dit is privacygevoelige informatie. Wat verandert er voor het omgaan met dit soort gegevens?

ARBO EN VEILIGHEID - 25.04.2017

Als u het niet eens bent met een boete

De Inspectie SZW controleert steeds meer en legt steeds vaker hogere boetes op. Wat kunt u doen als de Inspectie SZW u een boete oplegt? Waar moet u dan op letten en wat kunt u doen als u het er niet mee eens bent?

ZIEKTE EN RE-INTEGRATIE - 25.04.2017

Wat is een goede arbodienst?

Als werkgever bent u wettelijk verplicht een bedrijfsarts in te schakelen als een werknemer ziek is. Meestal zal deze deskundige in dienst zijn van een arbodienst. Hoe kiest u een goede arbodienst?

LOONHEFFINGEN - 25.04.2017

Fiscaalvriendelijk een fiets, e-bike of scooter?

Afgelopen week werd bekend dat de fietsenverkoop gezakt is naar het laagste niveau sinds 1987. E-bikes worden steeds populairder en fietsen goedkoper. Daarom een update als u werknemers een fiets, e-bike of scooter wilt geven.

ARBEIDSOVEREENKOMST - 25.04.2017

Kan een ontbindende voorwaarde van pas komen?

Een ontbindende voorwaarde in een arbeidsovereenkomst kan een dure en tijdrovende ontslagprocedure voorkomen. De rechter acht zo’n voorwaarde echter maar zelden geldig.

LOON - 25.04.2017

Oei, ze komen voor een loonbeslag ...

Bij veel bedrijven staat hij regelmatig op de stoep: de deurwaarder. Niet voor uw bedrijfsvoering, maar om loonbeslag te leggen in verband met schulden van uw werknemers. Wat moet u daar nu mee? Wat verandert er per 1 juli?

INVESTEREN - 24.04.2017

Afschrijving bedrijfsmiddel per 2017 gestopt?

Stel, uit uw jaarcijfers 2016 blijkt dat er over een groot bedrijfsmiddel voor het laatst is afgeschreven in dat jaar. Het bedrijfsmiddel is nog prima in orde en niet aan vervanging toe. U zult in 2017 meer winstbelasting gaan betalen. Wat nu?

LOONCONTROLE - 24.04.2017

Enorme boetes wegens te lage lonen

De Inspectie SZW is in het nieuws vanwege tonnenhoge boetes die zij heeft opgelegd. Wat speelt er? Waar controleert de inspectie nu op? Hoe bent u ingedekt?

HYPOTHEEKRENTE - 24.04.2017

Buitenlandse hypotheekrente aftrekken?

Geniet u inkomen in Nederland, maar woont u in het buitenland, dan kunt u onder voorwaarden hypotheekrente aftrekken in uw aangifte inkomstenbelasting in Nederland. Dit is nu verruimd door een uitspraak van het Europees Hof.

PERSONEEL - 24.04.2017

Berekening beslagvrije voet vereenvoudigd

Onlangs is het wetsvoorstel ‘Wet vereenvoudiging beslagvrije voet’ aangenomen door de Eerste Kamer. Wat houdt deze nieuwe regeling precies in? Wat moet u daar als ondernemer van weten?

LOONHEFFINGEN - 24.04.2017

Doorbetalen vaste kostenvergoeding bij ziekte?

Als u wilt, mag u uw werknemers hun onkosten vergoeden via een vaste kostenvergoeding. Maar wat nu als uw werknemer tijdelijk geen kosten maakt, bijvoorbeeld door ziekte? Mag u deze dan, fiscaal gezien, toch doorbetalen?

BELASTINGCONTROLE - 24.04.2017

Handboek fiscus ook van belang voor kleine ondernemer

Onlangs is het ‘Handboek Controle Belastingdienst’ openbaar gemaakt. Dit handboek ziet vooral op de grote(re) bedrijven, maar het is ook voor kleinere bedrijven interessant om te weten hoe de fiscus bij een controle te werk gaat.

ADMINISTRATIE - 24.04.2017

Wees zuinig op uw administratie

Als ondernemer bent u verplicht een administratie te voeren. Hieruit wordt immers uw belastingschuld herleid. Mankementen kunnen forse gevolgen hebben. Welke zijn dat en wat is er aan te doen? Wat vond de rechter?

