RECHT - 29.04.2009

Wéét met wie u zakendoet

Een collega van u kreeg te maken met een wanbetaler. Volgens de wanbetaler had hij de spullen voor zijn baas gekocht en moest die laatste dus betalen. Wat redde uw collega?

Wat was het geval? Bij uw collega werden telefonisch bouwmaterialen besteld voor een bedrag van € 800,-. Na aflevering bleef betaling uit en uw collega liet uiteindelijk de koper dagvaarden. De koper stelde dat hij de spullen niet voor zichzelf maar voor zijn werkgever had gekocht. De goederen waren ook afgeleverd op het adres van zijn toenmalige werkgever.

Mening van uw collega. Uw collega stelde zich op het standpunt dat de koper de goederen voor zichzelf had gekocht. Hij had daarvoor ook goede argumenten. Volgens uw collega had de koper zich namelijk zelf als klant bij hem aangemeld. Daarbij had de koper een uittreksel uit het Handelsregister overhandigd van zijn klusbedrijf. Uw collega gaf verder aan dat hij na de aanmelding als nieuwe klant een kopie had gemaakt van het legitimatiebewijs van de koper. Uw collega kon deze kopie ook aan de rechter laten zien. Ook kon uw collega een kopie van een brief laten zien waarmee de algemene voorwaarden aan de koper waren toegestuurd en waarin aan hem een debiteurennummer was toegekend. Tot slot gaf uw collega aan dat de koper nooit had gezegd dat hij de spullen voor zijn baas kocht en hij dus niet beter wist dan dat de spullen voor de koper zélf waren.

Mening van de koper

Volgens de koper had hij wel degelijk verteld dat de spullen voor zijn werkgever waren. Zijn werkgever was ook daadwerkelijk klant bij uw collega. Volgens de koper wist uw collega ook dat het afleveradres het adres van zijn werkgever was. Verder zei de koper dat hij de brief waarmee de algemene voorwaarden waren toegestuurd niet had ontvangen. De koper bood bewijs aan van deze stellingen door hem en zijn oud-werkgever te horen.

Wat vond de rechter?

De rechter vond dat de koper moest bewijzen dat niet hij maar zijn werkgever contractpartij zou zijn. De koper had immers de bestelling geplaatst. Het feit dat de koper een arbeidsrelatie had en dat de goederen waren afgeleverd op het adres van zijn werkgever vond de rechter hiervoor volstrekt onvoldoende bewijs.

Uiteraard wilde de rechter ook graag van de koper weten hoe volgens hem uw collega in het bezit was gekomen van een kopie van zijn legitimatiebewijs en de inschrijving van zijn klusbedrijf in het Handelsregister. Een verklaring hiervoor bleef echter uit. De koper kreeg daarom niet eens meer de kans om zijn stellingen verder te bewijzen en werd veroordeeld.

Let op. Hoewel dat hier niet speelde, moet u ook altijd oppassen als een directeur of vennoot van een bedrijf u vraagt om op naam van de zaak bestelde goederen op zijn privéadres af te leveren. Of omgekeerd: als een privébestelling moet worden afgeleverd bij zijn bedrijf.

Want: wie is dan uw klant? Voorkom met een duidelijke opdrachtbevestiging die u voor akkoord laat ondertekenen discussie hierover!

Hoe speelt u op zeker?

Vraag nieuwe klanten om een recent(!) uittreksel uit het Handelsregister. Daaruit blijkt met wie u te maken heeft en wie dit bedrijf mag vertegenwoordigen. Check bij twijfel of er namens dit bedrijf is gebeld en bevestig de bestelling per fax en/of per e-mail. Zorg ook voor opdrachtbevestigingen waaruit volstrekt duidelijk is wie de opdrachtgever is.

Vraag nieuwe klanten om een recent(!) uittreksel uit het Handelsregister. Daaruit blijkt met wie u te maken heeft en wie dit bedrijf mag vertegenwoordigen. Check bij twijfel of er namens dit bedrijf is gebeld en bevestig de bestelling per fax en/of per e-mail. Zorg ook voor opdrachtbevestigingen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01