(Para)medicus - Gezondheidsrecht

Recentelijk toegevoegde tips & adviezen

PATIËNTENRECHTEN - 03.07.2023

Moet u nabestaanden altijd inzage geven in uw dossier van een overleden patiënt?

Maries echtgenoot, een ex-militair, is door zelfdoding om het leven gekomen. Zij heeft de huisarts schriftelijk gevraagd inzage te krijgen in zijn dossier vanwege een juridische procedure. Beroept de huisarts zich terecht op zijn beroepsgeheim?
Lees meer

RECHT - 03.07.2023

Giften aanvaarden van een naaste van een zorgvrager na diens overlijden

De inspectie diende een tuchtklacht in tegen een verpleegkundige die als vrijwilliger reizen begeleidde voor ouderen. Zij onderhield een vriendschappelijke relatie met een van hen en aanvaardde giften van hem. Wat was het oordeel?
Lees meer

03.07.2023

Dossiervoering in Word is verouderd, is de dossiervoering dan toch adequaat?

Een patiënt is gezien door de huisarts in verband met twee ronde wondjes na een vasectomie. Volgens de patiënt had de huisarts geen afwachtend beleid mogen adviseren. Ook zou de dossiervoering niet op orde zijn. Wat vond de tuchtrechter?
Lees meer

GEZONDHEIDSRECHT - 05.06.2023

Online voorschrijven van medicatie blijft onder voorwaarden toegestaan

Recentelijk heeft minister Kuipers van VWS de Beleidsregel voorschrijven via internet gepubliceerd. Deze maakt het mogelijk om geneesmiddelen voor te schrijven zonder dat de voorschrijver de patiënt fysiek heeft ontmoet. Wat zijn de voorwaarden?
Lees meer

PRIVACY - 05.06.2023

Verstrekking van medische gegevens aan zorgverzekeraars in het kader van (fraude)onderzoek

Recentelijk werd een kaakchirurg veroordeeld tot terugbetaling van ongeveer € 450.000 aan de zorgverzekeraars. Hij had onder andere onnodige consulten uitgevoerd en deed aan ‘upcoding’. Hoe verloopt zo’n fraudeonderzoek en moet u meewerken?
Lees meer

PRAKTIJKORGANISATIE - 05.06.2023

Blijft u faxen voordat een nieuwe wet de fax uitbant?

De fax wordt, vergeleken met andere beroepsgroepen, veel gebruikt binnen de zorg. Maar is dit een veilig, efficiënt en duurzaam communicatiemiddel? Faexit is een jong initiatief om het over een andere boeg te gooien. Wat is goed daarvan te weten?
Lees meer

Bekijk my Tips & Advies in ...


Geniet van een onbeperkte toegang tot mijn Tips & Advies

Download de app

Cookiebeleid