Alle domeinen

2009 - April

OUDEDAGSVOORZIENING - 29.04.2009

Moet u doorwerken tot uw 67e?

Het was het gesprek van de dag: de kabinetsplannen om de pensioenleeftijd naar 67 jaar te brengen. Moet u nu ook doorwerken of mag u toch eerder stoppen?


BELASTINGEN - 29.04.2009

Fiets van uw bouwbedrijf


RECHT - 29.04.2009

Wéét met wie u zakendoet

Een collega van u kreeg te maken met een wanbetaler. Volgens de wanbetaler had hij de spullen voor zijn baas gekocht en moest die laatste dus betalen. Wat redde uw collega?


CONTROLE - 29.04.2009

Mobiele telefoon en belastingcontrole

Als werkgever kunt u voor uw werknemers (en ook voor uzelf als u via een bouw-BV werkt als directeur-grootaandeelhouder) gebruikmaken van de onbelaste vergoedingsmogelijkheden die de wet biedt. Wat controleert de fiscus?


PRIVÉ - 29.04.2009

Wanneer komt de ommekeer?

Na halvering van de beurskoersen in 2008 zijn ook de eerste maanden van 2009 verliesgevend geweest. Ondanks enkele oplevingen weet niemand wanneer de rust terugkeert. Wat is een goed instapmoment?


BOUWCALCULATIE - 29.04.2009

Gebruik van arbeidsnormen

Het moeilijkste deel van een calculatie is het vaststellen van het benodigde aantal manuren voor een opdracht. Het bepalen van arbeidsnormen kan op verschillende manieren gebeuren. Hoe werkt dat?


HET OVERKWAM UW COLLEGA - 29.04.2009

Kleurenblind of misschien een verkeerde bril?

Volgens de aannemingsovereenkomst zou een vloer worden geplaatst van granieten tegels. Tijdens de uitvoering van het werk ontdekt de opdrachtgever een duidelijk kleurverschil bij zes tegels. Wat heeft de rechter daarover beslist?


NOTARIS - 29.04.2009

Erft de langstlevende echtgenoot?

Hoe zit dat eigenlijk wettelijk? Kan de ene echtgenoot door de ander onterfd worden? Hoe dat dan? Welke rechten heeft de langstlevende altijd?


WET- EN REGELGEVING - HUWELIJK EN PARTNERSCHAP - 28.04.2009

Samenwonen; wat met het woonhuis?

Wat als het woonhuis gemeenschappelijk of privé van een de samenwonende partners is? Waar let de fiscus op? Welke onderlinge afspraken zijn handig?


PERSONEEL - SOCIALE VERZEKERINGEN - 28.04.2009

Geen ontslag, maar tijdelijk minder werkuren


WET- EN REGELGEVING - HANDELSVERKEER - 28.04.2009

Aangetekend bellen, iets voor u?

In de vorige uitgave las u over bandopnames (voicelog) waarvan u het slachtoffer zou kunnen worden. Maar wat als ú de initiatiefnemer bent? Dus: u legt een gesprek (afspraak) vast met leverancier, klant, brouwerij of werknemer?


INKOOP - BETALINGSVOORWAARDEN - 28.04.2009

Aanbetalen? Kom nou!


BELASTINGEN - AFTREKPOST - 28.04.2009

Ook fiscaal een feest

Twee rechtbanken kwamen met opvallende beslissingen inzake de kostenaftrek van een gegeven feest. Goed nieuws voor u, maar óók voor úw klanten!


BELASTINGEN - AFTREKPOST - 28.04.2009

Tweemaal van de belasting aftrekken

De mooiste kreet is nog altijd: ‘Vraag niet hoe het kan, maar profiteer ervan!’ En dat is nu precies wat er door een uitspraak van de Hoge Raad speelt. Hoe kunt u bijv. een lijfrentegift of alimentatie niet één keer, maar dúbbel fiscaal aftrekken?


BELASTINGEN - INKOMSTENBELASTING - 28.04.2009

Verreken verlies 2008 zo snel mogelijk!

