Alle domeinen

2015 - Maart

HUWELIJKSE VOORWAARDEN - 30.03.2015

Wetsvoorstel over huwelijksrecht


ADMINISTRATIE - 30.03.2015

Bonnetjes nog te achterhalen?

Ex-minister Opstelten kon ‘het bonnetje van € 4,7 miljoen’ niet meer achterhalen. Wat als u een bonnetje niet kunt vinden? En ook uw oude pc dienst weigert?

BOER EN BEDRIJF - 30.03.2015

Toeslag jonge landbouwers

Met de Gecombineerde Opgave 2015 kunnen ‘jonge landbouwers’ een mooie extra toeslag krijgen bovenop de uitbetaling van hun betalingsrechten. Wanneer bent u een ‘jonge landbouwer’? Wat brengt dat extra op?

FISCALE WINST - 30.03.2015

Afschrijven op dier- en ammoniakrechten?

Er is een verschil van mening over de vraag of u in uw aangifte nog langer kunt afschrijven op dierrechten en ammoniakrechten. De Belastingdienst en de VLB (vereniging van adviesbureaus) staan hierin lijnrecht tegenover elkaar. Wat nu?

BOER EN BEDRIJF - 30.03.2015

Omgaan met de aanduiding ‘B’ in de GO 2015!

In de Gecombineerde Opgave 2015 staat bij de meeste percelen een letter ‘B’. Wat betekent dit? En wat als de betekenis niet overeenkomt met de feitelijke situatie? Wat is nu raadzaam?

LANDBOUWGROND - 30.03.2015

Recht op nabetaling bij bestemmingswijziging?

Henk heeft recht op nabetaling van € 30,- per m2 als de bestemming van de door hem verkochte landbouwgrond wordt gewijzigd. Hij ondertekent een verklaring dat hij afstand doet van zijn recht op nabetaling. Wat is er nu beslist?

CONTROLE - 30.03.2015

Boekhoudgerommel is ‘kat in het bakkie’ voor de fiscus

Vreemde samenwerkingsverbanden en handeltjes, vuurwerkverkoop, schuiven met panden, dubieuze contracten, grote kwijtgescholden schulden en ‘vreemde’ rechtspersonen ... ingrediënten voor een belastingcontrole! Hoe liep dat af?

PACHT - 30.03.2015

Is het wel een pachtcontract?

Als een contract wordt gesloten voor het gebruik van een landbouwgrond, is dit dan automatisch een pachtcontract? Of hangt dat af van de naam die partijen aan het contract geven? Wat heeft de rechter gezegd? Wat is goed om te weten?

G-REKENING - 30.03.2015

Depotstelsel komt er toch niet


INKOMSTENBELASTING - 30.03.2015

Snelle buitenkans bij vastgoed, fiscus deelt graag mee!

Als er in korte tijd voordelen worden behaald met de aan- en verkoop van vastgoed, kijkt de fiscus mee. Belastingheffing over resultaat uit overige werkzaamheden in box 1 tegen een maximumtarief van 52%, ligt dan op de loer.

AUTO VAN DE ZAAK - 30.03.2015

Rittenstaat toch geaccepteerd

De rechter in Den Haag heeft onlangs een interessante uitspraak gedaan over kleine afwijkingen in een rittenadministratie voor een auto van de zaak.

KINDERALIMENTATIE - 30.03.2015

Kinderalimentatie herzien, doen of niet?

De fiscale aftrek voor kinderalimentatie is met ingang van 1 januari 2015 vervallen. Dat kan een flinke aanslag op uw draagkracht betekenen. Moet u in overleg met uw ex over verlaging van de alimentatie of toch maar liever niet?

WERKNEMERSVERZEKERINGEN - 30.03.2015

Hoe ga ik fiscaal om met het WIA-excedent?