PERSONEEL - 24.04.2017

Aansprakelijkheid ligt op de loer

Als u personeel inleent van een andere werkgever en deze de belasting niet juist afdraagt, kunt u te maken krijgen met inlenersaansprakelijkheid. Hoe zit dat?

AUTO VAN DE ZAAK - 24.04.2017

Auto verhuren zonder bijtelling


FISCOTIP - 24.04.2017

Gebruikelijk loon, benut de 25%-marge

Komt u als directeur-grootaandeelhouder niet weg met een gebruikelijk loon van € 45.000,-, dan moet bij het hoger vaststellen ervan rekening worden gehouden met de doelmatigheidsmarge. Wat is dit? Wat scheelt dit per saldo in uw geval?

UITSMIJTER - 24.04.2017

Advocaat woont toch in Nederland


PRIVÉ - 24.04.2017

Voorschot op de erfenis?

Als een erfgenaam dringend geld nodig heeft, kan hij dan een voorschot op zijn erfenis opeisen? Moet dat dan aan alle erfgenamen worden betaald? Wat heeft de rechter hierover beslist? Hoe zit dat met de erfbelasting?

BEDRIJFSOPVOLGING - 24.04.2017

Vastgoedexploitatie, beleggen of ondernemen?

In vervolg op een recente uitspraak van de Hoge Raad waarbij in het kader van een bedrijfsopvolging een vastgoed-BV gezien werd als een actieve onderneming, is onlangs het beleid van de Belastingdienst hierover openbaar gemaakt.

BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 24.04.2017

Managementfee, wat met het concurrentiebeding?

Vaak staat in managementovereenkomsten een concurrentiebeding, bijvoorbeeld een verbod om gedurende twee jaar (al dan niet via een holding-BV) werkzaam te zijn bij een gelijksoortig bedrijf. Wat is er door de rechter beslist?

ERFBELASTING - 24.04.2017

Niet onbeperkt over buitenlands vermogen navorderen

Sinds 1 januari 2012 heeft de Belastingdienst de mogelijkheid om de erfbelasting over buitenlands vermogen onbeperkt na te vorderen. De Hoge Raad heeft hierover onlangs een belangrijke uitspraak gedaan. Wat speelt er?

BTW - 24.04.2017

Moeiende holding-BV moet kosten factureren

Uw BV mag de aan haar in rekening gebrachte btw in beginsel verrekenen. Hiervoor moet de BV zelf wel met btw belaste prestaties verrichten. Dit kan bij holding-BV’s soms problemen opleveren. Waar moet u op letten?

INTERNET - OVERHEID - 24.04.2017

Nieuw: de berichtenbox van de overheid


PACHT - 24.04.2017

Regulier pachtcontract automatisch verlengd

Als een verpachter zegt niet te weten dat een regulier pachtcontract automatisch wordt verlengd, kan het contract dan worden vernietigd? Bijv. omdat men op het verkeerde been is gezet door de pachter? Wat is er nu beslist?

BOER EN BEDRIJF - 24.04.2017

Bonussysteem fosfaatreductieplan

Melkveehouders die minder dieren houden dan op 2 juli 2015, kunnen vanuit het fosfaatreductieplan in aanmerking komen voor een bonus. Hoe hoog is dit bedrag en wat moet u daarvoor doen? Is het bedrag interessant genoeg?

BOER EN PRIVÉ - 24.04.2017

Wat verandert er als men gaat trouwen?

Binnenkort gaat trouwen niet meer automatisch in algehele gemeenschap van goederen (samsam). Voor bestaande huwelijken verandert er niets, maar wat wordt er anders voor nieuwe huwelijken? Hoe zit dat met de erfenis of bij schenking?

KOSTENAFTREK - 24.04.2017

Etentjes met relaties aftrekbaar?

Onlangs moest de rechter oordelen over de vraag of de kosten van etentjes van een adviseur bij zijn cliënten aftrekbaar waren. Wat kunt u daarvan leren?

BELASTINGEN - 24.04.2017

Horizontaal toezicht, iets voor uw landbouwbedrijf?

De Belastingdienst kan met uw belastingadviseur of accountant (‘fiscale dienstverlener’) een convenant horizontaal toezicht sluiten. De Belastingdienst promoot dit nu enorm. Wat is dat en schiet u er zelf iets mee op?

RECHT - 24.04.2017

Stalsysteem deugt niet, tijdig reclameren!

Als een opdrachtgever klachten heeft over de uitvoering van het werk, moet hij binnen een redelijke termijn reclameren. Maar bij wie ligt de bewijsbal om dat aan te tonen? Wat zegt de rechter? Wat is goed om te weten?

