Personeel - Secundaire arbeidsvoorwaarden

Recentelijk toegevoegde tips & adviezen

REISKOSTENVERGOEDING - 13.11.2023

Kosten ov-kaart makkelijker vergoeden

Als u momenteel een ov-kaart aan uw werknemer verstrekt, dan moet het zakelijk gebruik van de kaart worden aangetoond om te bezien of er in de verstrekking een loonbestanddeel van de werknemer verscholen zit. Dat doet u bijv. aan de hand van een nacalculatie, waarbij u de maandelijkse kosten van de kaart vergelijkt met de kosten van het zakelijk gebruik. Als de kosten van het zakelijk gebruik hoger zijn dan de kosten van de kaart, dan hoeft u geen loon bij de werknemer in aanmerking te nemen. Dat is anders bij het ter beschikking stellen van een ov-kaart. Als de kaart mede voor het werk wordt gebruikt, hoeft u niets bij het loon te tellen. Deze verschillende behandelingen zijn voor werkgevers in de praktijk lastig te hanteren. Tip.  Daarom is in het Belastingplan 2024 voorgesteld om het privégebruik van de ov-kaart dat wordt vergoed, verstrekt of ter beschikking van de medewerker gesteld, gericht vrij te stellen, mits de werknemer de ov-kaart ook gebruikt voor het woon-werkverkeer en de zakelijke ritten. Dat is een aanmerkelijke vereenvoudiging. Onderliggend motief voor het kabinet om dit voorstel te doen, is mede om het ov-gebruik van werknemers te stimuleren. ...
Lees meer

REISKOSTENVERGOEDING - 13.11.2023

Saldering kilometervergoeding bij opeenvolgende arbeidsovereenkomsten

De kennisgroep van de Belastingdienst heeft een standpunt ingenomen over de vraag hoe een salderingsregeling inzake de kilometervergoeding moet worden toegepast bij opvolgende arbeidsovereenkomsten.
Lees meer

STUDIE - 13.11.2023

Werknemer bij vertrek nog laten betalen voor opleiding?

Om kosten te besparen en dus uit bedrijfseconomische redenen, biedt u uw werknemer een andere functie aan. Zou u de hiervoor noodzakelijke opleiding nog in rekening mogen brengen bij vertrek van de werknemer?
Lees meer

PERSONEEL - 07.11.2023

Reiskosten salderen bij wijzigen dienstverband?

Veel werkgevers betalen de reiskosten van hun werknemers, maar voor het woon-werkverkeer vaak minder dan voor andere zakelijke ritten. In dat geval mag u de zogenaamde ‘salderingsregeling’ toepassen. De salderingsregeling komt er kort gezegd op neer dat u een reiskostenvergoeding voor het woon-werkverkeer mag salderen met een vergoeding voor overige zakelijke ritten. Maar wat nu als een tijdelijk dienstverband in de loop van het jaar gewijzigd wordt in een vast dienstverband?...
Lees meer

FISCOTIP - 07.11.2023

Gratis fiets voor dga en werknemer, kan dat?

De aantrekkelijke fietsregeling wil zakelijk gebruik van de fiets bevorderen. Maar wat nu als zakelijk gebruik niet aan de orde is? Kunt u de regeling zodanig toepassen dat de fiets in feite ‘gratis’ door de BV wordt verstrekt?
Lees meer

AUTO EN BTW - 16.10.2023

Woon-werkverkeer bij thuiswerken zijn privékilometers voor de btw

Als u een leaseauto aan een werknemer ter beschikking stelt, dan gebruikt de werknemer deze mogelijk ook privé. Voor de loonheffing houdt u rekening met een bijtelling privégebruik auto. Echter, ook de btw moet voor het privégebruik worden gecorrigeerd, aldus de Hoge Raad (ECLI:NL:HR:2023:1094) . U betaalt btw over het werkelijke privégebruik van de auto. Dit werkelijke privégebruik kunt u aantonen met een sluitende kilometeradministratie. Heeft u geen administratie waaruit het privégebruik van de auto blijkt, dan stelt u de btw die u moet betalen voor het privégebruik vast op 2,7% van de catalogusprijs van de auto, inclusief btw en bpm (forfaitaire regeling). Na een gebruik van vier jaar verandert het percentage. ...
Lees meer
Personeel - Secundaire arbeidsvoorwaarden

Meest gelezen tips & adviezen

FISCOTIP - 07.11.2023

Gratis fiets voor dga en werknemer, kan dat?

De aantrekkelijke fietsregeling wil zakelijk gebruik van de fiets bevorderen. Maar wat nu als zakelijk gebruik niet aan de orde is? Kunt u de regeling zodanig toepassen dat de fiets in feite ‘gratis’ door de BV wordt verstrekt?
Lees meer

AUTO VAN DE ZAAK - 11.10.2023

Maak duidelijke afspraken over het privégebruik van de auto van de zaak!

Een werkgever die met zijn werknemer geen duidelijke afspraken had gemaakt over het privé mogen gebruiken van een bestelauto, draaide onlangs op voor een naheffing door de Belastingdienst. De belasting verhalen op de werknemer lukte niet.
Lees meer

ARBEIDSVOORWAARDEN - 20.09.2023

Groene arbeidsvoorwaarden voor uw personeel

55% van de ondervraagde Nederlanders wil bij hun (toekomstige) werkgever een bijdrage aan een beter milieu zien. Groene(re) arbeidsvoorwaarden dragen daar zeker aan bij. Wat zijn zoal de mogelijkheden?
Lees meer

Bekijk my Tips & Advies in ...


Geniet van een onbeperkte toegang tot mijn Tips & Advies

Download de app

Cookiebeleid