BELEID OVERHEID - 28.04.2017

MijnOverheid als alternatieve postbus?

De overheid wil minder post rondsturen. Via MijnOverheid kunt u aangeven dat u uw post voortaan digitaal wilt ontvangen. Hoe handig is dat en wat nu als u uw digitale post vergeet te openen? Waar moet u op letten?

Aanleiding. Leven zonder computer is in onze westerse maatschappij ondenkbaar. Reden voor de overheid om papieren post zo veel mogelijk door digitale post te vervangen. Dit gebeurt via MijnOverheid. Veel overheidsorganen, zoals de Belastingdienst, doen hieraan mee. Het doel is vooral om te besparen op de kosten van papier. Wat moet u weten?

MijnOverheid

Naast de Belastingdienst maken bijvoorbeeld ook de SVB, het UWV en gemeenten gebruik van MijnOverheid. Als u MijnOverheid wilt gebruiken, moet u zich eerst aanmelden op https://www.mijnoverheid.nl Dit doet u met uw DigiD. U kunt na aanmelding zelf aangeven van welke instanties u de post digitaal wilt ontvangen. Dit kunt u later weer wijzigen, behalve voor de Belastingdienst.

Gewenningsproces. De Belastingdienst heeft bekendgemaakt in toenemende mate gebruik te gaan maken van digitale post. Het gebruik van papieren post wordt in fasen verminderd. Voordat men erop overgaat u digitaal te informeren, ontvangt u twee jaar lang uw post zowel op papier als digitaal. Dus zoiets gebeurt niet abrupt.

Nieuwe organisaties. Er komen regelmatig organisaties bij die ook gebruikmaken van MijnOverheid. Tip. Geef meteen iedere keer als u inlogt aan of u ook van deze organisaties de post voortaan digitaal wilt ontvangen.

Inhoud MijnOverheid

Berichtenbox. De ‘Berichtenbox’ is een van de belangrijkste onderdelen van MijnOverheid. Hierin vindt u immers alle gestuurde correspondentie, zoals belastingaanslagen en herinneringen van de RDW wanneer uw auto weer gekeurd moet worden. Krijgt u een nieuw bericht in uw Berichtenbox, dan ontvangt u hiervan per e-mail bericht. In het onderdeel ‘Lopende zaken’ kunt u bijhouden hoe het staat met bijv. een aangevraagde parkeervergunning. Bij ‘Persoonlijke gegevens’ vindt u alles over uw inkomen, pensioenopbouw, gegevens van het Kadaster, van uw auto en nog veel meer.

Opletten geblazen! Als u aangeeft om van een instantie post voortaan digitaal te willen ontvangen, heeft dit rechtskracht. Een collega van u kwam hier onlangs achter, toen deze vergeten was zijn aanslag waterschapsbelasting te betalen. Hij had de aanslag in zijn digitale postbus ontvangen, maar hierop niet gereageerd. Hij ontving een aanmaning plus € 7,- aanmaningskosten, die hij weigerde te betalen.

Rechter. De zaak kwam voor de Rechtbank Overijssel, 05.04.2017 (RBOVE:2017:1502) . Deze besliste dat er uitgezocht moest worden of uw collega wel toestemming had gegeven om zijn post voortaan digitaal te ontvangen. Als blijkt dat er inderdaad toestemming is gegeven, zullen de aanmaningskosten betaald moeten worden, anders niet.

Wat kunt u hiermee?

Een ‘ja’ betekent reageren. Het zal niet lang meer duren tot alle post van overheidsinstanties alleen nog maar digitaal wordt verstuurd. Zover is het nog niet, maar als u op dit moment een instantie toestemming geeft digitale post te sturen, moet u hier hetzelfde op reageren als op papieren post. De overheid wil voorkomen dat digitale post aan uw aandacht ontsnapt en stuurt hierover dan ook e-mails en desgewenst een herinnering.

Maakt u gebruik van MijnOverheid, vergeet dan niet op digitale post te reageren. Digitale post heeft dezelfde rechtskracht als gewone post, mits u de betreffende instantie op MijnOverheid heeft aangevinkt.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01