Alle domeinen

2015 - Juni

BOER EN BEDRIJF - 24.06.2015

Natuurterreinen voor Meststoffenwet?

Natuurterreinen tellen niet mee voor gebruiksnormen en derogatie. Nu de GO is ingevuld, is het goed om vast te stellen of een perceel natuurterrein is. Hoe?

FISCALE WINST - 24.06.2015

Toch afschrijven op productierechten!

Om te mogen produceren, is het binnen de landbouw vaak noodzakelijk om te beschikken over productierechten. Deze rechten zijn verhandelbaar en kunnen dus (vaak voor veel geld) worden gekocht. Mag u daar dan fiscaal op afschrijven?

FISCALE WINST - 24.06.2015

(Trekker)rijbewijs, wat speelt er nu?

Vanaf 1 juli 2015 krijgen we op het ‘roze papiertje’ (pardon: tegenwoordig is het meestal een kaartje) een nieuwe categorie: het T-rijbewijs voor het besturen van trekkers. Wat moet u weten van rijbewijzen? En hoe zit dat fiscaal gezien?

BOER EN BEDRIJF - 24.06.2015

Pachtnormen 2015, stijging in alle regio’s

De staatssecretaris heeft de nieuwe pachtnormen en de regionale veranderpercentages vastgesteld. Deze gaan in per 1 juli 2015. Waar moet u rekening mee houden?

FISCALE WINST - 24.06.2015

Wordt uw verpachtende echtgenoot gunstig ondernemer?

Verhuren of verpachten aan de eigen BV of aan de ondernemende echtgenoot waarmee men op huwelijkse voorwaarden is getrouwd, komt veel voor. Wat is nu groot agrarisch nieuws en gunstig beslist door de rechtbank?

GEBOUW EN GROND - 24.06.2015

Verzakte vloer, claim op verkoper?

Henk heeft van Jan een woonhuis gekocht. Dan begint een betonnen vloer van een aanbouw die op zand is gestort, te verzakken. Is dat een verborgen gebrek waarvoor de verkoper aansprakelijk is?

BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 24.06.2015

Bank vist achter het net, DGA niet in privé aansprakelijk!

Als in de financieringsovereenkomst van uw BV staat dat u als DGA in privé aansprakelijk bent voor de schuld van de BV, kan de bank zich daar dan altijd op beroepen? Of is tegenbewijs toegestaan? Wat heeft de rechter beslist?

INVESTERINGSAFTREK - 24.06.2015

Nu desinvesteren of wachten tot 2016?


VERZEKERINGEN - 24.06.2015

Afkoop woekerpolis zwaar bestraft

Veel ondernemers hebben in het verleden lijfrentepolissen afgesloten. De kosten daarvoor waren soms buitensporig hoog (woekerpolis). Voor de rechter speelde er onlangs een procedure over de fiscale gevolgen van de afkoop van zo’n polis.

BTW - 24.06.2015

Leg afspraken over betaling facturen goed vast

Helaas betalen niet alle klanten even trouw. Als komt vast te staan dat een deel van uw factuur onbetaald blijft, kunt u deze afboeken en de btw terugvragen. Waar moet u dan op letten?

PERSONEEL - 24.06.2015

Werken met buitenlands personeel?

Neemt u wel eens werknemers aan die in het buitenland wonen? Dan dient u vanaf dag één Nederlandse loonbelasting in te houden over hun loon. Tenminste als zij hun werk hier verrichten. Hoe dekt u zich fiscaal zo goed mogelijk in?

FISCALE REGELINGEN - 24.06.2015

RDA-regeling: kosten wel kunnen aantonen

Als u speur- en ontwikkelingswerk verricht, kunt u voor de kosten van materialen een kostenaftrek claimen. Hiervoor gelden strenge voorwaarden. Neem deze in acht als u risico’s wilt vermijden. Hoe oordeelde de rechter onlangs?

OUDEDAGSVOORZIENING - 24.06.2015

Aankoop lijfrente kan aftrekpost FOR beperken

Wie een oudedagsreserve omzet in een lijfrente, doet precies wat de wetgever voor ogen heeft. Toch kan de aankoop van een lijfrente de opbouw van de oudedagsreserve beperken. Hoe dan en hoe kunt u dit voorkomen?

