BTW - 22.06.2015

Boetebeleid btw-schulden

De Belastingdienst jaagt al langer op openstaande btw-schulden. Onlangs is het boetebeleid dat de fiscus hierbij hanteert, bekend geworden. Hoe zit dat?

Actie! Zoals bekend, is de Belastingdienst drukdoende om openstaande btw-schulden te innen. Onder de naam ‘Actie balansschulden omzetbelasting’ probeert de Belastingdienst zo veel mogelijk niet afgedragen btw binnen te halen.

Afstemming ontbreekt. Dit doet men door de balansschulden btw van bedrijven te vergelijken met de ingediende btw-aangiften. Hierdoor kan worden achterhaald of er nog btw-schulden bestaan waarvoor geen aangifte en dus afdracht heeft plaatsgevonden. U moet dan met name denken aan een correctie op de btw die door uw accountant weliswaar is geconstateerd en dus opgenomen op de balans, maar waarvoor nimmer een suppletieaangifte is ingediend. Tip. In de praktijk vallen suppletieaangiften nog wel eens tussen wal en schip. Spreek duidelijk af met uw accountant wie dergelijke correcties indient bij de fiscus.

Ophef. Nu er bijzondere aandacht is voor openstaande btw-schulden, leidt dit tot enige commotie. Immers, al diverse bedrijven zijn geconfronteerd met kritische vragen en zelfs boekenonderzoeken naar hun btw-positie. Deze ophef leidde ertoe dat een advieskantoor via een zogenaamd ‘WOB-verzoek’ navraag heeft gedaan naar het boetebeleid van de Belastingdienst in dezen.

Tot € 50.000,-. Gebleken is dat er tot een potentiële correctie van € 50.000,- geen verder onderzoek door de Belastingdienst wordt ingesteld. De zaak wordt in dat geval administratief afgedaan met een verzuimboete van 10%.

Forse vergrijpboete. Bij grotere tekortkomingen zal de fiscus wel een boekenonderzoek instellen. Enerzijds om te achterhalen bij wie de schuld ligt dat er te weinig btw is afgedragen. En anderzijds om meteen te kijken of uw verdere btw-administratie wel op orde is. Wordt er geconstateerd dat als gevolg van opzet of grove schuld de btw niet is afgedragen, dan zal de fiscus een vergrijpboete opleggen van minimaal 25%, maar al snel oplopend tot 50%!

Voorkom hoge boetes door oude btw-schulden alsnog te melden via een suppletieaangifte. Correcties tot € 1.000,- mag u in uw volgende btw-aangifte herstellen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01