Via de WIA zijn uw werknemers verplicht verzekerd voor arbeidsongeschiktheid na twee jaar. De WIA kent wel een maximum qua hoogte. Werknemers die dan te veel in gaan leveren, kunnen zich bijverzekeren. Hoe zit dat fiscaal precies?

INKOMSTENBELASTING - 30.03.2015

Vóór 1 mei actie ondernemen bespaart rente

Als uw aangifte inkomstenbelasting 2014 niet vóór 15 april is ingediend en u vermoedt dat u een fors bedrag aan inkomstenbelasting moet (bij)betalen, kunt u geconfronteerd worden met een behoorlijke belastingrente. Kan dat anders?

AFTREKPOST - 30.03.2015

Beleggingsverlies aftrekbaar?

Voor de rechter speelde onlangs een procedure waarbij een collega-ondernemer het verlies op zijn effectenportefeuille probeerde af te wentelen op de fiscus. Hij kwam echter van een koude kermis thuis. Wat speelde er?

BTW - 30.03.2015

Kunt u de btw op business seats aftrekken?

Stel, uw bedrijf heeft business seats gehuurd bij een voetbalclub,waarvan u samen met wat zakenrelaties af en toe gebruikmaakt. Is de btw dan aftrekbaar of niet? Welke voorwaarden zijn daarbij bepalend volgens de rechter?

EINDE VAN DE ARBEIDSOVEREENKOMST - 30.03.2015

Een bedenktijd in de beëindigingsovereenkomst

Per 1 juli 2015 treedt het nieuwe ontslagrecht in werking. Dit heeft ook gevolgen voor de beëindigingsovereenkomst die u opmaakt als u in goed overleg met uw werknemer afspraken maakt over een ontslag. Waar moet u op letten?

RE-INTEGRATIE - 30.03.2015

Vol vertrouwen in uw bedrijfsarts

Het UWV is niet flauw als het om het opleggen van loonsancties gaat. Kunt u die kosten op uw arbodienst verhalen als u verkeerd geïnformeerd bent?

WERKKOSTENREGELING - 30.03.2015

Personeelsfeest met Pasen?


ONTSLAG - 30.03.2015

De overgang naar het nieuwe ontslagrecht

Nog maar enkele maanden en dan gaat het nieuwe ontslagrecht in. Er zijn dan allerlei ‘grensgevallen’ denkbaar, waarbij het de vraag is of de nieuwe of de oude regels gelden. Welk overgangsrecht is er daarvoor?

WERKKOSTENREGELING - 30.03.2015

Iets aanwijzen als eindheffingsloon?

Met ingang van 2015 bent u verplicht de WKR toe te passen. Dit houdt in dat u loon bij de werknemer zelf in aanmerking moet nemen, tenzij u bepaalde loonbestanddelen aanwijst als eindheffingsloon. Hoe zit dat praktisch gezien?

WERVING & SELECTIE - 30.03.2015

Zoek de meest leergierige medewerker

Door ervaringsgericht te interviewen, kunt u achterhalen welke sollicitant het meest competent is. Maar u kunt er ook mee achterhalen of de sollicitant zich nog verder kán en wil ontwikkelen. Hoe gaat dat in zijn werk?

AANSPRAKELIJKHEID - 30.03.2015

Bent u als werkgever aansprakelijk voor een burn-out?

Een werknemer met een burn-out is altijd vervelend. Het is niet alleen lastig voor de planning van het werk, maar het kan ook vervelende financiële consequenties hebben als u aansprakelijk wordt gesteld. Hoe gaan rechters hiermee om?

SCREENING - 30.03.2015

U wilt alleen iemand die zich goed gedraagt

U bent op zoek naar een nieuwe medewerker. Uiteraard wilt u de meest betrouwbare kandidaat aannemen. Kan een Verklaring Omtrent het Gedrag (een VOG) dan helpen? Hoe werkt dat precies?

BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 30.03.2015

Uitgifte aandelen om eigen BV-vermogen te vergroten

Een BV met een geplaatst kapitaal van ‘slechts’ € 1,- kan voor een andere (buitenlandse) contractpartij of bijv. de bank niet erg solvabel overkomen. Dit kan dus in de weg zitten. Wat kunt u daaraan doen? Hoe werkt dat in de praktijk?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - 30.03.2015

Let op aansprakelijkheid bij verkoop aandelen

Als u de aandelen van een BV heeft verkocht, kan de fiscus u in principe niet aansprakelijk stellen voor latere vennootschapsbelastingschulden. Dit is echter anders bij verkoop van een BV waarin alleen beleggingen zitten. Hoe zit dat?

FISCOTIP - 30.03.2015

Goed voorsorteren met het oog op verkoop

Bij verkoop van de aandelen in uw BV of bij verkoop van uw bedrijf vanuit de BV moet er in beginsel direct met de fiscus worden afgerekend. Op tijd voorsorteren met reorganiseren kan hier mogelijk belastinguitstel opleveren. Hoe zit dat?

PENSIOEN - 30.03.2015

Eigen bijdrage pensioen in eigen beheer aanpassen?

De opbouw van pensioen in eigen beheer is met ingang van 2015 verder versoberd. Dit heeft niet alleen gevolgen voor uw pensioenrechten, maar ook voor de eigen bijdrage die u als directeur-grootaandeelhouder aan uw BV mag betalen.

DIRECTEUR-GROOTAANDEELHOUDER - 30.03.2015

Toename rekening-courantverhouding, belast?

Als u privé geld nodig heeft, kan het interessant zijn om dit geld van uw BV te lenen. Wat is vanuit fiscaal oogpunt dan erg belangrijk om op te letten? Waar controleert de fiscus dus op? Hoe staat u sterk? Wat heeft de rechter nu beslist?

RICHTLIJNEN - 30.03.2015

Mag de arts die behandelt, ook keuren voor rijbewijs?

De minister wil dat het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR) voor rijbewijs-keuringen vaker objectieve, medische informatie van de behandelend arts gaat gebruiken. Moet de beoordeling nog steeds door een andere arts worden gedaan?

BIJTELLING PRIVÉGEBRUIK - 30.03.2015

Wat als de zakenauto niet privé wordt gebruikt?

Ondernemers en werknemers met een auto van de zaak gebruiken de zakenauto meestal ook privé. Maar wat nu als dit niet zo is? Met welke verklaringen komt men onder welke voorwaarden dan van de bijtelling af?

OVERDRACHTSBELASTING - 30.03.2015

Hoeveel overdrachtsbelasting voor woon-praktijkpand?

De overdrachtsbelasting op woningen is nog maar 2%. Op praktijkpanden helaas nog 6%. Maar wat nu als u een woon-praktijkpand wilt kopen of verkopen? En wat is precies bepalend voor de hoogte van het tarief?

VENNOOTSCHAP ONDER FIRMA - 30.03.2015

Effect wijzigingen 2015 op de man-vrouwmaatschap

De fiscale wijzigingen die dit jaar zijn doorgevoerd, hebben ook effect als u samen met uw echtgenoot of partner in een man-vrouwmaatschap zit. Wat betekent dit voor uw portemonnee? Kunt u hierop inspelen?

SAMENWERKING - 30.03.2015

Inbreng in een maatschap

Bij het aangaan van een maatschap (of het toetreden tot een maatschap) brengt iedere vennoot ‘iets’ in de maatschap in. Dit ‘iets’ kan arbeid zijn, maar ook geld, roerende of onroerende zaken. Hoe komt deze inbreng tot uiting?

TUCHTRECHT - 30.03.2015

Dat is geen schending van het beroepsgeheim

Een SPV’er (teamleider) stuurt een telefoonnotitie over een patiënt die alleen met de vertrouwenspersoon wil spreken, door naar deze vertrouwenspersoon. De patiënt vindt dat het medisch beroepsgeheim is geschonden.