WERKWIJZE BELASTINGDIENST - 24.06.2015

Vragen alleen schriftelijk?

Als de inspecteur u vragen stelt inzake uw belastingen, bent u dan verplicht deze te beantwoorden? Kunt u dan eisen dat hij zijn vragen schriftelijk stelt en dat u deze dan schriftelijk beantwoordt? Wat vindt de rechter nog redelijk?

PERSONEEL - 22.06.2015

Nieuwe keten = nieuwe proeftijd?

Een abonnee ging ervan uit dat hij een nieuwe proeftijd mocht opnemen toen hij de werknemer een nieuw contract gaf na een pauze van vier maanden. Klopt dat?

TUCHTRECHT - 22.06.2015

Dit hoeft mijn huisarts toch niet allemaal te weten?!

Als behandelaar moet u wel eens informatie sturen naar collega’s, bijvoorbeeld de huisarts. Onlangs maakte een patiënt bezwaar tegen de ontslagbrief die een behandelaar naar de huisarts stuurde. Wat zei de rechter?

ONROERENDE ZAKEN - 22.06.2015

Huurtoeslag voor uw studerend kind?


TUCHTRECHT - 22.06.2015

Mag ook de partner van een patiënt klagen?

Een tandarts wordt in twee afzonderlijke zaken geconfronteerd met klachten van een patiënte en haar echtgenoot over de behandeling en bejegening van de patiënte. Dit levert uiteindelijk één waarschuwing op. Hoe zit dat?

GEZONDHEIDSRECHT - 22.06.2015

Schrijf jij snel even een receptje uit?

In de dagelijkse praktijk kan het soms makkelijk zijn als de doktersassistente of praktijkondersteuner even een recept schrijft. Dat is zeker makkelijk bij herhaalrecepten. Maar mag dit eigenlijk wel?

AUTO - 22.06.2015

Geen ‘parkeerbelasting’?

We noemen het gewoon een ‘bon’. Maar meestal is dat niet zo. Wat een parkeerbon wordt genoemd, is vaak een belastingaanslag. Hoezo is dat goed om te weten als u zo’n ding op de ruit heeft zitten? Wat kunt u hier nu mee?

BELASTINGEN - 22.06.2015

Wanneer geven giften nu belastingaftrek?

Hoe zit het nu als u giften doet? Wanneer zijn deze giften aftrekbaar voor de inkomstenbelasting? Wat als u als ondernemer een gift doet vanuit zakelijk oogpunt? Wat is fiscaal de beste manier van schenken? Hoe werkt dat nu?

BTW - 22.06.2015

Boetebeleid btw-schulden

De Belastingdienst jaagt al langer op openstaande btw-schulden. Onlangs is het boetebeleid dat de fiscus hierbij hanteert, bekend geworden. Hoe zit dat?

FISCOTIP - 22.06.2015

Belastingheffing bij verkoop BV uitstellen

Het voordeel van een BV is dat u de winst in beginsel eindeloos kunt oppotten. De tegenhanger is dat u bij verkoop van uw aandelen een forse claim van de fiscus tegemoet kunt zien. Wat is hieraan te doen en onder welke voorwaarden?

ONROERENDE ZAKEN - 22.06.2015

Herzienings-btw te verhalen op makelaar

Meestal vertrouwen de partijen die betrokken zijn bij de levering van een onroerende zaak, op de kennis en expertise van de makelaar. Mag bij bedrijfsonroerend goed ook vertrouwd worden op de btw-kennis van de makelaar?

PRIVÉ - 22.06.2015

Nog snel even inkeren?

De afgelopen jaren brokkelt het bankgeheim van veel Europese landen af. Men kan vrijwillig zijn buitenlandse ‘fiscale zonden’ opbiechten aan de fiscus via de inkeerregeling. Waarom is het raadzaam om dit dan op korte termijn te doen?

BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 22.06.2015

Inkoop van aandelen door de BV?

