PACHT - 24.04.2009

De wijsheid in pacht hebben

Een pachtovereenkomst opzeggen kan niet altijd zomaar. De belangen van pachters worden beschermd met alle gevolgen van dien. Maar wat als het gaat om een klein stuk land? Wordt de pachter dan ook zonder meer beschermd?

Meneer Klos is eigenaar van een perceel van 32 are. Al sinds 1968 pacht de familie Bever het stuk land van Klos. De afspraken over de pacht zijn nooit op papier gezet.

Nieuwe bestemming. In 2003 krijgt het perceel in het bestemmingsplan de bestemming woondoeleinden. Klos heeft het perceel te koop aangeboden aan Bever, maar de onderhandelingen hebben tot niets geleid. Klos kiest ervoor om dan het gebruik van het perceel aan Bever maar op te zeggen en het perceel als bouwgrond te gaan verkopen. Bever verzet zich tegen de opzegging en weigert het perceel te ontruimen. Klos wil het perceel laten ontruimen. Mag hij dat zomaar doen?

Opzegging pachtovereenkomst

Een pachtovereenkomst opzeggen, kan niet zomaar. Pachters genieten een vrij ver gaande bescherming. Zo is voor het sluiten, het opzeggen of het wijzigen van een pachtovereenkomst een schriftelijke verklaring nodig.

Zo was het vroeger. Tot 1995 was voor percelen kleiner dan 25 are zo’n schriftelijke verklaring niet nodig. Bovendien konden pachters van kleine percelen geen aanspraak maken op de gebruikelijke pachtbescherming en waren ook andere dwingende bepalingen van het pachtrecht niet van toepassing op mondelinge pachtovereenkomsten.

Uitbreiding kleine percelen. Gedurende de periode 1995 tot 1 september 2007 gold een overgangsbepaling voor percelen voor pachtovereenkomsten gesloten vóór 1 januari 1995. Voor deze overeenkomsten bleef gedurende de overgangsperiode de grens van 25 are gelden.

Voor overeenkomsten gesloten na 1 januari 1995 gold meteen de grens van 1 hectare.

Sinds 1 september 2007 geldt de overgangsbepaling niet meer.

Vanaf 1 januari 2007 kunnen pachters van percelen kleiner dan 1 hectare dan ook geen aanspraak meer maken op de gebruikelijke pachtbescherming. Bovendien zijn de dwingende bepalingen van het pachtrecht niet van toepassing op mondelinge pachtovereenkomsten. Wanneer de overeenkomst is gesloten, maakt dan niet meer uit.

Hoe zit dat dan nu?

Het perceel dat de familie Bever pachtte van meneer Klos bedraagt 32 are. De mondelinge pachtovereenkomst was afgesloten in 1968. Tot 1 september 2007 was een schriftelijke verklaring voor de wijziging of opzegging van de pachtovereenkomst vereist. De pachtovereenkomst wordt echter na 1 september 2007 opgezegd, er is dus geen schriftelijke verklaring meer nodig.

Redelijkheid en billijkheid. Sinds 1 september 2007 hoeft de pachtovereenkomst niet meer schriftelijk vastgelegd of gewijzigd te worden. Meneer Klos mag de mondelinge overeenkomst met de familie Bever dus gewoon opzeggen. De opzegging is niet in strijd met de redelijkheid en billijkheid.

Conclusie. Wanneer een mondelinge pachtovereenkomst is afgesloten voor een perceel kleiner dan 1 hectare, zijn sommige regels niet van toepassing. Zo hebben de pachters in dat geval minder recht op pachtersbescherming en is dwingend pachtrecht niet (zonder meer) van toepassing op een mondelinge pachtovereenkomst.

Het dwingend pachtrecht is niet zonder meer van toepassing op de mondelinge pachtovereenkomst van een perceel kleiner dan 1 hectare. De grens van 25 are voor overeenkomsten van vóór 1995 is vervallen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01