Onroerende zaken - Bouwen en verbouwen

Recentelijk toegevoegde tips & adviezen

STEIGERRECHT - 12.04.2021

Mag steigerrecht niet worden geweigerd?

Wat is het steigerrecht? Wanneer kan toestemming (niet) worden geweigerd? Wat heeft de rechter nu beslist in een zaak waar, om het werk te kunnen uitvoeren, tegen de zijgevel op de grond van de buurman een steiger moest worden gebouwd?
Lees meer

RECHT VAN DE BOUW - 12.04.2021

Geluidseisen warmtepompen en airco’s aangescherpt

Wat geldt er sinds 1 april 2021 voor nieuw te plaatsen buiten opgestelde warmtepompen en airco’s? Hoe zit het met het maximaal geluid in dB? Wat is hierover nu geregeld in het Bouwbesluit? Wat moet u nu als bouwondernemer weten?
Lees meer

OFFERTE - 12.04.2021

Bescherming van uw offerte, hoe doet u dat goed?

Op aanvraag van een klant stelt u een inzichtelijke en duidelijke offerte op voor uit te voeren werkzaamheden. Daarna blijkt dat u geen opdracht krijgt, maar dat de klant met uw offerte naar de concurrent is gestapt. Hoe voorkomt u dat?
Lees meer

RECHT VAN DE BOUW - 12.04.2021

Richtlijn purschuim na-isoleren nu in A-blad

Purschuim (polyurethaan) wordt in de bouw vaak toegepast als isolatie, vulmiddel en montageschuim. Recentelijk is voor het thermisch na-isoleren van de onderkant van begane grondvloeren een speciaal A-blad uitgekomen. Wat nu?
Lees meer

BOUWRECHT - 12.04.2021

Nieuwe bouwregels

Nieuwe toegankelijkheidseisen. Per 1 juli 2021 is het voor trappen in nieuwe publieke toegankelijke gebouwen vereist gemarkeerd te zijn en gelden er aanvullende eisen voor trapleuningen. Verder geldt vanaf 1 juli 2021, voor nieuwe publieke toegankelijke gebouwen (bijv. winkels), de eis dat de hoofdtoegang maximaal 20 millimeter hoog mag zijn. Voor nieuwbouwwoningen gaat de verbrede eis van maximaal 20 milimeter per 1 januari 2022 gelden voor alle toegangen tot de woning. Tot nu toe is slechts één toegankelijke toegang verplicht. Deze eisen zijn opgesteld zodat voor mensen met een visuele of lichamelijke beperking de toegankelijkheid van publieke gebouwen, zoals winkels, cafés en bibliotheken, verbetert. ...
Lees meer

RECHT VAN DE BOUW - 12.04.2021

Voorkom verrassingen bij de invoer ‘Wet kwaliteitsborging’

Het lijkt nog ver weg, echter op 1 januari 2022 treedt het wetsvoorstel ‘Wet kwaliteitsborging voor het bouwen’ (Wkb) in werking. Dat is een grote aanpassing binnen alle bouwondernemingen. Wat kunt en moet u nu doen?
Lees meer
Onroerende zaken - Bouwen en verbouwen

Meest gelezen tips & adviezen

BOUWRECHT - 22.03.2021

Corona en ventileren, hoe zit dat?

In het ‘nieuwe normaal’ is er veel aandacht voor de ventilatie van gebouwen, omdat dit invloed zou kunnen hebben op besmettingen met het coronavirus.
Lees meer

PROJECTONTWIKKELING - 22.02.2021

Vanaf 01.01.2021 strengere energie-eisen voor nieuwbouw

Vanaf 1 januari 2021 moet bij alle nieuwbouwplannen rekening worden houden met de BENG-eisen: Bijna Energieneutrale Gebouwen. De energieprestatiecoëfficiënt (EPC) is komen te vervallen. Hoe zit dat?
Lees meer

WOZ - 22.02.2021

WOZ-waarde, verkoopdatum bepalend

De rechter heeft nog eens bevestigd dat bij verkoop rond de waardepeildatum het eigen verkoopcijfer van een pand bepalend is voor de WOZ-waarde. De verkoopdatum is hierbij doorslaggevend en niet de datum van overdracht bij de notaris.
Lees meer

Cookiebeleid