Heeft een BV meerdere aandeelhouders en wil een van hen eruit stappen, dan moet deze aandeelhouder zijn aandelen volgens de statuten vaak te koop aanbieden aan zijn medeaandeelhouders. Wat als zij dit niet willen of kunnen?

IN DE PIJPLIJN - 22.06.2015

Huurrecht wel of niet op de balans?


LOONHEFFING - 22.06.2015

Extra huisvestingskosten fiscaalvriendelijk vergoeden

Stel, u als DGA (fiscaal werknemer) van uw BV of uw werknemer heeft door het werk dubbele huisvestingskosten. Wat zijn de mogelijkheden binnen de werkkostenregeling voor het vergoeden van deze dubbele kosten?

GIFTEN - 22.06.2015

Huh, zijn wij een ‘SBBI’?

Algemeen nut beogende instellingen (ANBI’s) zijn u wellicht bekend. SBBI’s zijn er echter veel meer en ook daarvoor gelden aantrekkelijke fiscale regelingen. Wat is een ‘SBBI’? Hoe kunt u daar uw voordeel mee doen?

OUDEDAGSVOORZIENING - 22.06.2015

AOW-leeftijd sneller omhoog


FINANCIËLE PLANNING - 22.06.2015

Ouderentoeslag gaat vervallen, wat nu?

Ouderen met vermogen in box 3, huur- of zorgtoeslag of eigen bijdragen voor zorg krijgen per 1 januari 2016 te maken met afschaffing van de ouderentoeslag. Wat is dat voor een toeslag? Wie ondervindt nadelige gevolgen? Lees verder!

BURENRECHT - 22.06.2015

Hoe omgaan met ramen binnen de 2-metergrens?

Zijn ramen binnen een afstand van twee meter van de buurman toegestaan? Moeten dat vaste ramen zijn of mogen kantelramen? Of hangt dat af van de mate van inkijk? Moeten de ramen ondoorzichtig glas hebben of is folie toegestaan?

BOUWGROND - 22.06.2015

Onderzoek bij Kadaster naar grondeigenaar?

Als u begint met bouwen op grond die nog geen eigendom is van de opdrachtgever, welk risico loopt u dan? Hoe kunt u dat voorkomen? Wat is goed om te weten? Hoe speelt u absoluut op zeker? Wat speelde bij de rechter hierover?

HET OVERKWAM UW COLLEGA - 22.06.2015

Klant heeft zelf veranderingen aan werk aangebracht!

Een opdrachtgever kwam bij de oplevering van het werk door een collega met een waslijst aan gebreken en klachten aanzetten. Bij wie ligt dan de bewijslast van de gebreken? Wat nu de opdrachtgever zelf veranderingen heeft aangebracht?

RECHT VAN DE BOUW - 22.06.2015

Onderhoudscontract kan niet zomaar worden opgezegd!

Piet heeft een contract met een klant gesloten om onderhoud te verrichten en storingen te verhelpen aan de airco in een appartementencomplex. Dat gaat jaren goed totdat de klant zegt dat Piet het werk niet goed doet. Wat is er beslist?

BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 22.06.2015

Het centraal aandeelhoudersregister komt eraan, wat nu?

Het wordt voor notarissen verplicht om akten die te maken hebben met aandelen van een BV in te schrijven in het ‘centraal aandeelhoudersregister’. Wat wordt daarmee bedoeld? Wat gaat er veranderen? Wat kunt u nu doen?

PERSONEEL - 22.06.2015

Subsidie voor uw leerling?

De overheid wil ook u stimuleren om praktijk- en werkleerplaatsen beschikbaar te stellen. U wordt dan beloond met max. € 2.700,- per leerplaats. Hoe?

WERKWIJZE BELASTINGDIENST - 22.06.2015

Fiscus te traag? Claim een dwangsom!

Meestal beslist de Belastingdienst binnen de wettelijke termijnen, maar soms duurt het langer. Dan is het mogelijk om een dwangsom van de fiscus te vorderen wegens ‘niet-tijdig beslissen’. Wat kunt u hier nu mee? Hoe werkt dat?