ERVEN EN SCHENKEN - 30.03.2015

Voordelen uitsluitingsclausule


HET OVERKWAM UW COLLEGA - 30.03.2015

Meerwerk niet uit de hand laten lopen

Opdrachtgever Ron en opdrachtnemer Ben gingen samen te gemakkelijk om met omvangrijk meerwerk. Gevolg: een groot conflict aan het ‘einde van de rit’. Hoe kon dat zo gebeuren? Wat waren de gevolgen? Hoe dit gedoe voorkomen?

RECHT VAN DE BOUW - 30.03.2015

Wat speelt er nu op het gebied van asbestverwijdering?

De ministerraad heeft ingestemd met een verbod op asbestdaken per 2024. Wat houdt dat verbod precies in? Wat is handig en nuttig om nu al te weten voor u als bouwondernemer? Hoe wordt er gecontroleerd?

INCASSO - 30.03.2015

Wat zet u in uw contract over de uiterste betaaldatum?

Welke betekenis heeft de vermelding van een betalingstermijn onder een factuur? Is dat altijd een uiterste betaaldatum en dus een ‘fatale termijn’? Of is daar meer voor nodig? Wat is goed om te weten? Hoe staat u sterk?

BOUWGROND - 30.03.2015

Bouwterrein gekocht, maar erop bouwen mag niet?

Als de koper een aangekocht perceel niet als bouwgrond mag gebruiken, kan de koop dan worden teruggedraaid? Wat heeft de rechter gezegd? Wat is goed om te weten? Hoe zorgt u voor een sterke juridische positie?

BELASTINGEN - 30.03.2015

Milieu-investeringsaftrek, let op uw houtgebruik!

Voor investeringen waarbij duurzaam hout wordt gebruikt, kan aanspraak worden gemaakt op de zogenaamde ‘Milieu-investeringsaftrek (MIA)’. Het voordeel hiervan kan fors oplopen. Hoe kan zelfs een klein beetje ‘fout hout’ fataal zijn?

FISCALE WINST - 30.03.2015

Snelle winst op doorverkoop pand belastingvrij?

U koopt privé een pandje en binnen korte tijd verkoopt u het weer met een flinke winst. Met snelle winsten op vastgoed is het fiscaal altijd even oppassen, want de fiscus pikt graag een graantje mee. Hoe lukt hem dat niet altijd?

AFTREKBARE KOSTEN - 23.03.2015

Racefiets van de zaak?

Als u voor zakelijke ritten een fiets aanschaft, kunt u de kosten in aftrek op de winst brengen. Maar geldt dit ook voor een racefiets? Kan de inspecteur hier een stokje voor steken? Waar moet u rekening mee houden?

SAMENWERKEN - 23.03.2015

Samen in een maatschap ... wat komt daar bij kijken?

Voor veel (para)medici is het een logische stap om na eerst een eenmanszaak te hebben gehad, iemand uit te nodigen om een samenwerking aan te gaan of in te gaan op de uitnodiging van een ander. Wat komt daarbij kijken?

ARBEIDSCONTRACT - 23.03.2015

Nog vlug een contract vóór 1 juli

Op 1 juli 2015 veranderen de spelregels voor tijdelijke arbeidscontracten. Hoe kunt u hier nog rekening mee houden bij uw huidige tijdelijke contracten?

HUUR EN VERHUUR - 23.03.2015

Geen dokterspraktijk in onze huurwoningen!

Een huisarts moet aan een woningcorporatie een forse schadevergoeding betalen omdat hij het vermoeden niet kan ontzenuwen dat hij in zijn huurwoning een huisartsenpraktijk heeft gevestigd. Wat speelde er?

AUTO VAN DE ZAAK - 23.03.2015

Laadpaal van de zaak


RICHTLIJNEN - 23.03.2015

Wanneer moet u de reden op het recept zetten?

