LOONHEFFING - 22.06.2015

Extra huisvestingskosten fiscaalvriendelijk vergoeden

Stel, u als DGA (fiscaal werknemer) van uw BV of uw werknemer heeft door het werk dubbele huisvestingskosten. Wat zijn de mogelijkheden binnen de werkkostenregeling voor het vergoeden van deze dubbele kosten?

De hoofdregel. Bij de werkkostenregeling (WKR) geldt als hoofdregel dat alle vergoedingen en verstrekkingen aan uw werknemers in beginsel belast (loon) zijn. Behalve bij ‘intermediaire’ kosten (kosten van de werkgever die de werknemer voorschiet, bijv. de aanschaf van printerpapier, enz.).

Belangrijke uitzonderingen. Belangrijke uitzonderingen op deze hoofdregel zijn: 1. de ‘nihilwaarderingen’ (bijv. werkkleding, arbovoorzieningen, enz.), 2. de ‘gerichte’ vrijstellingen (bijv. € 0,19 per kilometer voor zakelijke reizen met de privéauto en studiekosten) en 3. de ‘vrije ruimte’ van 1,2% van de fiscale loonsom.

Het meerdere wordt belast met 80% eindheffing.

Tijdelijk verblijf, onbelast vergoeden

Gerichte vrijstelling. In de werkkostenregeling is een vergoeding voor dubbele huisvestingskosten niet uitdrukkelijk opgenomen. Wel is er een gerichte vrijstelling voor kosten van ‘tijdelijk verblijf’. U kunt deze kosten onbelast vergoeden en verstrekken in de volgende twee gevallen:

  • het betreft een ambulante werknemer;
  • de werknemer reist heen en weer tussen zijn tijdelijke verblijfplaats en zijn werkplek en heeft een goede reden om (nog) niet bij die werkplek te wonen. Bijvoorbeeld omdat het een tijdelijk project is of omdat de werknemer nog in zijn proeftijd zit.

Tip. Kunt u de vrijstelling voor ‘tijdelijk verblijf’ niet langer toepassen? Kies er dan voor om de tijdelijke verblijfkosten onder te brengen in de vrije ruimte, u weet wel: die 1,2% van de fiscale loonsom. Daarnaast is er ook een gerichte vrijstelling voor extraterritoriale kosten wanneer uw werknemer voor zijn werk tijdelijk verblijft in het buitenland. Een gerichte vrijstelling gaat dus niet van de vrije ruimte af.

Huisvesting op de werkplek

Onbelast? Bij huisvesting op de werkplek, woont uw werknemer elders, maar hij moet voor zijn werk wel gebruikmaken van de huisvesting. Bijv. een werkplek aan boord van een schip of op een boorplatform of de slaapdiensten in een gezinsvervangend tehuis. Deze huisvesting mag u onbelast aan uw werknemer ter beschikking stellen. Als er niet aan de voorwaarden wordt voldaan, dan moet u een normbedrag toepassen voor huisvesting op de werkplek van € 5,40 per dag. Dit bedrag rekent u tot het loon van uw werknemer, waarop u dan loonheffing inhoudt en afdraagt.

Ter beschikking stellen van woning. Stelt u een woning aan uw werknemer ter beschikking of vergoedt u de kosten van de woning, dan is dit loon van de werknemer. Voor de waarde hiervan gaat u uit van de huurwaarde in het economisch verkeer, oftewel: de huur die zou moeten worden betaald als de woning zou worden verhuurd.

Dienstwoning. Is er sprake van een dienstwoning (gebruik van de woning is vereist voor een behoorlijke vervulling van de dienstbetrekking), dan is ook deze terbeschikkingstelling of vergoeding loon voor de werknemer. Bijv. de portierswoning, de woning van de brugwachter of de pastorie. Voor de waarde hiervan gaat u uit van de huurwaarde van de woning in het economisch verkeer met een maximum van 18% van het jaarloon van de werknemer bij een 36-urige werkweek. Bij een vaste arbeidsduur van minder dan 36 uur per week, moet u het loon herrekenen tot 36 uur.

U kunt de kosten van tijdelijk verblijf van uw werknemer en van uzelf als DGA onbelast vergoeden. Dit kan bij ambulante werknemers en bij werknemers die heen en weer reizen tussen hun tijdelijke verblijfplaats en hun werkplek en (nog) niet bij die werkplek wonen. Bekijk dit voor uw bedrijfssituatie.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01