KAARTPRIJS - 22.06.2015

Even snel de kaartprijs bepalen, kan u geld kosten

Na de zomertijd komt uw wijnleverancier op de proppen met een lucratieve partij Beaujolais Primeur. U zet deze wijn meteen op de kaart, inkoopprijs ‘3 x over de kop’ en klaar is Kees. Waarom kunt u zich zo snel ook tekortdoen?

INKOOP - 22.06.2015

Inkoop die geen omzet oplevert

Stel, u koopt heel spontaan een partij koffielikeur. Na een tijdje blijkt die niet zo te lopen qua verkoop, dus gaat u deze likeur ‘van het huis’ weggeven bij een kopje koffie. Leuke geste, maar waar schuilt de fiscale kater?

ONTSLAG - 22.06.2015

Niet geslaagd, geen baan meer?

Een lezer stelde ons de volgende vraag: Ik wil binnenkort een kok in dienst nemen. Omdat hij soms alleen in de zaak zal moeten staan, wil ik dat hij zijn diploma ‘Sociale hygiëne’ haalt. Kan ik hem ontslaan als hij dit diploma niet haalt?

HYPOTHEEKRENTE - 22.06.2015

Lage hypotheekrente vastleggen? Wat met boeterente?

De hypotheekrente is historisch laag, maar lijkt nu weer wat te gaan stijgen. Voor veel mensen is dit aanleiding om na te denken over hun hypotheek. Wat is er op dit gebied mogelijk en wanneer krijgt u te maken met een boete?

PERSONEEL - 22.06.2015

Kleine attenties waren toch altijd belastingvrij?

Onder de werkkostenregeling zijn kleine attenties voor uw personeel belastingvrij te verstrekken. Maar wat nu als u deze attenties verstrekte terwijl u de werkkostenregeling nog niet toepaste? Wat besliste de rechter onlangs?

BURENRECHT - 18.06.2015

Keermuur niet zomaar slopen

Voor de rechter speelde onlangs een interessante procedure over het slopen van een keermuur van de ‘hoger gelegen’ buurman. Mag dat zomaar?

BOUWRECHT - 18.06.2015

Hoezo ‘rechtens verkregen niveau’ bij verbouwing?

Stel, u heeft eind jaren ‘90 een woning gebouwd. Wat als u deze woning nu wilt verbouwen? Aan welke kwaliteit moet u voldoen? En geldt die kwaliteit voor de hele woning of alleen voor de delen die verbouwd worden?

GEMEENTE - 18.06.2015

Wie ruimt het drugsafval op?

In de krant leest u geregeld dat op een particulier terrein, in een bos of elders in de openbare ruimte chemicaliën zijn gedropt die gerelateerd zijn aan illegale drugsproductie. Wie moet dit opruimen en wie draait er voor de kosten op?

UW RAADSMAN - 18.06.2015

Bij brand voldoende verzekerd?

In de praktijk blijkt dat veel huiseigenaren onvoldoende zijn verzekerd tegen brandschade. Dit geldt ook voor appartementseigenaren. Waar kan men beter op letten? Wat kunt u uw cliënt adviseren?

VERKOOP - 18.06.2015

Rechter snoert voorkeursrecht in

Een voorkeursrecht van koop hield in dat een eigenaar van een woning deze bij verkoopplannen moest aanbieden tegen de agrarische waarde. Het voorkeurs-recht moest steeds worden doorgegeven. Wat vond de rechter daarvan?

IN DE KIJKER - 18.06.2015

Makelaars: voorkom boetes voor niet naleven Wwft!

Het afgelopen jaar zijn negen makelaars beboet voor het niet juist naleven van de identificatieplicht uit de Wwft. De boetes varieerden tussen de € 1.000,- en € 3.000,- maar een fikse verhoging is in de toekomst te verwachten. Hoe voorkomt u dit?

WONINGHUUR - 18.06.2015

Ik wil alles in ‘nieuwstaat’ terug!

Stel, uw cliënt heeft zijn onverkochte huis tijdelijk verhuurd. Nu wordt de woning opgeleverd en blijkt dat het inbouwfornuis beschadigd is en er een deurklink loszit. Valt dit onder normaal gebruik van de huurder? Wie moet dit verhelpen of betalen?

