VERGUNNINGEN - 14.06.2024
Vergunningvrij bouwen onder de nieuwe Omgevingswet
Een kandidaat-koper heeft interesse in een te koop staande woning, maar hij heeft ideeën over een aantal aanpassingen om het naar zijn zin te maken. De vraag is of deze aanpassingen vergunningvrij uitgevoerd kunnen worden.
Lees meer
PROJECTONTWIKKELING - 14.06.2024
Meer regie door de overheid op woningbouw
Het rijk wil de bouw van betaalbare woningen versnellen en hier beter op kunnen sturen. Daarom is het wetsvoorstel ‘Wet versterking regie volkshuisvesting’ in voorbereiding. Wat zijn de belangrijkste doelen van deze wet?
Lees meer
AAN- EN VERKOOP - 14.06.2024
Grens tussen aanbieden en oneerlijke handelspraktijken
Ook bij (veelal speculatieve) transacties met grond waarop mogelijk woningbouw toegestaan wordt, kan er sprake zijn van oneerlijke handelspraktijken. Zeker als een particuliere koper op het verkeerde been of onder tijdsdruk wordt gezet.
Lees meer
GEBOUW EN GROND - 05.06.2024
Cultuurgrond te duur gekocht, bedrog of speculatie?
Een particuliere koper koopt een perceel cultuurgrond, waarvan hij denkt dat hij daarop een woning mag bouwen. Dit blijkt niet, of in elk geval voorlopig niet, het geval te zijn. Moet hij een boete betalen bij ontbinding van de koop? Hoe zit dat?
Lees meer
PROJECTONTWIKKELING - 23.05.2024
Burgerparticipatie, hoe moet dat eigenlijk?
Veel omwonenden van bouwplannen hebben een ander beeld bij burgerparticipatie dan ontwikkelaars. Ze vinden bijv. dat ze daadwerkelijk inspraak hebben en mee aan de tekentafel kunnen zitten. Maar hoe zit het nu echt?
Lees meer
RUIMTELIJKE ORDENING - 23.04.2024
Kunnen omwonenden bezwaar/beroep aantekenen tegen een omgevingsvergunning?
Het komt regelmatig voor dat buurtbewoners het maar niets vinden dat een pand wordt omgebouwd tot appartementen. Maar omdat ze geen belanghebbenden zijn, wordt hun beroep niet door de rechtbank behandeld. Hoe kan dat?
Lees meer