Alle domeinen

2015 - November

ONDERNEMERSCHAP - 30.11.2015

Urenstaat luistert nauw, ook vanaf 2016 weer ...

Voor een aantal ondernemersfaciliteiten geldt het zogenaamde ‘urencriterium’. Wat is dat en hoe kunt u ervoor zorgen dat u aan dit criterium voldoet? Nog belangrijker, hoe kunt u voorkomen dat de fiscus de faciliteiten bij u schrapt?

PERSONEEL - 30.11.2015

Minimumloon in de schijnwerpers

Vanaf 2016 gelden er nieuwe wettelijke regels om ervoor te zorgen dat het minimumloon daadwerkelijk wordt uitbetaald. Op overtreding staan zware straffen!

MEEWERKEND KIND - 30.11.2015

Loon voor meewerkende kids? De fiscus werkt goed mee!

Ongemotiveerde verzoeken om zakgeldverhoging hebben het moeilijk sinds organisaties als het Nibud met heldere richtlijnen hiervoor zijn gekomen. Maar laat uw kinderen ervoor werken! Hoe werkt dat ook fiscaal aantrekkelijk?

WERKWIJZE BELASTINGDIENST - 30.11.2015

Stap voor stap van papieren naar digitale aangifte

Zoals u ongetwijfeld heeft gehoord of gelezen, hoort de blauwe envelop van de Belastingdienst bijna tot het verleden. Helaas blijven de aanslagen wel gewoon binnenkomen en moet u deze ook gewoon betalen! Wat moet u daarvan weten?

HYPOTHEEK - 30.11.2015

Nog snel extra hypotheekrente betalen?

Ondernemers hebben vaak te maken met wisselende inkomsten. Het ene jaar kunt u nu eenmaal meer winst maken dan het andere. Dit kan het aantrekkelijk maken om hypotheekrente vooruit te betalen. Hoe werkt dat precies?

AFTREKPOST - 30.11.2015

Rechter verruimt aftrek studiekosten

Als ondernemer probeert u uw vakkennis zo goed mogelijk op peil te houden of wellicht zelfs uit te breiden. Een recente uitspraak van de rechter heeft deze mogelijkheden flink verruimd. Hoe kunt ook u hiermee uw voordeel doen?

BTW - 30.11.2015

Ontevreden klant betaalt niet, hoe nu verder met de btw?

Een abonnee vroeg wat te doen als een klant niet wil betalen. Hoe moet dan worden omgegaan met de btw? Kan deze gewoon direct worden verrekend of moet hiervoor een apart verzoek bij de Belastingdienst worden ingediend?

DIRECTEUR-GROOTAANDEELHOUDER - 30.11.2015

Renteloos tot € 17.500,- ‘rood staan’ bij eigen BV

Indien u als directeur-grootaandeelhouder een rekening-courantverhouding met uw BV heeft met wisselende debet- en creditstanden, mag deze rekening-courant tot een bedrag van € 17.500,- renteloos zijn. Hoe zit dat?

LOONHEFFING - 30.11.2015

Aan de slag met de werkkostenregeling

Onder de werkkostenregeling mag u zelf kiezen of u iets als eindheffingsloon aanwijst. Het is dus zaak dat u uw administratie goed op orde heeft. Hoe zit dat?

BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 30.11.2015

Verplichte overdracht aandelen in statuten goed geregeld?

De aandeelhouder van een BV heeft met zijn aandelen meestal een ‘veilig’ bezit in handen. In de wet staat dat hij slechts in twee gevallen zijn aandelen verplicht moet overdragen. Wat kunt u verder nog in de statuten regelen? Hoe werkt dat?

LOONHEFFING - 30.11.2015

De voordeelregel verdwijnt, hoe erg is dat?

Zoals de zaken er nu voorstaan, verdwijnt vanaf 1 januari 2016 de ‘voordeelregel’ voor de loonheffing. Wat is dat voor een regeling en hoe erg is het dat deze regeling verdwijnt? Hoe kunt u een eventueel nadeel nog omzeilen?

