PERSONEEL - ONTSLAG - 24.04.2009

Een te veel drinkende werknemer ontslaan?

Het kan even schrikken zijn als u merkt dat uw medewerker regelmatig te diep in het glaasje kijkt. En al helemaal als hij dat ook doet tijdens werktijd. Moet u daar nu begrip voor hebben of mag u hem meteen ontslaan? Wat zei de rechter?

Volgens de wet kan een dronken werknemer op staande voet ontslagen worden. In het Burgerlijk Wetboek staat namelijk dat u als werkgever uw medewerker op staande voet mag ontslaan als deze zich ondanks uw waarschuwingen overgeeft aan dronkenschap of ander liederlijk gedrag. De wet spreekt dan van een ‘dringende reden’.

Tip. Waarschuw uw medewerker dus dat u dit niet accepteert. Doe dit schriftelijk en bewaar de waarschuwing in zijn personeelsdossier.

Hij kan niet meer werken

Het komt natuurlijk voor dat een werknemer zijn werkzaamheden niet naar behoren kan uitvoeren door deze dronkenschap. Hoe is uw positie dan?

De rechter. Over het algemeen zijn Nederlandse rechters geneigd om alcoholverslaving als een ziekte te beschouwen. En voor een zieke medewerker moet u als werkgever nu eenmaal het loon doorbetalen. En daar wordt u niet vrolijk van.

Dit overkwam uw collega

Werkgever Kooiman vermoedt al een tijdje dat Sjoerd, die beroepschauffeur is, niet van de drank af kan blijven. Sjoerd ontkent dit. Kooiman schakelt de bedrijfsarts in en die wijst Sjoerd op het risico van alcohol tijdens zijn werk. Ook wordt er een maatschappelijk werkster ingeschakeld. Bovendien stuurt Kooiman Sjoerd een schriftelijke waarschuwing.

’t Kan vriezen ... Op een koude winterdag moet Sjoerd voor Kooiman met een strooiauto de weg op. Tijdens een tussenstop bij een klant valt Sjoerd uit de auto. Het lijkt erop dat hij te diep in het glaasje heeft gekeken. Kooiman haalt hem dan ook van de wagen en verbiedt hem verder te rijden.

Als Kooiman de wagen van Sjoerd inspecteert, vindt hij daar vijf halveliterflessen bier. Leeg!

Voor Kooiman is de maat nu toch écht vol en hij ontslaat Sjoerd op staande voet. Sjoerd is het hier niet mee eens stapt naar de rechter.

Zielig verhaal. Sjoerd verklaart bij de rechter dat hij hartproblemen heeft en dat zijn huwelijk is stukgelopen. Daarom heeft hij zijn toevlucht gezocht tot de alcohol. De val uit zijn auto op die bewuste dag werd niet veroorzaakt door alcohol, maar door zijn hartproblemen. Hij heeft op het werk nooit alcohol gedronken. Hij werkt immers al 10 jaar zonder problemen als chauffeur bij Kooiman. Maar, hij heeft zijn leven gebeterd en hulp gezocht. En nu wil hij wel weer aan de slag.

Dit is mijn oordeel

Volgens de rechter (LJN: AV7917) hoeft een werkgever niet alles van een alcoholverslaafde werknemer te accepteren. En de werknemer kan zich niet altijd achter een alcoholprobleem verschuilen.

Wél kan van een werkgever verwacht worden dat hij de werknemer de nodige hulp biedt om van zijn verslaving af te komen. Pas als de werknemer dan nog steeds terugvalt in zijn gedrag, kan de werknemer zijn werknemer rechtsgeldig ontslaan.

In deze zaak had Kooiman zich volgens de rechter niet genoeg ingespannen om Sjoerd van zijn verslaving af te helpen. Alleen een bedrijfsarts en een maatschappelijk werkster inschakelen, is niet genoeg. Bovendien gaat het te ver om Sjoerd meteen bij het eerste incident te ontslaan. Kooiman moest Sjoerd dan ook weer in dienst nemen.

Tip. Laat u goed informeren al u een medewerker op staande voet wilt ontslaan.

U hoeft niet alles te accepteren van een alcoholverslaafde werknemer. Maar u moet hem wel hulp aanbieden om van zijn verslaving af te komen. Een ontslag op staande voet bij het eerste incident vond de rechter te kort door de bocht.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01