Al enige jaren zijn artsen verplicht bij 23 geneesmiddelen de reden van voorschrijven op het recept te vermelden. Ook moeten zij een afwijkende nierfunctie (MDRD/e-GFR) actief aan de apotheker doorgeven. Wat speelt er?

AFTREKPOST PRIVÉ - 23.03.2015

Periodieke gift geeft belastingteruggaaf

Een gift kunt u in aftrek brengen op uw belastbaar inkomen. Dit levert een belastingbesparing op van maximaal 52%. Dan moet wel aan de voorwaarden voldaan zijn. Welke voorwaarden zijn onlangs versoepeld?

BTW - TARIEF - 23.03.2015

Laag btw-tarief voor woningrenovatie


BTW - 23.03.2015

Acupunctuur toch weer zonder btw, nu voorgoed?

In het verleden waren meerdere medische behandelingen (zoals acupunctuur) vrijgesteld van btw. De afgelopen jaren heeft de regering daar steeds iets van afgeknabbeld en sinds 2013 is de wet gewijzigd. Wat is nu de stand van zaken?

WERKKOSTENREGELING - 19.03.2015

Parkeerplek 2015 en de werkkostenregeling


INLENERSAANSPRAKELIJKHEID - 19.03.2015

Toch geen depotstelsel!


PROEFTIJD - 19.03.2015

Opletten bij de proeftijd

Tijdens de proeftijd kan het dienstverband eenvoudig worden beëindigd. Daarom stelt de wet daar strenge eisen aan. Wat speelde daarover laatst bij de rechter?

RE-INTEGRATIE - 19.03.2015

Moet u alle re-integratiekosten zélf betalen?

Als een werknemer ziek is, moet u twee jaar lang zijn loon doorbetalen. Daarbovenop moet u zorgen dat hij re-integreert én de kosten daarvoor dragen. Gelukkig zijn er mogelijkheden om die kosten te delen. Lees hoe u dat doet.

ONTSLAG - 19.03.2015

Voortaan een voorgeschreven route

Vanaf 1 juli 2015 schrijft de wet strikt voor welke ontslagroute hoort bij de reden die u heeft om iemand te ontslaan. Zo bent u voor een bedrijfseconomische grond aangewezen op het UWV. Of kan dat toch anders?

EINDE ARBEIDSOVEREENKOMST - 19.03.2015

Als een werknemer wordt verdacht van een misdrijf

Soms wordt een werknemer verdacht van een misdrijf. Is dat een reden voor ontslag? En als u hem niet kunt ontslaan, moet u dan wel loon betalen? Wat overkwam deze werkgever en wat zei de rechter daarover?

VERLOF - 19.03.2015

Ouderschapsverlof, wat is er veranderd?

Met ingang van 1 januari 2015 is de regeling ten aanzien van het ouderschaps-verlof opnieuw gewijzigd. In dit artikel zetten wij de belangrijkste wijzigingen op een rij. Wat moet u als werkgever zeker weten?

ARBEIDSVOORWAARDEn - 19.03.2015

Telefoon ter beschikking, hoe spreekt u dat af?

Een lezer stelde de vraag wat afgesproken moet worden als een werkgever een telefoon, eventueel met dataverkeer, aan de werknemer ter beschikking stelt. Reden voor ons om aandacht te besteden aan dit onderwerp.

PERSONEELSBELEID - 19.03.2015

Leidinggeven in ‘Het Nieuwe Werken’

Het is een onomkeerbare ontwikkeling: medewerkers mogen en kunnen werken waar en wanneer ze willen (tijd- en plaatsonafhankelijk). Maar hoe stuurt u medewerkers aan die u niet ziet en die misschien wel ’s nachts werken?

OMZETBELASTING - 19.03.2015

Afschaffing lage btw-tarief horeca?