De gevolgen van de kredietcrisis zijn bekend. Ook de fiscus is zich daarvan bewust en schiet in verliessituaties te hulp. Stel, u heeft in 2008 wat rode cijfers te verwerken gehad, wat voor nieuws heeft de overheid dan voor u in petto?


PERSONEEL - LOON - 28.04.2009

Loonbeslag bij werknemers komt steeds vaker voor

Had u het ook al uit de media vernomen? Steeds meer werkgevers worden geconfronteerd met loonbeslag op het loon van hun werknemers. Zo ook in de horeca. Wat als u daarmee geconfronteerd wordt? Wat moet u weten?


VEILIGHEID - FRAUDE - 28.04.2009

Vertrouwen is goed, controle blijft beter

Ook in het aanbrekende terrasseizoen wordt weer veel met contant geld gewerkt. De een werkt met een kassa en kelnerssleutels, de ander werkt met losse portemonnees en bestelbriefjes. Waarom is controle toch zo belangrijk?


BELASTINGEN - 24.04.2009

Onderhoud aan woning goedkoper


PACHT - 24.04.2009

De wijsheid in pacht hebben

Een pachtovereenkomst opzeggen kan niet altijd zomaar. De belangen van pachters worden beschermd met alle gevolgen van dien. Maar wat als het gaat om een klein stuk land? Wordt de pachter dan ook zonder meer beschermd?


VERKOOP - 24.04.2009

Huurcontract inbegrepen?


BEDRIJFSHUUR - 24.04.2009

Uw tijd is om!

U heeft uw bedrijfspand verhuurd voor maximaal twee jaar. Geeft dit ook de zekerheid dat de huurder na twee jaar daadwerkelijk het pand verlaat, zodat u tot verkoop dan wel verhuur kunt overgaan?


IN DE KIJKER - 24.04.2009

Fouten maken is menselijk, maar hoe te herstellen?

Vergissen is menselijk, ook voor een notaris. Als een notaris een schrijffout of een soortgelijke vergissing maakt bij het opstellen van een akte, kan hij deze later nog herstellen. Maar wat kan er nu wel en niet met een herstelakte?


BTW - AFTREK EN HERZIENING - 24.04.2009

Optimaliseren btw-aftrek loont de moeite!

Als u zowel belaste als vrijgestelde prestaties verricht, mag u niet álle btw verrekenen; dat moet dan verhoudingsgewijs. Meestal gebeurt dat op basis van de omzet. Maar dat kan best wel eens in uw nadeel uitvallen. Wat is wijsheid?


BELASTINGEN - BELASTING BETALEN - 24.04.2009

Betaling regelen bij de fiscus

Ook met de fiscus valt te praten over uitstel van betaling. Dat is goed om te weten als uw banksaldo tekortschiet. Hoe pakt u dat aan, wanneer heeft een aanvraag voor uitstel van betaling kans van slagen?


KOSTENBESPARING - LEASE - 24.04.2009

Shortlease; hyperinteressant of slechts een hype?

Stel, u heeft een auto voor uw bedrijf nodig, maar u wilt uw financiële middelen ook voor andere bedrijfsactiviteiten aanwenden. Als uw inkomsten tegenvallen, moet u zo’n periode immers op kunnen vangen. Is shortlease een oplossing?


UW RAADSMAN - 24.04.2009

Pas op bij verkoop onder de kostprijs

Bij verkoop van een nieuwbouwwoning geldt een vrijstelling voor de overdrachtsbelasting. Er wordt immers al btw over geheven. Maar die vrijstelling geldt niet altijd! Waar moet u op letten?


BOUWRECHT - 24.04.2009

Niet alle schade vergoed?

Door een verbouwing bij de buren is er aan het huis van uw cliënt schade ontstaan. De verkoop van het huis levert daarom minder op dan verwacht. Wat nu?


RUIMTELIJKE ORDENING - 24.04.2009

Kosten besparen? Kantoor aan huis!

