PERSONEEL - 20.04.2009

‘t Is jouw schuld, dus betaal dan ook maar het loon!

Als uw werknemer ziek is, moet u zijn loon doorbetalen. Oók als hij ziek is door de schuld van een ander. Kunt u in zo’n geval het loon van uw werknemer terughalen bij diegene die de ziekte veroorzaakte? Hoe gaat dat in zijn werk?

Een waargebeurd verhaal. Michael Beerens krijgt met zijn buurman Jack Jansen ’s nachts ruzie over geluidsoverlast. Jack duwt daarbij Michael door een ruit waardoor hij een slagaderlijke bloeding oploopt. Als gevolg van dit ongeval kan Michael gedurende zes maanden niet werken. Als baas van Michael betaalt u het loon tijdens ziekte door. U wilt de loonschade die u daardoor lijdt verhalen op Jack. Kan dit?

Verhaalsrecht

Volgens de wet heeft u als de werkgever het recht om deze kosten te verhalen op degene die de schade heeft veroorzaakt. Juristen spreken dan van regresrecht. In dit geval kunt u dus als werkgever Jack aanspreken als veroorzaker van de schade. Dat zou bijvoorbeeld ook kunnen indien uw werknemer door schuld van een ander is uitgevallen na een verkeersongeval.

Kunt u alle kosten verhalen?

Helaas niet. Al zouden we graag willen. Strikt genomen hebben alleen Michael en Jack met elkaar te maken, zij hebben immers met elkaar gevochten. U bent daar geen partij bij. In principe zou Michael dan ook recht hebben op vergoeding van zijn schade. Nu u opdraait voor zijn loon, kunt u die kosten in plaats van op Michael verhalen op Jack. U kunt ook alleen maar de nettoloonkosten verhalen. Dat is immers alle schade die Michael heeft.

Welke kosten kunt u verhalen?

1. U kunt dus maximaal het bedrag verhalen dat de veroorzaker zou moeten betalen als u het loon niet had hoeven doorbetalen.

2. Dit ‘maximale’ schadebedrag wordt verminderd met het bedrag dat de aansprakelijke jegens de gewonde werknemer moet betalen.

3. Het betreft slechts nettoloonbedragen; de wet gaat er nl. van uit dat schade van de gewonde alleen zijn nettoloon is. Hij kan dus alleen nettoloon verhalen op de aansprakelijke.

4. Onze hoogste rechter heeft beslist dat u als werkgever ook de kosten die u moet maken om de hoogte van de schade en de aansprakelijkheid vast te stellen kunt verhalen.

5. Sinds kort kunt u als werkgever ook de re-integratiekosten verhalen. De kosten van uw arbodienst of bedrijfsarts kunt u dus op de ‘dader’ verhalen.

Bewijzen moet

De veroorzaker van de schade moet natuurlijk wel aansprakelijk zijn. Daarvoor moet dus ook bewijs zijn. In het geval van Michael en Jack, was Jack door de strafrechter voor mishandeling veroordeeld. Maar tóch moest de werkgever van Michael bewijzen dat de slagaderlijke bloeding te wijten was aan Jack. Hij kon dat doen door getuigenbewijs.

Tip. Maak in zo’n geval gebruik van de processen-verbaal van de mogelijke strafzaak.

Eigen schuld? Het kan natuurlijk zijn dat de werknemer zelf ook niet vrijuit gaat. Dit kan de hoogte van het schadevergoedingsbedrag, en dus van het bedrag dat u kunt verhalen, beperken.

Tip. Raadpleeg uw verzekeraar als u tegen de kosten van loon tijdens ziekte bent verzekerd. Vaak neemt uw verzekeraar het verhaalsrecht van u over en wordt het een zaak van verzekeraars ‘onder elkaar’.

U kunt uw nettoloonschade verhalen op de veroorzaker van de arbeidsongeschiktheid van uw werknemer. Informeer uw loonkostenverzekeraar hierover en zoek naar bewijs tegen de veroorzaker van de schade.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01