Heeft u ook vragen na de berichtgeving over afschaffing van het lage btw-tarief? Is die onrust in de media terecht of wordt de soep niet zo heet gegeten?

PERSONEEL - DEEL 2 - 19.03.2015

Aflopend contract, hoe nu verder?

Stel, het contract van uw werknemer loopt op 1 april 2015 af. Weet u of de ‘oude’ wetgeving of de ‘nieuwe’ wetgeving van toepassing is op dat contract? Heeft de verlopen cao of het arbeidsreglement nog invloed op deze wetgeving?

OMZETBELASTING - 19.03.2015

Hoog of laag springen, de rechter ging voor hoog …

Op horecadiensten rust veelal een btw-tarief van 6%. Dat geldt echter niet voor alcoholische dranken. Onlangs maakten vakmedia melding van een hierover te starten proefprocedure. Wat is er aan de hand?

ADMINISTRATIE - 19.03.2015

Jaarafsluiting 2014, wat aanleveren bij horeca-adviseur?

Het is weer tijd om uw administratie aan te leveren bij uw (horeca-)adviseur. Wat kunt u doen om de jaarafsluiting in goede banen te leiden? Hoe voorkomt u dat u belangrijke zaken over het hoofd ziet?

PERSONEEL - DEEL 1 - 19.03.2015

Vanaf 1 juli 2015 betalen bij beëindiging contract!

De transitievergoeding geldt met terugwerkende kracht! In februari 2015 is een wijzigingsvoorstel ingediend om onbedoelde effecten tegen te gaan. Wat betekent dat voor tijdelijke contracten en wanneer betaalt u deze vergoeding?

INKOMSTENBELASTING - 19.03.2015

Cursus Thais koken aftrekbaar?

Zakelijke kosten zijn voor u aftrekbaar en met het urencriterium zit het wel goed. Stel, u wilt uw horeca-activiteiten uitbreiden. Kunnen studie-uren dan fiscaal van de winst afgetrokken worden? Wat is daarbij doorslaggevend?

PARKEERBELASTING - 19.03.2015

Géén of een fout kenteken intoetsen bij parkeren

In tal van steden kunt u alleen parkeren als u bij de parkeerautomaat uw kenteken ingeeft. Daarmee staat uw privacy behoorlijk op de tocht. Is hier iets tegen te doen en wat vond de rechter hier onlangs van?

OVERDRACHTSBELASTING - 19.03.2015

Hoeveel overdrachtsbelasting voor woon-bedrijfspand?

De overdrachtsbelasting op woningen is nog maar 2%. Op bedrijfspanden helaas nog 6%. Maar wat nu als u een woon-bedrijfspand wilt kopen of verkopen? En wat is precies bepalend voor de hoogte van het tarief?

ONDERNEMERSCHAP - 19.03.2015

Wat doet die CV? Ondernemen?


KOSTENBESPARING - 19.03.2015

De REACH moet goedkoper worden

De Europese verordening REACH (registratie, evaluatie en autorisatie van chemische stoffen) is een belangrijk instrument om informatie over stoffen te verkrijgen. Hoe moet dat in de toekomst beter worden?

ARBEIDSCONTRACT - 19.03.2015

Concurrentiebeding

U wilt niet dat een van uw medewerkers ‘overstapt’ naar een ander bedrijf en dan klanten van uw onderneming meeneemt. Daarom neemt u altijd een concurrentiebeding op in uw arbeidsovereenkomsten. Wat is daar nu veranderd?

SUBSIDIE - 19.03.2015

Nieuwe subsidie op energie-innovatieprojecten open

Het Ministerie van Economische Zaken stelt € 103 miljoen subsidie beschikbaar voor energie-innovatieprojecten binnen de Topsector Energie. Wat moet u opwekken om die subsidie binnen te halen?

BEDRIJFSPAND - 19.03.2015

Doodlopende of doorgaande weg?