FISCOTIP - 30.11.2015

Beter commanditaire vennoot dan leningverstrekker

In familieverhoudingen komt het geregeld voor dat er leningen worden verstrekt aan een BV waarvan men grootaandeelhouder is of aan een ondernemer. Maar wat als deze lening niet kan worden terugbetaald? Betaalt de fiscus dan mee?

BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 30.11.2015

Vordering op uw BV kwijtschelden?

Stel, u heeft een vordering op uw verder lege BV. U heeft geen nieuwe plannen voor deze BV en u wilt het liefst van de jaarlijkse accountantskosten af. Hoe pakt u dit het beste aan?

TESTAMENT - 30.11.2015

Echtscheiding, testament aanpassen?

Als u gescheiden bent, moet u dan uw testament aanpassen? Of is dat niet nodig? Wat gebeurt er met de erfdelen van de kinderen? Wat kunt u in een nieuw testament regelen?

RECHTSVORM - 30.11.2015

Naar een BV om ‘vermogensbelasting’ te vermijden?

Het regime in box 3 (bij de introductie nog ‘pretbox’ genoemd) gaat op de helling. Kleinere spaarders worden ontzien, maar de grotere vermogens worden juist extra belast. Er zijn geluiden dat een BV een oplossing is, maar is dat ook zo?

KOSTENBESPARING - 30.11.2015

Mobiel bellen via zakelijk of privéabonnement?

Een particulier abonnement is voor veel horecaondernemers een stuk voordeliger dan een zakelijk abonnement. Hoe zit het echter met de fiscale kant daarvan? Zijn de kosten dan nog zomaar aftrekbaar?

KASADMINISTRATIE - 30.11.2015

“Dan maken we die kas toch zelf kloppend …”

Waar veel met cash wordt gewerkt, ontstaan ook wel eens kasverschillen. Op zich geen probleem, tenzij u ‘creatief gaat boekhouden’. Tegen welke gevaren loopt u dan aan en hoe stelde de rechter zich onlangs op?

AUTO VAN DE ZAAK - 30.11.2015

Woon-werkverkeer niet door elkaar heen laten lopen

De Europese rechter heeft onlangs arbeidsrechtelijk beslist dat een rit vanuit huis naar het werk als ‘werktijd’ is aan te merken. Komt dat overeen met de fiscale regels hieromtrent of staan u nu de nodige veranderingen te wachten?

BELASTINGCONTROLE - 30.11.2015

Hoge btw-teruggaaf trekt aandacht

Het terugvragen van hoge bedragen aan btw heeft altijd de aandacht van de fiscus. Begrijpelijk. Hoe lukt aftrek van btw wel, bijvoorbeeld na grote investeringen?

HUWELIJKSRECHT - 27.11.2015

Hoe is uw pensioen na echtscheiding geregeld?

Waar gaat na echtscheiding uw pensioen naartoe? Wie heeft waar recht op? Wat staat er in de wet? Wat kunt u afwijkend daarvan regelen? Wat is goed om te weten?

VERKEERSBOETE - 27.11.2015

Verkeersboetes aanvechtbaar?


INTERNET - 27.11.2015

Stoomcursus online zakendoen


HANDELSPRAKTIJK - 27.11.2015

Voeren vals keurmerk is oneerlijke handelspraktijk

Bij zakendoen via internet weet u als ondernemer vaak niet wie uw klanten zijn en is het moeilijk een relatie met hen op te bouwen. Het voeren van een keurmerk kan dan een goede manier zijn om u te onderscheiden van uw collega’s.

SUBSIDIE - 27.11.2015

Meer subsidiebudget duurzame energieprojecten in 2016

Wilt u in 2016 met duurzame energie gaan produceren, dan maakt u meer kans op de Stimuleringsregeling duurzame energieproductie (SDE+). Minister Kamp van EZ heeft immers een verhoging van het budget aangekondigd.

ALGEMENE VOORWAARDEN - 27.11.2015

Daar is geen woord Frans bij!