Nu het economisch minder gaat, kan een kantoor aan huis een goed alternatief zijn voor een kantoorpand op een andere locatie. Een kantoor aan huis kost immers minder dan huur of koop van een pand elders. Maar mag dit zomaar?


ONROERENDE ZAKEN - WOZ - 24.04.2009

Oude huur niet bepalend voor WOZ-waarde!


RECHT - HANDELSPRAKTIJK - 24.04.2009

Internationaal oneerlijke concurrentie?


PERSONEEL - ONTSLAG - 24.04.2009

Een te veel drinkende werknemer ontslaan?

Het kan even schrikken zijn als u merkt dat uw medewerker regelmatig te diep in het glaasje kijkt. En al helemaal als hij dat ook doet tijdens werktijd. Moet u daar nu begrip voor hebben of mag u hem meteen ontslaan? Wat zei de rechter?


VERKOOP - 24.04.2009

Een gebrek aan uw woning

Uw cliënt koopt een nieuwe woning en komt tot de ontdekking dat de woning een gebrek heeft. Kunt u de verkoper hiervoor aansprakelijk stellen? Wat moet u doen om de schade vergoed te krijgen?


SOFTWARE - CD & DVD - 23.04.2009

Uw cd’s en dvd’s netjes op de harde schijf

Harde schijven worden steeds goedkoper en vooral ruimer: schijven van 500 GB of 1 TB zijn geen uitzondering meer. Die ruimte kunt u ook gebruiken om een digitale ‘image’ te nemen van uw cd’s en uw dvd’s. Hoe gaat u te werk?


SOFTWARE - P2P - 23.04.2009

LimeWire: downloaden wordt kinderspel

Kent u LimeWire nog, het bekende programma om bestanden (vaak muziek en films) te downloaden en te delen? Dat is intussen al toe aan versie 5. We ­bekijken hoe het werkt en waarvoor u moet opletten...


SOFTWARE - COMPUTERBEHEER - 23.04.2009

Heeft u alle bestanden op een rijtje?

Als u veel bestanden en mappen heeft op uw pc, dan is het overzicht snel zoek. Hoe zorgt u ervoor dat uw bestanden en uw mappen beter herkenbaar zijn zodat u ze sneller terugvindt?


COMPUTER - ONLINE HULP - 23.04.2009

Hulp bij Microsoft-programma

De meeste mensen zien de Microsoft-producten op hun pc als de voornaamste bron van al hun computerproblemen. Toch biedt Microsoft ook een aantal nuttige websites aan om oplossingen te vinden voor die problemen.


ONTSPANNING - MUZIEK - 23.04.2009

Last.fm binnenkort niet meer gratis


BEVEILIGING - PRIVACY - 23.04.2009

Google versus uw privacy


SOFTWARE - PDF - 23.04.2009

Pdf’s maken: commercieel versus gratis

U wilt pdf-documenten kunnen creëren en u twijfelt tussen een commercieel en een gratis product. We vergelijken de belangrijkste mogelijkheden van een ­pakket waarvoor u betaalt en van een gratis programma.


WEBDIENSTEN - ONLINE FOTO’S - 23.04.2009

Welke online foto-editor?

Foto’s kunt u bewerken met een grafisch softwarepakket, maar er bestaan ook goede online ‘photo editors’. Ze hebben elk hun sterke punten. We vergelijken een aantal gratis tools op basis van een checklist.


E-MAIL - E-MAILSOFTWARE - 23.04.2009

Opera Mail, iets voor u?

Soms lijkt het wel of Outlook, Windows Live Mail en Thunderbird de enige ­degelijke e-mailpakketten zijn. Toch bestaan er prima alternatieven, zoals Opera Mail. Is dit pakket iets voor u?


ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 23.04.2009

Hoe verdeelt u de taken?

In uw zaak of uw bedrijf heeft elke medewerker zijn eigen verantwoordelijk­heden. Met welke gratis online tools zorgt u ervoor dat iedereen op de hoogte is van zijn taken?


