GEMEENTE - 10.04.2009

Elektriciteitshuisje voor de deur

Uw cliënt heeft een nieuwbouwwoning gekocht. De woning is klaar, maar de openbare weg en het trottoir moeten nog worden aangelegd. Nu blijkt dat er recht voor zijn deur een elektriciteitshuisje en een verkeersremmer komen. Wat nu?

Uw cliënt heeft een nieuwe woning gekocht in een grote, populaire nieuwbouwwijk. De woning is klaar, maar de openbare weg en het trottoir nog niet. Net als hij zijn tuin heeft aangelegd, krijgt hij een vervelend bericht van de elektriciteitsmaatschappij: er wordt een elektriciteitshuisje recht voor zijn perceel gebouwd. Tot overmaat van ramp is er ook nog een plantenbak, bedoeld voor het afremmen van autoverkeer, op een ongelukkige plek voor zijn woning gepland. Uw cliënt vraagt u of dit zomaar allemaal kan.

Erfdienstbaarheid in koopakte

Infrastructurele voorzieningen. In de meeste koopaktes van nieuwbouwwoningen zijn standaard erfdienstbaarheden opgenomen voor de aanleg van infrastructurele voorzieningen.

De toekomstige bewoner geeft door ondertekening van de akte toestemming voor ondergrondse of bovengrondse leidingen, kabels en buizen voor elektriciteit, water, gas, telefoon, radio-, televisie- en internetontvangst. En verder voor de afvoer van schoon, vuil en rioolwater.

Waarschijnlijk heeft uw cliënt ook een vergelijkbare bepaling in zijn koopakte getekend.

Let op. Bovendien komt het elektriciteitshuisje uit het voorbeeld niet op de grond van uw cliënt te staan, maar in een openbaar plantsoen.

De verkeersremmende plantenbak is gepland op straat. Conclusie is dat uw cliënt weinig kan ondernemen.

Bestemmingsplan en bouwvergunning

Naast het privaatrecht speelt het bestuursrecht een rol. Twee zaken zijn van belang.

Binnen bestemmingsplan. Passen het elektriciteitshuisje en de plantenbak binnen het bestemmingsplan? Ja, een elektriciteitshuisje en een plantenbak op een openbare weg, plantsoen of trottoir passen (in de meeste gevallen) binnen het bestemmingsplan. De weg, het groen en de stoep hebben namelijk meestal een verkeersbestemming, waarbinnen zaken die voor het verkeer of de nutsvoorzieningen noodzakelijk zijn altijd toegestaan zijn.

Bouwvergunning nodig? Is er een bouwvergunning nodig voor beide bouwwerken?

In de volgende gevallen is geen bouwvergunning nodig voor straatmeubilair en nutsvoorzieningen.

  • Het elektriciteitshuisje is lager dan 3 meter en heeft een oppervlakte kleiner dan 15 m2.
  • De plantenbak valt onder de noemer ‘straatmeubilair’, net als bijvoorbeeld zitbanken.

Conclusie is dus dat er geen bouwvergunning of bestemmingswijziging nodig is. Er geldt alleen een uitzondering op deze regel als het om een locatie binnen een beschermd stads- of dorpsgezicht gaat. Zie ook T&A Vastgoed, jg. 12, nr. 15, 29.08.2008, p. 5.

Geen bezwaar mogelijk. Omdat er geen bouwvergunning nodig is en alles binnen het bestemmingsplan past, kan uw cliënt dan ook geen bezwaar maken bij de gemeente. Verspil in dit soort gevallen geen tijd en geld aan juridische procedures, want die leiden waarschijnlijk tot niets.

Wat kan uw cliënt wél doen?

Het lijkt een open deur maar het is toch raadzaam voor uw cliënt om in overleg te treden met het nutsbedrijf en de gemeente. Juridisch heeft hij niet zo heel veel munitie maar als toekomstig bewoner van de prestigieuze wijk zullen partijen wellicht bereid zijn om te overleggen.

Verspil in dit soort gevallen geen tijd en geld aan juridische procedures, want die leiden waarschijnlijk tot niets. Overleg met het nutsbedrijf en de gemeente biedt echter mogelijk een oplossing.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01