Jan zit met zijn bedrijfspand aan een doodlopende weg op een industrieterrein. Dat vindt hij wel prima. Maar als een tijdelijk bedoelde openstelling van de weg permanent wordt, stapt hij naar de rechter. Hoe heeft hij nu zijn gelijk gekregen?

BTW - 19.03.2015

Herbestemmen kantoorpanden is lucratief

Er is een grote vraag naar studentenwoningen. Tegelijkertijd staan er veel kantoorpanden leeg. Door handig om te gaan met de btw is de transformatie van kantoorpanden tot studentenhuisvesting eerder financieel haalbaar.

RECHT - 19.03.2015

Leegstaand pand tijdelijk in bruikleen

Om te voorkomen dat leegstaande panden worden gekraakt, worden er nogal eens antikraakwachten ingeschakeld. Waar moet u in dat geval op letten?

BESTEMMINGSPLAN - 19.03.2015

Plannen voor uitbreiden of bouwen? Meld ze tijdig!

Stel, de gemeente heeft een bestemmingsplan in voorbereiding en uw cliënt wil zijn bedrijf uitbreiden. Tot welk moment kan hij dat melden om opgenomen te worden in het nieuwe plan? Wat zegt de Raad van State hierover?

WONINGHUUR - 19.03.2015

De haken en ogen van verhuur via Airbnb

Het is bijna ouderwets om voor een weekendje Amsterdam een hotel te boeken. Steeds meer mensen kiezen tegenwoordig voor websites als Airbnb. Voor woningeigenaren is dit een leuke manier om bij te verdienen. Maar mag dit zomaar?

BURENRECHT - 19.03.2015

Kosten herstel mandelige muur altijd eerlijk delen?

Bij een mandelige muur is er sprake van gemeenschappelijke eigendom en van een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid voor onderhoud en herstel van de muur. Hoe zit dat met het verdelen van de kosten?

UW RAADSMAN - 19.03.2015

Kostenaftrek rijksmonument, het kan nog steeds!

De onderhoudskosten die u maakt voor uw rijksmonumentenpand, kunt u ook dit jaar als aftrekpost opvoeren in de aangifte inkomstenbelasting 2014. Aan welke voorwaarden moet u voldoen? En wat levert dat op?

IN DE KIJKER - 19.03.2015

Hoever gaat uw zorgplicht als aankoopmakelaar?

Een makelaar is ten opzichte van zijn cliënt aansprakelijk voor de schade in het geval van wanprestatie en van onrechtmatige daad. Dit kan onder andere voorkomen bij schending van de zorgplicht. Wanneer is daarvan sprake?

E-MAIL - E-MAILGEBRUIK - 19.03.2015

Grote bijlages met uw Mac versturen


SOFTWARE - BROWSER - 19.03.2015

Meerdere gebruikers in Chrome


NIEUWS - NIEUWSSITES - 19.03.2015

Op zoek naar regionaal nieuws

Internet wemelt van nieuwssites, maar vaak is de internationale berichtgeving afkomstig van grote persagentschappen. Waar kunt u terecht voor een meer lokale kijk op een specifieke regio?

COMPUTER - VARIA - 19.03.2015

Pas ook de geluidjes aan die uw pc maakt

Sommige mensen besteden veel tijd aan het aanpassen van het scherm van hun pc aan hun persoonlijke smaak. Maar wist u dat u ook de geluiden van uw pc kunt aanpassen?

COMPUTER - ONLINE HULP - 19.03.2015

Waar stelt u uw technische vragen?

U krijgt weleens te maken met technische issues, zoals een printer die dienst weigert of een probleem in Word of Excel. Als u niet kunt terugvallen op hulp in uw omgeving, kunt u hiermee terecht op een forum.

SOFTWARE - MUZIEK - 19.03.2015

Organiseer uw muziek met Clementine

Wellicht heeft u ook duizenden muziekbestanden. Met Clementine, een gratis ‘openbron’-muziekbeheerder, kunt u die afspelen en organiseren. Wat heeft het programma precies te bieden en is het de moeite waard?

