SOFTWARE - P2P - 23.04.2009

LimeWire: downloaden wordt kinderspel

Kent u LimeWire nog, het bekende programma om bestanden (vaak muziek en films) te downloaden en te delen? Dat is intussen al toe aan versie 5. We ­bekijken hoe het werkt en waarvoor u moet opletten...

LimeWire (http://www.limewire.com) is een programma dat toegang geeft tot het Gnutella-netwerk. Op dat netwerk kunnen er bestanden ­­worden uitgewisseld tussen computers van gebruikers (het zgn. peer-to-peer- of p2p-principe). LimeWire is open source - gratis dus - en is beschikbaar voor Windows, Mac en Linux. Versie 5.1.2 is ook verkrijgbaar in een Pro-versie met hogere downloadsnelheden voor $ 21,95.

Mogelijkheden

Zoeken. In versie 5 is de interface van LimeWire opgefrist zodat zoeken, downloaden en beheren nog makkelijker is geworden. U kunt eenvoudig zoeken op trefwoord. Oude zoekopdrachten verschijnen als tab rechts van het zoekvenster en kunnen makkelijk terug opgeroepen worden. Met een tweede zoekvenster kan de opdracht nader gespecificeerd worden (Refine results).

Downloads. Ziet u een bestand dat u bevalt, dan start u met een dubbelklik de download. De voortgang van alle downloads wordt overzichtelijk getoond onderaan het scherm. Met de standaardinstellingen stelt LimeWire voltooide downloads direct beschikbaar voor andere gebruikers op het netwerk. Tijdens onze tests ging het downloaden redelijk vlot: een mp3-bestand haalden we binnen in een paar minuten en een DivX-film (700 MB) in anderhalf uur.

Snelheid. LimeWire 5 kan ook gebruikt worden als ‘torrent client’, wat hogere snelheden oplevert. Een bekende bron voor torrents is The Pirate Bay (http://thepiratebay.org). Als u voor een bestand de torrent binnenhaalt, wordt de verdere download centraal geregeld: u hoeft niet te beslissen bij wie u die binnenhaalt.

Veiligheid

Malware. Bij het gebruik van LimeWire is een zekere waakzaamheid geboden. Via het Gnutella-netwerk worden er veel bestanden verspreid die zich voordoen als muziek, video of software, maar die in feite spyware, virussen of andere malware bevatten. Controleer dus altijd of de files die u binnenhaalt de juiste extensie hebben: een mp3-file met een exe-extensie is verdacht en kunt u beter direct weggooien. Tip. Specificeer bij het zoeken het type bestand waarnaar u op zoek bent (audio, video, documenten, enz.), dat verkleint de kans dat u iets heel anders downloadt.

Privacy. Ook op dat gebied is Gnutella niet onomstreden. Wie ervoor kiest om bestanden te delen, stelt een map op zijn computer open voor andere gebruikers. Gebruik deze map nooit voor het bewaren van privébestanden of beter nog: kies ervoor om niet te delen (onder Tools; Options; Downloads). Let op! Met de standaardinstellingen wordt LimeWire niet geheel afgesloten na een klik op het kruisje. Wilt u dat wel, stel dit dan in onder Tools; Options; Advanced; System. Meer tips voor veilig gebruik van LimeWire vindt u op wikiHow (http://www.wikihow.com/Use-Limewire-Safely/).

Copyright

Het delen van files waarop auteursrechten rusten, is niet toegestaan. Zorg er daarom voor dat er in uw gedeelde media alleen rechtenvrije bestanden voorkomen. Indien u geen materiaal wilt downloaden waartegen de rechtenhebbende actief bezwaar heeft gemaakt, kunt u hiervoor binnen LimeWire een filter activeren (onder Tools; Options; Security; Filtering). Het aanbod aan bestanden wordt hierdoor wel wat kleiner.

Met LimeWire 5 wordt het downloaden en het delen van bestanden nog ­makkelijker. Veiligheid, privacy en auteursrechten vormen echter nadelen die u zeker niet uit het oog mag verliezen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01