EIGEN WEBSITE - DOMEINNAAM - 23.04.2009

Alles over domeinnamen en meer

Aan de hand van een domeinnaam kunt u heel wat informatie vergaren over de eigenaar, de webserver, de internetverbinding, enz. Hoe doet u dat ­precies en wat als u een domeinnaam wilt registreren die al bezet is?


WEBDIENSTEN - ONLINE COMMUNITY’S - 23.04.2009

Twitter: kwettert u mee?

Twitter is populair bij trendwatchers en de media. Is deze nieuwe webdienst een hype of kunt er echt iets mee voor uzelf of uw bedrijf?


SOFTWARE - BROWSER - 23.04.2009

Extra kruiden voor IE 8

We lieten u al uitgebreid kennismaken met Internet Explorer 8. Voor de trouwe IE-gebruiker is deze versie een aan te raden upgrade. Kunt u hem met add-ons nóg beter maken?


LOONBELASTING & PREMIES - LOONHEFFING - 22.04.2009

Regeling eindheffing uitgebreid!


KOSTENVERGOEDINGEN - VARIA - 22.04.2009

Kosten rijbewijs E onbelast vergoeden?


LOONBELASTING & PREMIES - 22.04.2009

Met fiets van de baas ook fiscaal fit

Fietsen is goed voor de gezondheid en het milieu. Daarom is er een nieuwe campagne opgestart. Reden genoeg om de fiets van de baas nog maar eens in de schijnwerpers van 2009 te stellen. Wat is het voordeligst voor u?


PERSONEELSVERTEGENWOORDIGING - 22.04.2009

Handig, zo’n personeelsvertegenwoordiging?

Als in uw bedrijf minder dan 50 mensen werken, hoeft u geen ondernemingsraad in te stellen. Maar hoe zit dat met een personeelsvertegenwoordiging? Hoe gaat dat in zijn werk en kan dit u soms ook van pas komen?


VAKANTIE & ZIEKTE - 22.04.2009

Eerst uitzieken en dan op vakantie

Als uw medewerker langdurig ziek is, kunnen zijn vakantiedagen discussie opleveren. Wat zei het Europees Hof van Justitie daar onlangs voor interessants over? Wat moet u daarmee? Hoe kunt u daar rekening mee houden?


VERLOF - 22.04.2009

De regels zijn voor iedereen gelijk!

U besluit dat vrijdag 22 mei een zogenaamde ‘brugdag’ zal zijn. Mag u deze collectieve vrije dag ook in mindering brengen op het vakantiedagensaldo van werknemers die met zwangerschapsverlof zijn?


WERVING & SELECTIE - SOLLICITATIEPROCEDURE - 22.04.2009

Een stagiair: last of lust?

Een stagiair kan in deze tijden een welkome, tijdelijke kracht zijn. Maar een stagiair die het maar niet wil snappen, kost u alleen maar tijd en geld. Hoe selecteert u de beste stagiair?


ARBO - 22.04.2009

Verstandig tillen

Onderzoek wijst uit dat ongeveer 40% van de werknemers in het afgelopen jaar klachten heeft (gehad) die te maken hebben met fysieke arbeidsbelasting. Daarbij is tillen een grote boosdoener. Hoe voorkomt u klachten?


LOON - SOCIALE VERZEKERINGEN - 22.04.2009

Deeltijd-WW

Deeltijd-WW geeft u als werkgever een nieuwe mogelijkheid om werknemers die u misschien moet ontslaan, te behouden. Hoe gaat dat in zijn werk?


BELASTINGEN - PRAKTIJKWINST - 20.04.2009

Toch nog een aftrek voor uw werkkamer


BOER EN BEDRIJF - 20.04.2009

Een nieuwe melkkoe?

In een recente uitspraak besliste het Gerechtshof ’s-Gravenhage dat een overheid die zijn burgers te lang in onzekerheid laat, de daardoor ontstane immateriële schade moet vergoeden. Kunt u zich alvast rijk gaan rekenen?


BOER EN PRIVE - 20.04.2009

Bedrijfsopvolging in de familie; schenking of niet?

