IN DE KIJKER - 28.04.2017

Mag u als taxateur nog een waardeverklaring afgeven?

Als u bij het Nederlands Register Vastgoed Taxateurs staat ingeschreven, bent u als taxateur gebonden aan beroeps- en gedragsregels. Wat betekent dit voor het afgeven van een waardeverklaring?

Regels van het NRVT

Professionele taxatiedienst. Het Nederlands Register Vastgoed Taxateurs (NRVT) is per 1 januari 2016 opgericht om de taxatiebranche verder te professionaliseren. Deze stichting voorziet in één centraal register van vastgoedtaxateurs en beoogt de transparantie van het proces van vastgoedwaarderingen te bevorderen. Het NRVT heeft daarvoor onder meer uniforme regels vastgesteld waaraan geregistreerde taxateurs zijn gebonden als zij een ‘professionele taxatiedienst’ verrichten. Dit is het geval als aan een waardeoordeel van een taxateur vertrouwen kan worden ontleend in het maatschappelijk en economisch verkeer.

De waardeverklaring: nog toegestaan?

Taxatierapport. Het NRVT stelt bij het verrichten van een professionele taxatiedienst nadere eisen aan de rapportage. Deze moet overzichtelijk en transparant zijn, zodat ook voor een derde inzichtelijk is hoe de taxatie tot stand is gekomen. Een waardeverklaring zonder goed onderzoek en zonder onderbouwing is dus niet toegestaan.

Voorbeeld 1: makelaarsdiensten. Mag u een waardeverklaring opstellen voor een potentiële cliënt die zijn huidige woning mogelijk via u wil verkopen? Ja, dat mag als het af te geven waardeoordeel betrekking heeft op (de verwerving van) een makelaarsdienst. Voorwaarde is dat aan zo’n waardeverklaring in het maatschappelijk en economisch verkeer geen vertrouwen mag worden ontleend. Tip. Geeft u in dit kader een waardeoordeel af? Zorg er dan voor dat het voor iedereen duidelijk is dat er geen sprake is van een professionele taxatiedienst. Leg schriftelijk vast dat de waardeverklaring uitdrukkelijk voor interne doeleinden is opgesteld en (dus) niet aan derden mag worden gecommuniceerd.

Voorbeeld 2: kredietverstrekking. Mag u op verzoek van de bank of een tussenpersoon een waardeverklaring opstellen, bijv. in het kader van een overbruggingshypotheek voor uw cliënt? Nee, de regels van het NRVT staan dit niet toe. Een taxatie die wordt verricht in het kader van een kredietverstrekking of een andere financiële dienst, geldt altijd als een professionele taxatiedienst. Dergelijke taxaties werken immers direct of indirect door in het maatschappelijk en economisch verkeer. Let op. Geeft u als geregistreerd taxateur (toch) een waardeverklaring af, dan handelt u in strijd met de regelgeving van het NRVT. Dit kan vergaande consequenties hebben.

Gevolgen overtreden regels

Tuchtrecht. De Register-Taxateur is via het centrale tuchtrecht aanspreekbaar op naleving van de regels van het NRVT. Naast een waarschuwing en een (tijdelijke) ontzetting, kan het tuchtcollege ook een boete opleggen ter hoogte van max. € 50.000,-. Sinds de introductie van het tuchtrecht in mei 2016 heeft het tuchtcollege zich nog niet uitgelaten over de waardeverklaring. Hoe hoog de sancties zullen zijn, is dan ook nog niet duidelijk. Het is echter wel duidelijk dat een van bovengenoemde sancties zal worden opgelegd als er sprake is van een gegronde klacht.

Vaststelling aansprakelijkheid. Een gegronde klacht kan in een schadevergoedingsprocedure bovendien leiden tot de vaststelling van civielrechtelijke aansprakelijkheid, zodat u jegens uw cliënt (ook) schadeplichtig kunt zijn.

Een professionele taxatie moet inzichtelijk maken hoe de waardebepaling tot stand is gekomen. Een ‘eenvoudig’ waardeoordeel mag alleen als dit betrekking heeft op (het verwerven van) een makelaarsdienst. Leg in dat geval goed vast dat het oordeel alleen voor intern gebruik is bedoeld.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01