PERSONEEL - 05.06.2023
Opladen eigen elektrische auto werknemer op werk is loon
De Belastingdienst heeft antwoord gegeven op de vraag of het voordeel dat een werknemer heeft als hij zijn privéauto oplaadt aan een laadpaal op het werk, belast loon is. En hoe zit het met het opladen van een mobieltje of een elektrische fiets?
Lees meer
BELEID BELASTINGDIENST - 15.05.2023
De vaste reiskosten- en thuiswerkvergoeding en ouderschapsverlof, hoe zit dat?
Wat zijn de gevolgen voor de vaste reiskosten- en/of thuiswerkvergoeding bij de opname van ouderschapsverlof? Mag u deze vergoedingen dan doorbetalen?
Lees meer
AUTO VAN DE ZAAK - 15.05.2023
Eisen rittenadministratie streng toegepast
Het voeren van een rittenadministratie is een veelgebruikt middel om de bijtelling voor het privégebruik van de auto van de zaak te voorkomen. De rechter heeft onlangs nog eens bevestigd dat u zich daarbij strikt aan de eisen moet houden.
Lees meer
REISKOSTENVERGOEDING - 26.04.2023
Reiskostenvergoeding 2023 weliswaar verhoogd, maar nog te laag? Wat kunt u daarmee?
Zoals u weet, is de onbelaste reiskostenvergoeding per 2023 verhoogd, maar dekt dat de lading? Uit onderzoek van de Vereniging Zakelijke Rijders niet. Wat kunt u daarmee? Mag u meer vergoeden per kilometer?
Lees meer
VERGOEDINGEN EN VERSTREKKINGEN - 26.04.2023
Een fiets van de zaak plus een vaste reiskostenvergoeding is nu mogelijk
De regeling fiets van de zaak. De werknemer krijgt voor weinig veel fiets. Immers, bij een bijtelling van € 23 per maand krijgt de werknemer een fiets van € 4.000 ter beschikking. Een eigen bijdrage van de werknemer komt hierop in mindering. Een belangrijk nadeel is dat hij voor de dagen waarop hij met de fiets naar kantoor reist, geen onbelaste reiskostenvergoeding kan ontvangen. Voor de dagen waarop hij met een eigen vervoermiddel, bijv. zijn auto, naar kantoor reist, kan wel een onbelaste reiskostenvergoeding worden betaald. Het bijhouden van hoe er per dag naar kantoor gereisd wordt, is administratief bewerkelijk. Tip 1. In een brief aan de Tweede Kamer van 6 februari jl. biedt de staatssecretaris een praktische oplossing voor dit probleem. Als u met uw werknemer schriftelijke afspraken maakt over op hoeveel dagen hij met de fiets van de zaak naar kantoor reist en met de auto, dan is dat de basis voor een vaste, maandelijkse reiskostenvergoeding. Let op. De afspraken moeten wel zijn afgestemd op de persoonlijke omstandigheden en voldoende realiteitswaarde hebben. Tip 2. Een incidentele afwijking (bijv. een regendag waarbij de fiets wordt vervangen door de eigen auto van de werknemer), leidt niet tot aanpassing van de vaste kostenvergoeding. ...
Lees meer
PERSONEEL - 14.04.2023
Verkeersboetes en loonbelasting
Bedrijfsauto. Als een werknemer met een auto van de zaak een verkeersboete krijgt, is de eerste vraag wie deze gaat betalen: de werknemer zelf of u als werkgever. Als de werknemer betaalt, werd in het verleden soms het standpunt ingenomen dat deze betaling aftrekbaar was als negatief loon. Vanaf 2023 is expliciet in de wet vastgelegd dat dit niet meer kan. ...
Lees meer