U gebruikt algemene voorwaarden in het Nederlands voor uw Nederlandse klanten. Nu gaat u echter zakendoen over de grens. In welke taal moet u uw voorwaarden dan opstellen?

BTW - TELEFONIE - 27.11.2015

Telefoonkaarten en btw, niet zo simpel

De staatssecretaris heeft onlangs een nieuw Besluit gepubliceerd over telefoonkaarten en abonnementen. Daarin is een aantal begrippen nader uitgelegd en zijn toelichtingen opgenomen. Wat speelt er en wat doet u met de btw?

BELASTINGEN - 27.11.2015

Eigen woning tijdelijk verhuren

Tijdelijke verhuur van woningen komt steeds meer in trek, bijvoorbeeld via Airbnb of tijdens vakantie. Let daarbij vooral ook op de fiscale spelregels.

VERKOOP - 27.11.2015

Ontbinden van koop zonder documentatie

Bij verkoop van een woning wordt in de koopakte meestal standaard een financieringsvoorbehoud opgenomen. De rechter in Middelburg heeft hierover een interessante uitspraak gedaan die onlangs is gepubliceerd. Wat speelde er?

INKOMSTENBELASTING - 27.11.2015

Even wachten met verhuur woning


IN DE KIJKER - 27.11.2015

Wat als een vergaderbesluit ongeldig is?

Soms blijkt een besluit dat in een vergadering van de Vereniging van Eigenaars is genomen, ongeldig. Bijvoorbeeld omdat het strijdig is met het splitsingsreglement of omdat daarvoor niet de vereiste meerderheid was. Hoe zit dat?

MAKELAARSCONTRACT - 27.11.2015

Bemiddelingskosten verder beperkt

Twee heren dienen, is lastig voor een huurbemiddelaar. De wet bepaalt daarom dat de bemiddelaar geen vergoeding mag vragen van de consument-huurder als hij ook optreedt voor de verhuurder. Wat zei de Hoge Raad daar nu over?

BEDRIJFSHUUR - 27.11.2015

Huisbaas, schilder mijn winkel maar!

Stel, u bent eigenaar van een pand en u heeft dit verhuurd aan een winkelier. De winkelier wil dat u de buitenkant van het pand schildert. Moet u dit betalen? Wat als de huurder zelf een pui aan het pand heeft gebouwd? En bij einde huur?

UW RAADSMAN - 27.11.2015

WOZ-waarde in- of exclusief btw?

Een veelvoorkomende vraag is of de gemeente de WOZ-waarde van een onroerende zaak inclusief of exclusief btw moet vaststellen. Het antwoord op deze vraag is niet simpelweg ja of nee. Hoe zit dat?

BEDRIJFSHUUR - 27.11.2015

Wat verhuur ik eigenlijk bij mijn bedrijfspand?

Partijen hebben bij huuronderhandelingen vaak de neiging zich met name te richten op de huurprijs en de huurtermijnen. Zij vergeten dan aandacht te besteden aan de omschrijving van het gehuurde. Wat is daarbij belangrijk?

SOFTWARE - WINDOWS - 19.11.2015

Maak schoon schip in Windows

Is Windows al langer op uw computer geïnstalleerd, dan loont het de moeite om één of een aantal keer per jaar oude software en onnodige bestanden te verwijderen. Hoe doet u dat precies in Windows 7, 8 of 10?

WEBDIENSTEN - VARIA - 19.11.2015

Zelf visitekaartjes maken

Businesscards spelen een belangrijke rol bij de uitbouw van uw professioneel netwerk. Er bestaan heel wat webdiensten waarmee u die online kunt ontwerpen, om ze vervolgens zelf af te drukken of te laten bezorgen.

WEBDIENSTEN - SMARTPHONE - 19.11.2015

Laat familie en vrienden weten waar u bent

Dankzij de ingebouwde gps weet uw smartphone op elk moment waar u zich bevindt. Soms kan het handig zijn om dat ook aan familieleden of vrienden te laten weten. Hoe doet u dat?

ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 19.11.2015

Registreer uw uren netjes en efficiënt

Berekent u soms facturen op uurbasis of heeft u een bepaald uurtarief, dan is het noodzakelijk om precies bij te houden wat u doet. Met een online tool als Toggl kan dat veel efficiënter en gemakkelijker dan in Excel. Hoe precies?

ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 19.11.2015

Met uw data in de wolken

Dataopslag, bestanden delen en kantoorapplicaties: u vindt het allemaal in de cloud. Zo kunnen ondernemers aardig wat besparen op hardware en software.

SOFTWARE - BROWSER - 19.11.2015

Firefox in het nieuw


WEBDIENSTEN - ONLINE OPSLAG - 19.11.2015

Wat verandert er aan uw opslagruimte?

OneDrive, de cloudopslagservice van Microsoft, wordt teruggeschroefd. Sommige veranderingen zijn al gebeurd, andere zijn gepland voor 2016. Moet u nu op zoek naar een alternatief?

E-MAIL - E-MAILSOFTWARE - 19.11.2015

Mailtools uit de categorie ‘diversen’

Er bestaan mailtools die niet strikt noodzakelijk zijn, maar wel af en toe goed van pas kunnen komen. We nemen er enkele onder de loep.

SOFTWARE - COMPUTERBEHEER - 19.11.2015

Laat het zien op uw scherm

Is het soms nodig om iets – bv. een ontwerp – op uw computerscherm te laten zien aan iemand anders? Wanneer die zich niet in dezelfde ruimte bevindt, kan een tool u helpen om uw desktop te delen.

ONTSPANNING - FOTOGRAFIE - 19.11.2015

Uw smartphonefoto’s automatisch naar de cloud

We maken meer digitale foto’s dan ooit met die handige smartphonecamera. Maar waar kunnen we al die foto’s online het best bewaren?

COMPUTER - PRINTER - 19.11.2015

Mobiel afdrukken

Veel gebruikers grijpen nog altijd naar hun desktop of laptop zodra ze iets willen afdrukken. Nochtans zijn er wel wat mogelijkheden om rechtstreeks vanaf uw smartphone of tablet printopdrachten te versturen.

TELEFONIE - SMARTPHONE - 19.11.2015

Waar is die smartphone?


EIGEN WEBSITE - SITEPROMOTIE - 19.11.2015

Zo maakt u een website die wérkt!

Een supermarkt waar alleen maar mensen rondlopen met een lege winkelkar is geen lang leven beschoren. Dat geldt eveneens voor uw website: aan alleen maar bezoekers heeft u weinig. Hoe zorgt u ervoor dat ze actie ondernemen?

BOER EN PRIVÉ - 17.11.2015

Bij alimentatie inspannen voor eigen inkomsten!

Iemand die alimentatie ontvangt, heeft de verplichting om zich in voldoende mate in te spannen om in het eigen levensonderhoud te voorzien. Maar welke rol speelt de ex-echtgenoot daarbij? Wat heeft de rechter beslist?

PACHT - 17.11.2015

Niets op papier, toch een ‘gewoon’ pachtcontract?

Toon heeft een stuk landbouwgrond van Jan in gebruik. Hij betaalt daarvoor €  4.000,- per jaar. Er staat niets zwart-op-wit. Dan eist Jan dat Toon de grond na afloop van het contractjaar volledig aan hem ter beschikking stelt. Kan dat?

FISCALE WINST - 17.11.2015

Landbouwvrijstelling geldt!


BOER EN BEDRIJF - 17.11.2015

Wat met de superheffing? Aftrekbaar?

Twaalf EU-lidstaten moeten samen € 818 miljoen aan superheffing betalen. Het aandeel van de Nederlandse boeren bedraagt € 135,8 miljoen voor het quotumjaar 2014/2015. Gelukkig betaalt de fiscus mee. Hoe zit dat?

DIER EN RECHT - 17.11.2015

Schade door Jakobskruiskruid, wat nu?

Het is de nachtmerrie van iedere veehouder: vergiftigd vee dat doodging door verkeerd voer. Wat speelde er in een opzienbarende procedure bij het Gerechtshof over een Charolais zoogkoeienhouder? Wie moest wat bewijzen?

