BOER EN BEDRIJF - 20.04.2009

Aanpassing regelgeving melkquotum

1 april is voor rund-melkveehouders in Nederland al jaren het begin van een nieuw ‘melkquotumjaar’. Tegelijkertijd is er in de melkquotumregelgeving een aantal belangrijke aanpassingen doorgevoerd. Wat speelt?

Quotumverruiming van 1%

‘Zachte landing’. In het kader van de ‘zachte landing’ van het melkquotum naar het moment van afschaffing (naar verwachting op 1 april 2014) is afgesproken om de melkquota jaarlijks met 1% te verruimen. In het nieuwe melkquotumjaar 2009/2010 mag eenieder dus 1% meer melken ten opzichte van het afgelopen jaar. Ook de komende jaren zal het melkquotum jaarlijks naar verwachting met 1% verruimd worden.

Aanpassing negatieve vetcorrectie

‘Negatieve vetcorrectie’. In het Health Check-akkoord eind 2008 is afgesproken dat met ingang van het melkquotum-jaar 2009/2010 de vetcorrectie wordt aangepast voor diegenen die melk leveren met een hoger vetpercentage dan hun ‘referentievetpercentage’. Deze zogenaamde ‘negatieve vetcorrectie’ wordt de helft minder. Wordt er melk geleverd met een hoger vetpercentage dan het referentievetpercentage, dan wordt de berekening voor de verlaging van het aantal te leveren liters ten opzichte van het melkquotum als volgt: gemiddeld geleverd vetpercentage - referentievetpercentage x 0,09 x totaal geleverde kg melk. Wordt echter melk geleverd met een lager vet vetpercentage dan het referentievetpercentage, dan blijft de berekening voor de extra te leveren liters ten opzichte van het melkquotum als volgt: gemiddeld geleverd vetpercentage - referentievetpercentage x 0,18 x totaal geleverde kg melk.

Gemiddeld levert deze aanpassing van de negatieve vetcorrectie de Nederlandse melkveehouder een verruiming van ±1,5% op. Deze verruiming verschilt echter per individuele melkveehouder, afhankelijk van het vetpercentage dat hij levert en het referentievetpercentage. En voor de duidelijkheid, melkveehouders die melk leveren met een lager percentage dan hun referentievetpercentage krijgen in het geheel geen verruiming door deze regel.

Maximum hoeveelheid te verleasen. In het Health Check-akkoord is ook afgesproken dat landen ervoor kunnen kiezen om hun melkveehouders te verplichten voortaan tot 85% van het melkquotum zelf te leveren (dus maximaal 15% te verleasen). Nederland heeft onlangs echter besloten hier niet in mee te gaan. Voor Nederlandse melkveehouders blijft de situatie dus zoals die was: minimaal 70% zelf leveren en maximaal 30% verleasen. Wordt er minder dan dit percentage door de melkveehouder zelf geleverd, dan verliest hij het resterende deel van zijn melkquotum aan de Nationale Reserve.

Super-superheffing

Superheffing met 50% verhoogd? Een derde afspraak uit het Health Check-akkoord is de verplichting dat wanneer in de komende twee melkquotumjaren (dus in 2009/2010 en 2010/2011) meer dan 6% meer wordt gemolken dan in het afgelopen melkquotumjaar (2008/2009), de superheffing met 50% wordt verhoogd. Overigens geldt deze ‘super-superheffing’ voor individuele melkveehouders alleen wanneer ook landelijk het melkquotum met meer dan 6% wordt overschreden. Voor Nederland lijkt deze situatie op dit moment echter zeer onwaarschijnlijk, zodat Nederlandse melkveehouders naar verwachting niet met deze super-superheffing te maken zullen krijgen.

Meer weten. Uitgebreidere informatie over de actuele regelgeving omtrent melkquotum en superheffing is ook te vinden op de website van het Productschap Zuivel: www.prodzuivel.nl

Gemiddeld levert de aanpassing van de negatieve vetcorrectie de Nederlandse melkveehouder een verruiming van ±1,5% op. Hoeveel méér melk u als melkveehouder voortaan kunt leveren … dat pakt voor eenieder anders uit! Reken uw situatie van tevoren door om verrassingen te voorkomen!

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01