Even snel de kaartprijs bepalen, kan u geld kosten
Factormethode?
De horeca kent de zogenaamde ‘over de kop’-methode ofwel de ‘factormethode’. Deze methode is zeer geliefd omdat die zo makkelijk toepasbaar is. Er zitten echter enkele addertjes onder het gras als met die kostprijsmethode niet zorgvuldig wordt omgegaan. U kunt dan écht ‘over de kop’ gaan, zullen we maar eens zeggen. Waarom is deze methode op de ‘keeper’ beschouwd niet altijd betrouwbaar?
Voorbeeld. U koopt een fles Primeur in voor € 7,-. U calculeert dat u ‘3 x over de kop’ wilt met de prijs. U berekent dus € 21,-. U zet de wijn voor € 21,- per fles op de wijnkaart.
Gevolg. ‘3 x over de kop’ gaan betekent uiteindelijk 200% winst maken en niet 300%. Na verloop van tijd rekent u alles nog een keer na en komt u slechts uit op een marge van 152%. U had toch driemaal de inkoopprijs (= 200% winstmarge) ingecalculeerd?
Waar ligt de oorzaak van uw tekort?
Oorzaak 1. Doordat u uit de omzet van € 21,- nog 21% btw moet halen en u die niet heeft ingecalculeerd, komt u slechts uit op een omzet van € 17,36 i.p.v. € 21,-.
Oorzaak 2. Als u driemaal de inkoop wilt verdienen, dan is de eindprijs driemaal de inkoop plus de inkoop zelf, dus 3 x € 7,- + € 7,- = € 28,- + 21% btw = € 33,88. Kaartprijs (afgerond) € 33,90.
Conclusie. Dat is dus € 12,88 hoger dan de foutieve manier uit ons voorbeeld. Ongewild heeft u zichzelf tekort gedaan. In de praktijk worden dit soort fouten nog regelmatig gemaakt.
Tip. Bewaar dus altijd prijslijsten, prijsberekeningen, etc., zodat u achteraf kunt aantonen wat een mogelijke oorzaak is geweest als de fiscus weer eens komt met ongegronde veronderstellingen.
Hoe kunt u dat handig onthouden?
Uitgelegd. Onthoud de stelregel: als u de inkoop maal een x-factor wilt terugverdienen, moet u de inkoop met een extra factor verhogen en daarna de btw pas berekenen.
Formule. Een handige formule is dan dus: (winstfactor x inkoopprijs) + inkoopprijs + btw = verkoopprijs inclusief btw.
Andersom als de omzet is gemaakt?
Is uw omzet eenmaal gemaakt, dan geldt een andere regel. Dan wacht u met de btw niet tot op het laatst. Om uw winstmarge dan te berekenen, moet u altijd eerst de btw uit uw kaartprijs halen. Dat kan heel handig.
Etenswaren, koffie en frisdranken. Betreft het omzet uit het 6%-tarief, dan deelt u de kaartprijs door factor 1,06 of vermenigvuldigt u die met 100/106. De uitkomst is dan de verkoopprijs exclusief 6% btw.
Alcoholische dranken. Betreft het omzet uit het 21%-tarief, dan deelt u de kaartprijs door factor 1,21 of vermenigvuldigt u die met 100/121. De uitkomst is dan de kaartprijs exclusief 21% btw.
Tip. De meeste kassasystemen bieden de mogelijkheid om de omzet ook exclusief btw uit te lezen. U hoeft dan voor een margeberekening per omzetgroep niet al die berekeningen uit te voeren.