DIER EN RECHT - 17.11.2015

Problemen met via internetveiling gekocht kalf?

Op een internetveiling heeft Henk voor € 7.690,- een kalf gekocht om te fokken. Henk vindt dat het kalf niet de eigenschappen heeft die hij mocht verwachten. Hoeft hij dan de koopprijs niet te betalen? Wat heeft de rechter nu beslist?

BOER EN BEDRIJF - 17.11.2015

Overdracht betalingsrechten bij verhuur en verkoop

Heeft u de komende tijd te maken met grondtransacties? Moet u dan ook afspraken maken over de betalingsrechten? Speelt dit alleen bij koop of verkoop? Of ook bij huur of verhuur van grond?

ONDERNEMERSCHAP - 17.11.2015

Subsidie voor overstap naar loondienst

De subsidieregeling voor medisch specialisten die overstappen van hun eigen praktijk naar een dienstverband, komt in 2016 terug. Wat is er nieuw?

VERMOGEN - 17.11.2015

Tot volgend jaar wachten met geld naar privé boeken?

Op 1 januari heffen we weer het glas. Dat moment is ook beslissend voor de belastingheffing over uw vermogen. Is het wellicht handig om nog net even wat vermogen over te hevelen naar uw zaak? Of zitten hier risico’s aan?

BEROEPSPRAKTIJK - 17.11.2015

Wijziging invoeringstermijn herregistratie voor artsen

Eind oktober jl. heeft de minister laten weten dat zij de herregistratieplicht van artsen met één jaar wil uitstellen. Dit betekent dat artsen zich uiterlijk 31 december 2017 zullen moeten laten herregistreren. Wat is er veranderd?

JAARREKENING - 17.11.2015

Gebeurtenissen na balansdatum

Op 31 december 2015 sluit u de boeken weer. Hoe moet u omgaan met posten waarvan u nog niet weet hoe groot de omvang daarvan zal zijn? Reeds (laten) opnemen in 2015 of pas later in 2016 als de cijfers bekend zijn?

HYPOTHEEK - 17.11.2015

Rentemiddeling, doen of niet?

De hypotheekrente staat historisch laag. Een aantal banken biedt daarom ‘rentemiddeling’ aan. Wat is dat en is het ook voor u voordelig? Hoe zit het fiscaal en wat heeft de staatssecretaris onlangs beslist?

ZORGVERZEKERAAR - 17.11.2015

Wordt het contracteerproces eerstelijnszorg nu beter?

Op 15 oktober 2015 heeft minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport het NZa-rapport ‘Contracteerproces eerstelijnszorg’ aangeboden aan de Tweede Kamer. Wat moet u als zorgprofessional hiervan weten?

GEMEENTE WOZ - 17.11.2015

WOZ-waarde te laag, wat nu?

Als u vindt dat de WOZ-waarde van uw pand te hoog is vastgesteld, kunt u in bezwaar en beroep. Het komt de laatste tijd echter ook voor dat bewoners vinden dat de waarde te laag(!) is vastgesteld. Is daar ook iets tegen te doen?

ARBO - 16.11.2015

Wat als uw werknemer hulpmiddelen weigert?

Laura heeft een leidinggevende functie. Zij hoort slecht en daar hebben haar teamleden last van. Zij heeft een gehoorapparaat, maar weigert dit (nu al vijf jaar) te dragen. Wat kunt u als werkgever in zo’n geval doen?

WERKNEMERSVERZEKERINGEN - 16.11.2015

Premies 2016, wat kunt u verwachten?


AANSPRAKELIJKHEID - 16.11.2015

“Ik begin wat eerder bij mijn nieuwe baas, is dat oké?”

Altijd fijn als een nieuwe werknemer goed voorbereid bij u aan de slag gaat. Maar mag een werknemer zomaar introductiedagen volgen als hij formeel nog in dienst is bij zijn oude werkgever?