BTW - OPGAAF ICP - 18.06.2015

Opgaaf ICP via software of via website?


SUBSIDIE - BELASTINGAFTREK - 18.06.2015

Bent u innovatief genoeg voor subsidie?

Veel bedrijven denken dat ze niet innovatief genoeg zijn om in aanmerking te komen voor subsidie. Een misvatting. De regelingen WBSO en RDA kunnen ook voor u binnen handbereik liggen. Wat moet u weten?

BELASTINGEN - 18.06.2015

Verlies verrekenen met de fiscus ‘en vlug een beetje’!

Als u vanwege verliesverrekening geld terugverwacht van de Belastingdienst kunt u een paar dingen doen om uw belastingteruggaaf te versnellen. Hoe werkt dat? Wat valt er nu handig fiscaal te plannen? Wat nu dus te doen?

AFTREKPOST - 18.06.2015

Let op met aftrek zorgkosten!

Onze gezondheidszorg is niet goedkoop. Gelukkig bent u voor de meeste kosten verplicht verzekerd, maar niet voor alle. Of u in die gevallen de kosten fiscaal kunt aftrekken, is nog maar de vraag. Waar hangt dit van af?

INCASSO - 18.06.2015

Hoe zorgt u dat de gemeente sneller betaalt?

Veel gemeenten zijn erg traag met betalen. Wat als uw factuur maar onbetaald blijft? U wilt nu toch echt druk op de ketel zetten. Hoe pakt u het aan om uw gemeente aan te spreken en haar toch als klant te behouden?

PERSONEEL - 18.06.2015

Leasebak ten koste van toeslagen?

Werknemers die zakelijke kilometers maken, kunnen vaak kiezen voor een kilometervergoeding of een leaseauto. Qua kosten is daarbij niet alleen de fiscale bijtelling van belang, maar ook het effect op toeslagen. Hoezo eigenlijk?

BEDRIJFSKREDIET - 18.06.2015

Renteswaps sluiten, wees op uw hoede

De laatste tijd heeft u veel kunnen lezen over renteswaps. En vooral over problemen ermee. Toezichthouder AFM moest zich er zelfs mee bemoeien. Zijn er toch voordelen? Wat moet u weten voor u een renteswap sluit?

SOFTWARE - ZAKELIJK - 10.06.2015

Welke software voor uw bedrijf?

De keuze voor een bepaald softwarepakket heeft jarenlange gevolgen voor uw bedrijf. Deze sites helpen u bij het nemen van een weloverwogen beslissing.

WEBDIENSTEN - ONLINE FOTO’S - 10.06.2015

Zo maakt u een achtergrond doorzichtig


SOFTWARE - VARIA - 10.06.2015

Info uitwisselen tussen toestellen


SOFTWARE - VARIA - 10.06.2015

Doe meer met uw klembord

Het klembord of clipboard is een tijdelijke opslagplaats voor informatie die u op uw computer gekopieerd of geknipt heeft. Hoe kunt u de mogelijkheden ervan verder uitbreiden?

INTERNETCONNECTIE - MOBIEL INTERNET - 10.06.2015

Bespaar op uw mobiele dataverbruik

Uw mobiel abonnement biedt een groot datavolume, maar zeker in het buitenland springt u toch het best zuinig om met data. Enkele tips om te besparen.

WEBDIENSTEN - ONLINE FOTO’S - 10.06.2015

Al uw foto’s en video’s online met Google Foto’s

Google lanceerde onlangs Google Foto’s, waarmee u foto’s en video’s in de cloud zet. Wat heeft de nieuwe dienst precies te bieden en zijn er alternatieven?

TELEFONIE - INTERNETTELEFONIE - 10.06.2015

Extra’s voor Skype

Via Skype communiceert u gratis met uw klanten, leveranciers, medewerkers, … Wij gingen op zoek naar enkele ingebouwde functies en bijkomende tools die u nog wat extra’s bieden.

E-MAIL - E-MAILGEBRUIK - 10.06.2015

Mail en vakantie, een moeilijke combinatie?

Vreest u nu al voor de overvolle mailbox bij uw terugkeer uit vakantie? Dankzij deze tips kunt u met een gerust hart vertrekken.

