Wat heeft u met wetten te maken?
Wat wetten! Daar heb ik niets mee te maken, ik wil gewoon mijn werk goed doen, zo denken veel (para-)medici. Waren er maar geen advocaten!
Wanneer alle artsen ideale artsen waren, alle patiënten ideale patiënten, alle fysiotherapeuten ideale fysiotherapeuten, et cetera, was wetgeving overbodig. U weet dat de werkelijkheid helaas anders is. U heeft te maken met juridische regels en gaat met uw patiënt een ‘overeenkomst’ aan. De rechten en de plichten van u en uw patiënt zijn uitgewerkt in de Wet geneeskundige behandelings overeenkomst (WGBO). Deze wet is onderdeel van het hoofdstuk ‘Bijzondere overeenkomsten’ van het Burgerlijk Wetboek, zoals bijvoorbeeld ook de huurwet en de arbeidsovereenkomst. Belangrijke elementen van deze WGBO zijn:
De informatieplicht: u dient de patiënt duidelijk te maken wat hij gaat doen, en waarom, en wat eventueel de alternatieven zijn.
Het toestemmingsvereiste: er mag niets gebeuren zonder toestemming van de patiënt; als die niet wil worden behandeld, dan heeft u dat te respecteren, een enkele uitzondering daargelaten.
Goed hulpverlenerschap: de hulpverlener moet bij zijn werkzaamheden de zorg van een goed hulpverlener in acht nemen, met daarbij behorende verantwoordelijkheid en professionaliteit.
Dossierplicht: inclusief bewaarplicht recht op inzage en recht op een afschrift.
Geheimhoudingsplicht: die is ván de arts en vóór de patiënt. De arts kan zich dus niet op de geheimshoudingsplicht beroepen om zichzelf te beschermen.
Centrale aansprakelijkheid: vanwege het feit dat er veel multidisciplinaire behandelingen zijn en veel parttime werktijden, is er een Centrale Aansprakelijkheid: voor de arts, voor het ziekenhuis, voor andere hulpverleners en ondersteunende diensten. Men kan ze één voor één of allemaal gezamenlijk (het ziekenhuis) aanspreken.
Het KNMG heeft samen met patiënten- en consumentenorganisaties een ‘modelregeling arts-patiënt’ opgesteld. Deze zeer leesbare regeling kunt u vinden via http://knmg.artsennet.nl/Diensten/knmgpublicaties.htm Kijk onder ‘1998’. Gebruik dit model als u (al dan niet samen met uw patiënt) wilt weten wat uw rechten en/of uw plichten zijn.