AOW - 16.11.2015

Doorwerken na de AOW-gerechtigde leeftijd

Een lezer stelde ons de vraag hoe om te gaan met een werknemer die eind 2015 de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt en wil blijven werken. Kan de werkgever hem ontslaan en weer in dienst nemen? En hoe zit het dan verder?

FLEXIBELE ARBEID - 16.11.2015

Weer nieuwe ontwikkelingen rond de VAR

Om slagvaardig te kunnen zijn, wilt u dat u (een deel van) uw personeel flexibel kunt inzetten. U kunt daarbij bijvoorbeeld kiezen voor werknemers met een tijdelijk contract, oproepkrachten of zzp’ers. Wat is er nu nieuw voor zzp’ers?

LOONHEFFINGEN - 16.11.2015

Nog fiscaal leuk extraatje, ook voor u?

Ondanks de aanscherping van het gebruikelijkheids-criterium, blijft het ook in 2016 mogelijk om iets extra’s op te nemen in de vrije ruimte. Wat moet u weten?

VERGOEDINGEN - 16.11.2015

Vergoeding geven voor zakelijk gebruik mobieltje?

Met ingang van 2015 is er een nieuwe (werkkosten)regeling voor de belastingheffing van de mobiele telefoon die door de werkgever betaald wordt. Een lezer vroeg of je een mobieltje nu nog belastingvrij kunt vergoeden of niet?

EINDE ARBEIDSOVEREENKOMST - 16.11.2015

Proeftijd voorbij en het bevalt toch niet ...

Stel, u neemt een nieuwe medewerker aan op een jaarcontract met een maand proeftijd. Al kort na afloop van de proeftijd lijkt uw keuze echter toch niet de juiste. Afscheid van elkaar nemen is een dure grap. Kan het ook anders?

BELASTINGAANGIFTE - 16.11.2015

Fout in aangifte kan worden hersteld

Stel, u heeft in uw belastingaangifte een fout gemaakt. U bent een aftrekpost vergeten en heeft dus te veel belasting betaald. Kunt u er nog op terugkomen als de bezwaartermijn voor de definitieve aanslag is verstreken?

BELASTINGDIENST - 16.11.2015

Digitalisering Belastingdienst


ERFBELASTING - 16.11.2015

Kunstregeling uitgebreid


AUTO EN BIJTELLING - 16.11.2015

U wilt nog geen 15% bijtelling!

Volledig elektrische auto’s behouden ook in 2016 de bijtelling van 4%. Andere auto’s kosten u dan minstens 15% aan bijtelling. Maar wat als u niet volledig elektrisch wilt rijden en u ook zo’n hoge bijtelling niet wilt? Wat zijn dan de opties?

PERSONEEL - 16.11.2015

Valt een kleine bonus straks nog in de vrije ruimte?

Per 1 januari 2016 krijgt u als werkgever misschien te maken met een aanscherping van het gebruikelijkheidscriterium. Maar blijft het dan wel mogelijk om een kleine bonus op te nemen in de vrije ruimte? Wat speelt er?

INKOMSTENBELASTING - 16.11.2015

Nu al voorlopige aanslag 2016 aanvragen?

Sinds kort is het mogelijk om een voorlopige aanslag inkomstenbelasting 2016 aan te vragen. U hoeft dus niet te wachten tot 2015 voorbij is. Aanvragen, wijzigen of stopzetten kan alleen digitaal. Wat is goed om te weten?

FACTUUR - 16.11.2015

Elektronisch factureren vanaf 2016?

U wilt vanaf 2016 digitaal gaan factureren. Uw klant protesteert en zegt dat u verplicht bent om een factuur uit te reiken. Wat nu?

BELASTINGBETALING - 16.11.2015

Boete door lakse bank?

Als u uw belasting te laat betaalt, kunt u rekenen op een boete. Maar wat nu als de betaling door een fout buiten uw schuld te laat door de bank verwerkt wordt? Wie draait er dan op voor de boete? Wat vindt de rechter hiervan?