PERSONEEL - 21.04.2017

Nieuwe werknemer start eerder of later, proeftijdprobleem?

Een proeftijd wordt afgesproken zodat zowel de werknemer als u als werkgever kunnen bekijken of u bij elkaar past. U kunt in de proeftijd om vrijwel elke reden van uw werknemer af. Maar hoe zit het als de werknemer eerder of later start?

GEZONDHEIDSRECHT - 21.04.2017

Verlies de mentor niet uit het oog

Een huisarts moet zorgvuldig kennisnemen van het dossier van zijn voorganger en als de inhoud van het dossier hiertoe aanleiding geeft, hiermee actief aan de slag gaan. Wat speelde er onlangs bij de tuchtrechter?

RECHT - 21.04.2017

Elektronisch gebonden door uw handtekening?

Steeds vaker worden er overeenkomsten gesloten via de ‘digitale weg’. U mailt op-en-neer met uw leverancier en uiteindelijk heeft u een overeenkomst! Kunt u die dan ook digitaal tekenen of is een ‘natte handtekening’ noodzakelijk?

OUDEDAGSVOORZIENING - 21.04.2017

Uitfasering pensioen in eigen beheer

Er is al veel over te doen geweest; het pensioen in eigen beheer wordt ‘uitgefaseerd’. Er mogen geen nieuwe pensioenen in eigen beheer worden opgebouwd en er moeten keuzes worden gemaakt voor bestaande gevallen.

PRIVACY - 21.04.2017

Wat moet u weten van de nieuwe privacyregels?

Op 25 mei 2018 vervalt de huidige Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) en is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van toepassing. Voor aanpassing aan de AVG geldt er een overgangsperiode. Wat moet u weten?

NOTARIS - 21.04.2017

Een tweede huwelijk, wat met de erfdelen van de kinderen?

Laatst was er in de pers weer veel over te doen; kunnen kinderen worden onterfd? Waar hebben ze dan nog recht op? Wat wordt er bedoeld met de ‘legitieme portie’? Wat is beter om te regelen? Hoe zit de vork echt in de steel?

RECHT VAN DE BOUW - 21.04.2017

Balkon of ramen, afstand houden tot de buren?

Binnen twee meter van de perceelsgrens mogen er geen open ramen of balkons worden gebouwd, maar soms geldt die regel niet. Wat zegt de wet? Wat is goed om te weten?

BELASTINGEN - 21.04.2017

Horizontaal toezicht, iets voor uw bouwbedrijf?

De Belastingdienst kan met uw belastingadviseur of accountant (‘fiscale dienstverlener‘) een convenant horizontaal toezicht sluiten. De Belastingdienst promoot dit nu enorm. Wat is dat en schiet u er zelf iets mee op?

PRIVÉ - 21.04.2017

Hoelang partneralimentatie betalen?

Als er wordt overeengekomen dat er alimentatie wordt betaald totdat de ex-echtgenoot zelf inkomen heeft, geldt dat dan tot in lengte van jaren? Hoe zit dat met de eigen inspanningsverplichting? Wat is er nu beslist in een rechtszaak?

HET OVERKWAM UW COLLEGA - 21.04.2017

Bankgarantie moet van rechter direct worden vrijgegeven!

In de bouwpraktijk zijn geblokkeerde bankgaranties vaak een groot probleem. Hoelang kan een opdrachtgever vrijgave van een bankgarantie blokkeren? Wat als hij niks van zich laat horen? Wat moet u bewijzen om uw gelijk te halen?

RECHT - 21.04.2017

Bedrijf overnemen, moeten werknemers mee?

Als u als ondernemer de kans krijgt om een bedrijf of bedrijfsonderdeel van een andere ondernemer over te nemen, is dat vaak interessant. Voorzichtigheid is echter geboden; vaak zit u dan ook vast aan de werknemers die erbij horen!

ONROERENDE ZAKEN - 21.04.2017

Wat als maatvoering van gekocht huis niet klopt?

Als een woonhuis een andere maatvoering heeft dan in de verkoopbrochure staat vermeld, heeft de koper dan recht op schadevergoeding? Wat staat er in de wet? Wat heeft de rechter recentelijk beslist hierover?

BETALINGSVERKEER - 18.04.2017

PaySquare werd Worldline, wat nu?


ADMINISTRATIE - 18.04.2017

Kwartaalcijfers, wat kunt u ermee?

