VEILIGHEID - FRAUDE - 28.04.2009

Vertrouwen is goed, controle blijft beter

Ook in het aanbrekende terrasseizoen wordt weer veel met contant geld gewerkt. De een werkt met een kassa en kelnerssleutels, de ander werkt met losse portemonnees en bestelbriefjes. Waarom is controle toch zo belangrijk?

Waar het mis kan gaan

Het hoeft natuurlijk niet altijd bewust te gebeuren. Waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt. Dat kan door onbewust telfouten te maken, bestellingen vergeten af te rekenen of prijzen verkeerd te hanteren. Maar het kan ook bewust gebeuren.

Frauderen. In de horeca zijn u de meest bekende manieren vast niet vreemd, maar welke komen nu het meest voor? We noemen er vijf:

1. Bedragen op de kassa-aanslag omdraaien en het verschil in eigen zak steken: € 68,50 aanslaan in plaats van € 86,50 en vervolgens € 18,- in eigen zak steken.

2. De wisseltruc met mededaders. Zij rekenen af met € 50,- en ze dan € 50,- wisselgeld (of nog meer) teruggeven. De winst wordt later onderling verdeeld.

3. Bestellingen van vrienden, familie en kennissen bewust niet afrekenen (“Is van het huis, joh …”).

4. Omzet niet aanslaan en het afgerekende aanmerken als fooi of zelfs geheel in eigen zak steken.

5. Omzet terugboeken (correctietoetsen) en in eigen zak steken of als fooi aanmerken.

Onderschat de gevolgen niet

Afgezien van het feit dat het gewoon diefstal is van uw centen, heeft het ook nog grote gevolgen waar u in eerste instantie niet bij stilstaat.

Brutowinstmarge. Als er met regelmaat omzet (kasgeld) verdwijnt of u goederen verkoopt die niet worden afgerekend, dan gaat dat ten koste van de verhouding tussen omzet en inkoopwaarde van die omzet.

Die verhouding wordt ook wel ‘brutowinstmarge’ genoemd, zoals u weet. De fiscus is erg kien op die marge. De fiscus kan een te lage marge een aanwijzing vinden voor onverantwoorde omzetten (zwarte omzet) of zwartbetaalde lonen.

Kastekort. Als er dan ook nog kastekorten ontstaan (negatieve kassaldi), kan de fiscus besluiten geen bewijskracht meer toe te kennen aan de door u gevoerde administratie. En dat betekent dat u van de fiscus de theoretisch bepaalde omzet onderuit moet gaan halen. En dat is een lastige en vaak dure aangelegenheid (advieskosten).

Laat zien dat u erbovenop zit

U kent het spreekwoord: “De gelegenheid maakt de dief.” Hoe zit u erbovenop?

• Laat moedersleutels nooit op de kassa steken en verbied retourboekingen.

• Zorg voor voldoende wisselgeld, maar haal groot (papier)geld regelmatig uit de kassa’s of portemonnees.

• Houd werksystemen aan: alleen drank klaarmaken of doorgeven nadat die is aangeslagen op de kassa.

• Werk met dubbele kassabonnen: één voor de klant, één voor u.

• Houd controles. Tel kassaldi, vergelijk X- en Y-afslagen met het aanwezige kasgeld, ook bij ploegenwisselingen.

• Stel voorschriften op en maak sancties bekend. Wat te doen als iets verkeerd is aangeslagen? Wat bij een kasverschil? Wat bij geconstateerde diefstal (ontslag, aangifte, etc.)?

Let op. Weet dat u over gestolen kasgeld (omzet) tóch btw moet afdragen. Nóg een reden om waakzaam te zijn.

Verklein de gelegenheid tot … Houd kascontroles, voer werk- en controlesystemen in en stel voorschriften op. Voorkom dat diefstal u ook nog fiscaal in moeilijkheden brengt (brutowinstmarge- en btw-verlies).

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01