VERVOER - KAARTEN & ROUTES - 10.06.2015

Zo plant u uw route op voorhand

Een navigatiesysteem in de auto is handig, maar wellicht plant u uw trajecten via uw computer. Het nieuwe TomTom MyDrive koppelt beide systemen aan elkaar. Interessant om bv. uw vakantie of klantenbezoeken voor te bereiden?

WEBDIENSTEN - ONLINE AGENDA - 10.06.2015

Efficiënter aan de slag met Google Agenda

Gebruikt u Google Agenda (Google Calendar) als digitale agenda? Met enkele tips en trucs kunt u nog efficiënter aan de slag!

ONTSPANNING - REIZEN - 10.06.2015

Reisapps: leer van advies van anderen

Als u met vakantie gaat, wilt u er zeker van zijn dat u in het juiste hotel zit, in een leuk restaurant eet en de lokale bezienswaardigheden niet mist. Ervaringen van andere reizigers zijn dan erg nuttig. Met deze apps heeft u advies bij de hand.

SOFTWARE - DOWNLOADEN - 10.06.2015

Voorzichtig met gratis

Op internet vindt u veel gratis software en vaak is die van goede kwaliteit. Toch moet u waakzaam blijven, want veel programma’s trachten extra software op uw systeem te plaatsen. Waarop moet u letten?

ONTSPANNING - MUZIEK - 10.06.2015

Méér dan muziek streamen alleen

Als reactie op de nakende lancering van de streamingdienst van Apple, bieden muziekdiensten Spotify en Deezer binnenkort een aantal nieuwigheden aan.

BTW - 10.06.2015

Uw belastingaangifte en de btw

Onlangs was in het nieuws dat de Belastingdienst alarm slaat wanneer een bedrijf meer dan € 50.000,- btw-schuld op de balans heeft staan. Hoe zit dat?

ADMINISTRATIE - 10.06.2015

Hoe beperk ik overtollige administratie?

Als uw werknemers zakelijk veel op de weg zitten, heeft u voor de btw met nogal wat administratieve eisen te maken. Maar ook als u zelf bonnetjes krijgt. Hoe kunt u die binnen de perken houden, zonder in strijd te komen met de regels?

AUTO VAN DE ZAAK - 10.06.2015

Rittenstaat, beter niet dan onvolledig?

Om de bijtelling over uw auto van de zaak te voorkomen, moet u op jaarbasis minder dan 500 kilometer privé rijden. Dit kunt u aantonen met een sluitende rittenstaat. Deze mag u ook achteraf opmaken, maar is dat wel zo verstandig?

ZELFSTANDIGENAFTREK - 10.06.2015

Welke uren tellen mee?

Om aanspraak te kunnen maken op onder andere de zelfstandigenaftrek moet u 1.225 uur op jaarbasis aan uw onderneming besteden. Als u daarnaast ook nog in loondienst werkt, geldt er een aanvullende eis. Hoe zit dat?

FACTURATIE - 10.06.2015

Creditfacturen goed verwerken

Stuurt u als ondernemer uw afnemers een creditfactuur, dan mag u de daarop vermelde btw niet verrekenen in uw reguliere btw-aangifte. Een collega-ondernemer deed dit structureel wel en dat kwam hem duur te staan.

BELEID BELASTINGDIENST - 10.06.2015

Had je die inkomsten maar niet moeten verzwijgen ...

Als u, al dan niet bewust, inkomsten verzwijgt voor de fiscus, kunt u bij ontdekking op een navordering rekenen. U loopt echter ook al snel het risico dat de bewijslast wordt omgedraaid. Wanneer is dit volgens de rechter toegestaan?

VERZEKERINGEN - 08.06.2015

Is uw overlijdensrisicoverzekering nog up-to-date?

De premies van ORV’s zijn in de afgelopen jaren flink gedaald. Zeker wanneer u al een wat oudere polis heeft, kan het interessant zijn om te kijken of het goedkoper kan. Waar moet u dan op letten?

MEEWERKEND KIND - 08.06.2015

Uw kroost bij u aan het vakantiewerk?