Er is nu meer duidelijkheid over bedrijfsoverdracht tegen agrarische waarde na uitspraken van de hoogste belastingrechter. Verkoop landbouwbedrijf tegen een lagere waarde is lang niet altijd een schenking! Wat kunt u hiermee?


GEBOUW EN GROND - 20.04.2009

Slecht werk, speel op zeker!

Iemand was ontevreden over het werk van een onderaannemer en liet dit de hoofdaannemer weten. Wat ging er toen juridisch gezien mis? Wat werkt?


GEZONDHEIDSRECHT - 20.04.2009

Wat heeft u met wetten te maken?

Wat wetten! Daar heb ik niets mee te maken, ik wil gewoon mijn werk goed doen, zo denken veel (para-)medici. Waren er maar geen advocaten!


RECHT - 20.04.2009

Consequenties gebruik gewascodes GO 2009

Heeft u met de Gecombineerde opgave (GO) 2008 ‘Overige natuurterreinen’ of ‘Natuurlijk grasland’ opgegeven? Dan moet u dit jaar andere gewascodes hanteren. Uit welke gewascodes moet u kiezen?


BOER EN BEDRIJF - 20.04.2009

Aanpassing regelgeving melkquotum

1 april is voor rund-melkveehouders in Nederland al jaren het begin van een nieuw ‘melkquotumjaar’. Tegelijkertijd is er in de melkquotumregelgeving een aantal belangrijke aanpassingen doorgevoerd. Wat speelt?


PERSONEEL - 20.04.2009

‘t Is jouw schuld, dus betaal dan ook maar het loon!

Als uw werknemer ziek is, moet u zijn loon doorbetalen. Oók als hij ziek is door de schuld van een ander. Kunt u in zo’n geval het loon van uw werknemer terughalen bij diegene die de ziekte veroorzaakte? Hoe gaat dat in zijn werk?


LOONHEFFING - 20.04.2009

Handboek loonheffingen betrouwbaar?


BELASTINGCONTROLE - 20.04.2009

Onder druk tot inkeer komen?

Begin april verklaarden de regeringsleiders van de G-20 dat het tijdperk van het bankgeheim voorbij is. Dat volgt op ontwikkelingen in Zwitserland, waar UBS gedwongen werd informatie over Amerikaanse klanten aan de VS te geven.


GEBOUW EN GROND - 20.04.2009

Wat met Groen-Label-stal-afschrijving 2007 en ’08?

Is willekeurige afschrijving van uw Groen-Label-stallen 2007 en 2008 niet mogelijk? Hoe zit dat? En hoe kunt u nu dit jaar (2009) gaan afschrijven?


RECHT - 20.04.2009

Ja hoor, reparatie is nog zeker zinvol!

Binnen één jaar vinden maar liefst vijf reparaties plaats aan uw dure kopieerapparaat. Volgens de monteur is de machine in goede staat. U koopt toch maar een nieuwe. Moet u dan toch de reparaties betalen?


BELASTINGEN - 20.04.2009

Hoe is de BV leuk voor u?

Als DGA (directeur-grootaandeelhouder) van uw eigen landbouw-BV heeft u verschillende petten op: u bent ondernemer, aandeelhouder en werknemer. Hoe is een BV voor u nu fiscaal voordelig?


BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 17.04.2009

Meetekenen voor uw BV?

Als directeur-grootaandeelhouder bent u in beginsel niet in privé aansprakelijk voor schulden van uw BV. Banken proberen dit bij financieringen te doorbreken.


LOONHEFFING - 17.04.2009

Versoepeling verhuiskostenregeling

Om uw werknemer tegemoet te komen, kunt u als werkgever een deel van de verhuiskosten onbelast vergoeden. Vanaf 1 januari 2009 is de verhuiskostenregeling enigszins versoepeld. Hoe werkt dat nu?


