PERSONEELSVERTEGENWOORDIGING - 22.04.2009

Handig, zo’n personeelsvertegenwoordiging?

Als in uw bedrijf minder dan 50 mensen werken, hoeft u geen ondernemingsraad in te stellen. Maar hoe zit dat met een personeelsvertegenwoordiging? Hoe gaat dat in zijn werk en kan dit u soms ook van pas komen?

Als er in uw bedrijf minder dan 50 personen werken, kunt u een personeelsvertegenwoordiging (PVT) instellen. Zo’n PVT heeft veel minder bevoegdheden dan een ondernemingsraad, maar u heeft daarmee wél een orgaan waarmee u als het ware ineens met al uw medewerkers kunt overleggen en afspraken kunt maken.

Wanneer moet ik dit instellen?

Als een meerderheid van uw medewerkers erom vraagt of als de cao dit voorschrijft, heeft u geen keuze. Dan moet u een PVT instellen.

Bij minder dan 10 medewerkers bent u niet verplicht een PVT in te stellen, ook al zou de meerderheid van uw personeelsleden dit willen. Natuurlijk bent u hier wel vrij in.

Wat heb ik daar aan?

De instelling van een PVT kan op bepaalde momenten wel degelijk nuttig zijn. Bijv. als u de arbeidsvoorwaarden wilt veranderen. U hoeft dan niet met iedere medewerker individueel tot overeenstemming te komen over een wijziging. U kunt dan met de PVT, die minimaal uit drie personen bestaat, tot een regeling komen. Een PVT vertegenwoordigt tenslotte het gehele personeel.

Maar ook afspraken over de deeltijd WW-regeling, zie pagina 1 van dit nummer, vallen onder het takenpakket van de PVT. Zonder PVT moeten immers alle medewerkers afzonderlijk met uw plannen voor de deeltijd-WW instemmen.

Dan moet ik zeker alles overleggen?

Instemmingsrecht. Als u een PVT heeft, moet deze met een beperkt aantal onderwerpen instemmen:

  • wijziging, invoering of intrekking van werktijden en werkroosters;
  • wijziging, invoering of intrekking van regelingen in het kader van arbeidsomstandigheden ziekteverzuim en re-integratie.

Zo werkt dat. Als u een besluit wilt nemen over deze onderwerpen moet u éérst overleggen met de PVT. Als u er samen niet uitkomt, is het tijd voor een tweede overleg. Als het dan nog niet lukt, kan de PVT de vakbonden inschakelenen desnoods kan zij zelfs een en ander voorleggen aan de rechter. De praktijk wijst echter uit dat goed overleg in de meeste gevallen zorgt dat het zo ver niet hoeft te komen.

Let op. U moet uiteraard de instemming van de PVT vragen vóórdat u daadwerkelijk uw besluit neemt.

Adviesrecht. Als het gaat om het verlies van arbeidsplaatsen, een reorganisatie of verandering van de werkzaamheden, heeft de PVT adviesrecht. Ook hier geldt dat u als werkgever advies moet vragen aan de PVT, vóórdat u een besluit neemt. Alleen op deze manier kunt u immers rekening houden met het advies van de PVT.

Let op. Ook zonder PVT moet u uw medewerkers informeren en personeelsbijeenkomsten beleggen.

Voordelen?

De PVT bestaat uit een afvaardiging van het personeel. U kunt met de PVT zaken kortsluiten en tot regelingen komen (u hoeft dus niet elke werknemer apart te benaderen). Een PVT kan meehelpen draagvlak te creëren onder uw medewerkers voor te nemen besluiten. Hierdoor kunt u vaak onrust in uw bedrijf voorkomen.

Ook als u niet verplicht bent een PVT in te stellen, kan dit toch handig zijn. U hoeft dan niet meer met iedere medewerker afzonderlijk afspraken te maken. Ook afspraken over de deeltijd-WW zijn zo makkelijker en sneller te realiseren.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01