VERMOGEN - JAARREKENING - 16.11.2015

Niet zomaar een ander etiket op vermogen plakken

Als u een vermogensbestanddeel (bijv. uw woning of uw auto) zowel voor de zaak als privé gebruikt, mag u in de regel zelf kiezen of u deze zaak tot uw privé- of uw ondernemingsvermogen rekent. Maar wat als u deze keuze wilt wijzigen?

GOED OM TE WETEN - 10.11.2015

Nog voor het eind van het jaar schenken


IN DE PIJPLIJN - 10.11.2015

Afkoop lijfrente nog even uitstellen


INKOMSTENBELASTING - 10.11.2015

Benut de algemene heffingskorting

Iedereen heeft recht op een algemene heffingskorting. Wat is er echter mogelijk als iemand geen of heel weinig belasting moet betalen? Hoe kunt u voorkomen dat de algemene heffingskorting verloren gaat?

BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 10.11.2015

Een lege (werk-)BV? Weg ermee!

Een ‘lege’ BV is voor u als DGA vaak ballast waar u niets aan heeft. Die BV heeft immers geen bezittingen en schulden meer en er worden ook geen activiteiten meer in uitgeoefend. Hoe komt u daar als DGA vanaf? Wat is raadzaam?

BTW - 10.11.2015

Nog btw aftrekken vóór 2016

Zoals bekend, mag u de btw op inkopen, kosten en investeringen bij de btw-aangifte van uw BV als voorbelasting aftrekken. Hoe betaalt u nóg minder btw?

ERFRECHT - 10.11.2015

Aanvaarding van erfenis, hoe is dat goed geregeld?

Als u niet volkomen zeker bent van een positief saldo van een nalatenschap, moet u deze nooit ‘zuiver’ aanvaarden. Dit speelt bijvoorbeeld als er moeilijk verkoopbaar onroerend goed in de nalatenschap zit. Hoe bent u ingedekt?

FISCOTIP - 10.11.2015

Verjong uw verliezen

Als uw BV langdurig verlies lijdt, kunt u geconfronteerd worden met verliesverdamping. Dat is natuurlijk erg vervelend, zeker als er in de toekomst weer winsten te verwachten zijn. Wat kunt u hieraan doen?

DIRECTEUR-GROOTAANDEELHOUDER - 10.11.2015

Onderbouw uw rekening-courantschuld

Als directeur-grootaandeelhouder kunt u geld lenen van uw eigen BV. Als het om doorlopende uitgaven gaat, wordt dit veelal in rekening-courant geboekt. Maar wat als de debetstand steeds verder oploopt? Hoe voorkomt u problemen?

BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 10.11.2015

Liever liquideren dan verkopen?

Zoals bekend zorgt de deelnemingsvrijstelling ervoor dat de winsten van uw werk-BV niet (nogmaals) belast worden in uw holding. Daar staat tegenover dat verlies bij verkoop van de werk-BV niet aftrekbaar is. Hoe kunt u dit omzeilen?

BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 10.11.2015

BV-uitkeringstest?


VAR - 10.11.2015

Werken met voorbeeldovereenkomsten

Als u nu werkt met een VAR die u in 2014 of 2015 heeft gekregen, dan blijft die VAR gelden tot 1 april 2016. Wat moet u ook weten over voorbeeldovereenkomsten?

RECHT VAN DE BOUW - 10.11.2015

Opdrachtgever overdrijft met zijn klachten: betalen!

Een opdrachtgever weigert de laatste bouwtermijn te betalen. Hij vindt dat er eerst gebreken in het werk moeten worden hersteld. Wie moet dan wat bewijzen? Als het werk in gebruik is genomen, hoe zit het dan met de oplevering?

CONTRACT - 10.11.2015

Meerwerkofferte onbevoegd ‘voor akkoord’ getekend?

Als een meerwerkofferte ‘voor akkoord’ is getekend door iemand die daartoe niet bevoegd is, hoeft de opdrachtgever dan niet te betalen? Wat speelt dan een rol? Wat heeft de rechter nu hierover beslist? Wat is raadzaam om te doen?

Cookiebeleid