PROEFTIJD - 03.07.2019

Verandert er veel voor de proeftijd?

De regels voor de proeftijd veranderen per 1 januari 2020. Zo mag u dan in sommige gevallen een proeftijd van drie maanden afspreken, terwijl dat nu twee maanden is. Wat geldt er voor een rechtsgeldig proeftijdbeding?

Wat eist de wet?

  1. Schriftelijk vastleggen. Op grond van de wet is een proeftijd alleen geldig als deze schriftelijk is overeengekomen (art. 7:652 BW) . De proeftijd begint te lopen op het moment dat de werknemer feitelijk begint te werken. Tip.  Zorg ervoor dat een werknemer pas aan de slag gaat nadat hij zijn arbeidsovereenkomst heeft ondertekend. Zo voorkomt u dat er geen rechtsgeldige proeftijd is waar u geen beroep op kunt doen, zodat u vastzit aan het contract. Tip.  Voorkom dat de werknemer al begint te werken voor de ingangsdatum van de arbeidsovereenkomst. Zo voorkomt u dat de proeftijd eerder is afgelopen dan de datum die u wellicht in de arbeidsovereenkomst had opgenomen.
  2. Vermeld de correcte duur. Zorg er altijd voor dat de juiste proeftijd is opgenomen in de arbeidsovereenkomst. De maximale duur van de proeftijd is afhankelijk van de duur van de arbeidsovereenkomst en moet zijn opgenomen in de arbeidsovereenkomst.
  3. Gelijke proeftijd. De proeftijd moet voor werkgever en werknemer even lang zijn.

Voor hoe lang legt u nu de proeftijd vast? We maken onderscheid in de drie hiernavolgende situaties.

Wat is er nu veranderd?

Bij een vast of lang contract. De aangekondigde wetswijziging voor de proeftijd bij een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd of een arbeidsovereenkomst voor twee jaar of langer gaat niet door. Dit betekent dat de proeftijd bij deze arbeidsovereenkomsten niet verandert en twee maanden blijft.

Lengte contract Proeftijd tot 01.01.2020 Proeftijd na 01.01.2020
6 maanden of korter Geen Geen
6 tot 24 maanden 1 maand 1 maand
24 maanden of langer 2 maanden 2 maanden

En bij opvolgende overeenkomsten ...?

Let op de voorwaarde! Er mag alleen een proeftijd worden afgesproken als de werknemer niet eerder bij deze werkgever heeft gewerkt. De proeftijd is immers bedoeld om elkaar te leren kennen.

Andere eisen. Er kan dan alleen een proeftijd worden overeengekomen als er andere vaardigheden of verantwoordelijkheden van de werknemer verlangd worden dan in de voorgaande arbeidsovereenkomst.

Hoelang wordt de proeftijd dan? Er moet dan (weer) worden gekeken naar de tijdsduur van de opvolgende overeenkomst:

  • bij een opvolgende arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd ten hoogste twee maanden;
  • bij een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd korter dan twee jaar één maand;
  • bij een arbeidsovereenkomst van twee jaar of langer twee maanden .

De aangekondigde wetswijziging voor de proeftijd bij een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd of een arbeidsovereenkomst voor twee jaar of langer, gaat niet door. Dit betekent dat de proeftijd bij deze arbeidsovereenkomsten niet verandert en twee maanden blijft.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01