Stel, u heeft een terras en uw kind werkt in de vakantie mee in uw zaak. Hoe zit dat dan fiscaal? Bestaat er iets fiscaalvriendelijks voor zoon- of dochterlief?

KASADMINISTRATIE - 08.06.2015

Waar zit toch dat kasverschil in?

Ook al neemt het gebruik van pin- en creditcardbetalingen toe, er wordt in de horeca evengoed nog steeds met contant geld betaald. Saldi kasboek en kasgeld moeten overeenstemmen. Wat is handig om een kasverschil op te sporen?

BANKZAKEN - 08.06.2015

‘Bijzonder Beheer’, wat is dat?

Moest u ook al eens bij de afdeling Bijzonder Beheer van uw bank komen? Wat is dit eigenlijk? Wat doet zo’n afdeling? En hoe voorkomt u dat Bijzonder Beheer uw horecazaken gaat bepalen?

PRIVÉGEBRUIK AUTO - 08.06.2015

Liever geen bijtelling zonder privégebruik

Heeft u een auto van de zaak maar weinig of geen privégebruik, dan vervalt de bijtelling. Maar pas op, als u het fout aanpakt, heeft u ook zónder privékilometers een bijtelling te pakken! Hoe kan dat en wat besliste de rechter onlangs?

JAARREKENING - 08.06.2015

Minder winst met meer winstmarge, wie is de dader?

Jaarlijks ontvangt u de jaarcijfers van uw (horeca-)adviseur. Die worden dan vaak vergeleken met de jaarcijfers van het voorgaande boekjaar. Wist u dat u zelf uit uw jaarcijfers kunt berekenen waardoor uw winst toe- of afnam?

BELASTINGCONTROLE - 08.06.2015

Adviseur er meteen bij?

Iedere horecaonderneming krijgt vroeg of laat te maken met een belastingcontrole. U kunt zo’n onderzoek wellicht prima zelf afhandelen maar waarom is het verstandig toch uw horeca-adviseur hier (op tijd) bij te betrekken?

ONTSLAG - 08.06.2015

Overgangsrecht transitievergoeding

Vanaf 1 juli a.s. moet u iedere werknemer die twee jaar of langer bij u heeft gewerkt, een vergoeding betalen. Wat zijn de uitzonderingen voor kleine werkgevers?

TRANSITIEVERGOEDING - 08.06.2015

Wat mag u aftrekken van de transitievergoeding?

Bij een beëindiging van een dienstverband moet u vanaf 1 juli a.s. (meestal) een transitievergoeding betalen. Onlangs werd bekend welke kosten u in mindering mag brengen én welke voorwaarden daarvoor gelden. Wat is goed om te weten?

LOONHEFFING - 08.06.2015

Arbosporten zonder fiscale spierpijn

Veel werknemers zitten de hele dag achter een bureau of werken in dezelfde houding. U vindt het dus een goed idee om op de werkvloer iets aan sport te doen. Kan dit binnen de werkkostenregeling belastingvrij?

RE-INTEGRATIE - 08.06.2015

Aanvragen WIA-keuring, soms juist niet

Uw werknemer Paul heeft zich onlangs ziekgemeld. De bedrijfsarts verwacht een langdurig traject met maar een kleine kans dat Paul terug kan keren in het eigen werk. Vijf maanden na einde wachttijd zal Paul AOW krijgen. Wat is wijsheid?

ARBEIDSOVEREENKOMST - 08.06.2015

Opvolgend werkgeverschap onder de Wwz

Als een werknemer eerst als uitzendkracht in uw bedrijf heeft gewerkt en daarna bij u in dienst komt, kunt u als opvolgend werkgever worden beschouwd. Hoe zit dat onder de Wet werk en zekerheid?

ARBEIDSRECHT - 08.06.2015

Kort- en langdurend zorgverlof

De Wet arbeid en zorg is met ingang van 1 januari 2015 gewijzigd. Vanaf 1 juli 2015 wijzigt ook de regeling ten aanzien van het kort- en langdurend zorgverlof. Hierna zetten wij de wijzigingen voor u op een rijtje.

Cookiebeleid