U gaat wellicht binnenkort de eerste kwartaalcijfers 2017 ontvangen van uw adviseur. Deze cijfers bevatten veel informatie. Zo kunt u niet alleen zien hoe u ervoor staat, maar u kunt, indien nodig, ook tijdig bijsturen. Waarop bijvoorbeeld?

CONTANTE OMZET - 18.04.2017

Het nieuwe 50 eurobiljet, hoe herkent u vervalsingen?

Vanaf 4 april 2017 is in het hele eurogebied het nieuwe 50 eurobiljet in omloop. Waarom is dat eigenlijk en hoe herkent u vervalsingen? Want elk vals briefje gaat regelrecht van uw winst af en kost u dus harde euro’s. Lees verder!

INKOMSTENBELASTING - 18.04.2017

Inkomsten uit hobby van partner belast?

U bent een geluksvogel als u van uw hobby uw werk kunt maken. Maar wanneer is er nog sprake van een hobby en vanaf welk moment beschouwt de fiscus u als ondernemer? Met deze vraag over diens partner kwam een abonnee ...

SCHENKEN - 18.04.2017

Schenking aan bijvoorbeeld de kerk, hoe werkt dat fiscaal?

In het nieuws was laatst de enorme gift van een overleden parochiaan die zijn vermogen (het ging om een € 0,5 miljoen!) had nagelaten aan zijn financieel noodlijdende kerk. De fiscus heeft het nakijken. Hoe werkt dit?

GEMEENTELIJKE HEFFINGEN - 18.04.2017

Zorg voor een onderbouwing van uw WOZ-waarde

Ook de WOZ-waarde van een horecapand staat vaak ter discussie. Dan is het van groot belang de bepleite WOZ-waarde zo goed mogelijk te onderbouwen. Dat geldt voor de gemeente, maar ook voor u. Hoe doet u dat het best?

LENEN - 18.04.2017

‘Ik kan je wel even wat lenen voor die investering!’

Dat banken niet scheutig zijn met geld uitlenen, is niets nieuws. Stel dat een familielid, vriend of kennis wel bereid is om bijvoorbeeld uw noodzakelijke aankoop van een nieuw terras te financieren. Niets mis mee, toch?

HYPOTHEEK - 18.04.2017

AFM formuleert regels boeterente

De AFM heeft onlangs ‘aanwijzingen’ gegeven voor het berekenen van het financiële nadeel van de geldverstrekker bij vervroegde aflossing. Hoe zit dat?

APPARTEMENTSRECHTEN - 18.04.2017

Geen toeristen maar seizoenarbeiders


IN DE KIJKER - 18.04.2017

Wanneer is een transactie ongebruikelijk?

Een belangrijk onderdeel van de Wwft betreft de verplichting om ongebruikelijke transacties te melden aan de Financial Intelligence Unit - Nederland (FIU). Wanneer is een transactie ongebruikelijk? Hoe controleert u dat?

BOUWRECHT - 18.04.2017

Wetsvoorstel kwaliteitsborging bouwen aangenomen

Onlangs heeft de Tweede Kamer het wetsvoorstel ‘Wet kwaliteitsborging voor het bouwen’ aangenomen. De wet behandelt het private toezicht tijdens de bouw en de uitbreiding van de aansprakelijkheid van de aannemer. Hoe zit dat?

MAKELAARSCONTRACT - 18.04.2017

Aansprakelijkheid makelaar bij een vriendendienst

Ook als u bij wijze van een vriendendienst helpt bij de aan- of verkoop van onroerend goed, kunt u als makelaar aansprakelijk zijn voor eventuele schade die daaruit volgt. Wanneer is daarvan sprake en hoe kunt u dit voorkomen?

LOKALE HEFFINGEN - 18.04.2017

Precariobelasting voor eigenaar of voor huurder?

Voor voorwerpen op, onder of boven de gemeentegrond kan de gemeente precariobelasting heffen. Maar wie is dan de belastingplichtige, de eigenaar of de huurder? Wat is volgens de rechter van belang?

UW RAADSMAN - 18.04.2017

Verhuur 100 kamers geen onderneming

Bij de verhuur van meerdere panden komt fiscaal de vraag aan de orde of er sprake is van een onderneming of dat deze activiteiten in box 3 vallen. De rechter heeft hierover onlangs een interessante uitspraak gedaan. Wat speelde er?

Cookiebeleid