UITSMIJTER - 17.04.2009

Beter een goede buur dan ..…


OMZETBELASTING - 17.04.2009

Pas op bij vrijgestelde huur van nieuw pand

Leegstand van panden is in deze tijd helaas nogal eens aan de orde. Het is echter wel zaak op te letten dat u niet te snel in zee gaat met een niet-btw-belaste huurder. Hoe zit dat? Waar moet u rekening mee houden?


FISCOTIP - 17.04.2009

Boft u nog met de BOF?

Bij bedrijfsopvolging binnen een holdingstructuur wordt de werk-BV vaak overgedragen aan de holding van de opvolger. Hoe kan worden bereikt dat de aandelen van de ‘oude’ holding fiscaal gunstig vererven aan de opvolger?


WERKWIJZE BELASTINGDIENST - 17.04.2009

Hoe speelt fiscale kennis een rol bij boete?

Betaalt u te laat, doet u te laat aangifte of houdt u zich niet aan de fiscale regels, dan heeft u de kans dat u hiervoor een boete krijgt opgelegd. Wat is laatst beslist door de rechter? Hoe kan eigen fiscale kennis een rol spelen bij de boete?


FISCALE WINST - 17.04.2009

Geruisloze doorschuiving toch mogelijk

Als ondernemer in de inkomstenbelasting kunt u onder voorwaarden uw onderneming zonder fiscale afrekening overdragen aan uw opvolger. Is het dan mogelijk om bijvoorbeeld het bedrijfspand niet over te dragen maar zelf te houden?


VENNOOTSCHAP ONDER FIRMA - 17.04.2009

Toch weer tweemaal ondernemersaftrek?

Bij veel ondernemers met een eenmanszaak werkt de partner hard mee. Door het aangaan van een man-vrouwfirma kan de partner dan mogelijk ook van allerlei fiscale aftrekposten profiteren. Waar moet u dan op letten?


BOUWCALCULATIE - 16.04.2009

Vaststellen manuren voor elk werk een serieuze zaak

De factor arbeid in nieuwbouw, verbouw, onderhoud of renovatie is vaak twee derde deel van de totale omzet van een onderneming. Maar dit deel blijkt ook juist het moeilijkst om vast te stellen. Hoe wordt dit geen risicopost voor u?


PRIVÉ - 16.04.2009

Hoe gaat u in deze crisistijd met uw bank(ier) om?

Als bouwondernemer gaat u toch niet alles wat banken willen en durven te vragen, accepteren onder de vlag van ‘kredietcrisis’? Accepteert u alle nieuwe voorwaarden of blijft u kritisch? Wat is nu raadzaam om te doen?


HET OVERKWAM UW COLLEGA - 16.04.2009

Niet vallen over enkele millimeters!

Als de opdrachtgever het niet eens is met de uitvoering van de bouwwerkzaamheden, waar moet u dan op letten? Wat gaat de rechter dan onderzoeken en wat is voor u van belang? Hoe staat u sterk?


RECHT VAN DE BOUW - 16.04.2009

Bouwen in eigen beheer: niet zonder risico!

Als een aannemer in eigen beheer gaat bouwen, zijn de risico’s groter dan bij een normale aannemingsovereenkomst. Wat heeft de rechter daarover gezegd? Hoe kunt u die risico’s afdekken en wat is goed om te weten?


CONTROLE - 16.04.2009

Gezamenlijk op controlepad


RECHT - 16.04.2009

Verweerde gevelplaten zijn duur!

Een collega werd aansprakelijk gesteld voor een verborgen gebrek. Wanneer is daarvan sprake? Is de garantieregeling daarop van toepassing? Wat heeft de rechter daarover gezegd en wat is goed om te weten?


RECHT - 16.04.2009

’t Is een vreemdeling zeker, die verdwaald is zeker?!

Als (hoofd)aannemer heeft u er niet altijd zicht op met wie uw onderaannemers in zee gaan. Ondanks het feit dat u hier waarschijnlijk part nog deel heeft, kunt ú ervoor opdraaien als onderaannemers illegale vreemdelingen inzetten.


PERSONEEL - ARBEIDSCONTRACT - 15.04.2009

Met die wijziging ben ik het niet eens, baas!

Wanneer mag u de functie van een werknemer wijzigen als die niet naar behoren presteert? Of wanneer mag u een afgesproken kostenvergoeding wijzigen? Hoe dekt u zich in als u het heft in handen wilt houden?


BELASTINGEN - INKOMSTENBELASTING - 15.04.2009

Crisisvoordeel in box 3

In box 3 moet u een rendement van 4% aangeven, terwijl uw vermogen wellicht is gehalveerd. De waardes stellen we vast op 1 januari en 31 december. Mag u rekening houden met feiten die pas later duidelijk zijn geworden?


VEILIGHEID - VWA - 15.04.2009

Jaarplan 2009 rijksinspecties voor horeca


INKOOP - KOSTPRIJS - 15.04.2009

Hogere inkoopprijs zomaar pikken?

Misschien overkomt het u ook: leveranciers die u confronteren met gestegen inkoopprijzen. Prijsstijgingen gaan wel van uw winst af. Moet u dat pikken?


BELASTINGEN - BELASTINGDIENST - 15.04.2009

Contract laten registeren bij de Belastingdienst?

Het is niet ongebruikelijk dat beginnende horecaondernemers geld lenen van familieleden. Waarom is het registreren van bijvoorbeeld zo’n geldleningsovereenkomst of zelfs van een Vof-akte bij de fiscus nuttig? Hoe werkt dat goed?


BELASTINGEN - OMZETBELASTING (BTW) - 15.04.2009

Woon-werkverkeer voor de btw nu ‘zakelijk’; wat nou?

Onlangs is een Besluit uitgevaardigd waarin is aangegeven dat woon-werk-verkeer voor de btw ‘zakelijk’ is. Wat heeft u hieraan? Brengt dit voor u nog voordelen met zich mee?


WET- EN REGELGEVING - HANDELSVERKEER - 15.04.2009

Die bestelling wordt opgenomen ...

Juist als het druk is, wordt u gebeld. Een vraag over menuadvertenties op een website. Zonder erbij na te denken, zegt u “ja”, maar als u de overeenkomst ziet, schrikt u wel! U wilt ervan af, maar hoe? En is die geluidsopname wel geldig?


PERSONEEL - LOONHEFFING - 15.04.2009

Uw ex-kok gaat voor zichzelf én voor u koken!

Stel, uw ex-kok is met een cateringbedrijfje voor zichzelf begonnen als zelfstandige zonder personeel (zzp’er). U wilt hem wel eens inhuren voor een buffetje of partijtje. Welk fiscaal risico loopt u dan en hoe kunt u dit vermijden?


PERSONEEL - BELEID - 15.04.2009

Online inroosteren met horecaplanner


BTW - 10.04.2009

Nieuwbouw door woningcorporatie

De meeste woningcorporaties verhuren niet alleen woningen, maar houden zich ook bezig met de nieuwbouw van huurwoningen. Een veelgestelde vraag is hoe het dan met de btw zit.


GEMEENTE - 10.04.2009

Elektriciteitshuisje voor de deur

Uw cliënt heeft een nieuwbouwwoning gekocht. De woning is klaar, maar de openbare weg en het trottoir moeten nog worden aangelegd. Nu blijkt dat er recht voor zijn deur een elektriciteitshuisje en een verkeersremmer komen. Wat nu?


APPARTEMENTSRECHTEN - 10.04.2009

Reserveren voor groot onderhoud

Verenigingen van Eigenaars zijn tegenwoordig verplicht om een reserve voor groot onderhoud op te bouwen. In de praktijk blijkt nogal wat onduidelijkheid te bestaan over de hoogte van de op te bouwen reserve. Hoe zit dat?


IN DE KIJKER - 10.04.2009

Fabeltjes over verjaring

Bijna iedereen die (beroepsmatig) met onroerend goed te maken heeft, kent verhalen over verlies of verkrijging van eigendom door verjaring. Onlangs moest de Hoge Raad het verlossende woord spreken. Wat speelde er?


Cookiebeleid