TELEFONIE - SMARTPHONE - 19.03.2015

Werk beter met interactieve meldingen

Android sinds versie 5.0 (Lollipop) en iOS sinds versie 8 hebben veel slimmere meldingen. Hoe maakt u het best gebruik van die meldingen en hoe maakt u deze wat minder opdringerig?

E-MAIL - E-MAILGEBRUIK - 19.03.2015

Sneller mailen met sjablonen

Merkt u dat u vaak dezelfde stukken tekst in uw berichten moet intikken? Met sjablonen en andere tools kunt u veel tijd winnen. Hoe gaat u te werk?

EIGEN WEBSITE - SITEONTWERP - 19.03.2015

Vermijd deze ‘usability’-fouten

Websites bereiken lang niet altijd het beoogde resultaat. De reden: heel vaak zondigen ze tegen ‘usability’-principes, waardoor bezoekers afhaken. De onderstaande fouten moet u vermijden.

ZAKELIJK - FINANCIEEL - 19.03.2015

Snel en simpel: de e-factuur

Stuurt u uw facturen nog op papier? Met digitale facturen spaart u het milieu en bespaart u tijd en mogelijk zelfs geld. Diverse online diensten maken het u makkelijk.

SOFTWARE - APPS - 19.03.2015

Efficiënt documenten beheren met GoodReader

Leest u vaak pdf- of Office-bestanden of andere documenten op uw iPad of iPhone, dan is GoodReader een uitstekende optie – jammer genoeg alleen voor iOS. Hoe gaat u ermee aan de slag en hoe configureert u de app optimaal?

SOFTWARE - WINDOWS - 19.03.2015

Android op Windows

Wist u dat er tools bestaan waarmee u allerlei functies (bv. sms’je lezen en beantwoorden) van uw Android-apparaat overneemt op het grote scherm van uw Windows-pc? Het is zelfs mogelijk om Android bovenop Windows te draaien.

WEBDIENSTEN - ONLINE OFFICE - 19.03.2015

Meer leven in uw presentaties met Moovly?

De meeste presentaties worden nog altijd ondersteund met saaie PowerPoint-slideshows. Moovly wil meer dynamiek in uw presentaties brengen.

BTW - 19.03.2015

Onderhoud en verbouwing woning

Vóór 1 juli 2015! Het was al aangekondigd: het btw-tarief van 6% mag na 30 juni 2015 niet meer toegepast worden op renovatie en herstel van woningen.

BELASTING BETALEN - 19.03.2015

Twee betalingsregelingen in één!

Als u niet in staat bent om een aanslag tijdig te betalen, dan kunt u vragen om uitstel. U kunt ook een betalingsregeling met de fiscus treffen. Maar wat wanneer er vervolgens een nieuwe aanslag volgt die u niet kunt voldoen?

INVESTERINGSAFTREK - 19.03.2015

Ga niet te licht om met de eisen van de Milieulijst

Als u voor Milieu-investeringsaftrek in aanmerking wilt komen, moet uw investering voldoen aan scherpe milieu-eisen. Als u hier lichtzinnig mee omgaat, kan dit verstrekkende gevolgen hebben. Waarvoor moet u oppassen?

ADMINISTRATIE - 19.03.2015

Tips voor de fiscale schoonmaak

Het jaar 2014 ligt alweer een tijdje achter ons en dus is het weer tijd een deel van uw administratie op te ruimen. Hoe grondig mag u of uw boekhouder (waar uw spullen opgeslagen liggen) hierbij tekeergaan en waar moet u extra op letten?

BELASTINGCONTROLE - 19.03.2015

Controlethema’s 2014 bekend


AFTREKPOSTEN - 19.03.2015

Gescheiden in 2014? Wat nu met de aangifte 2014?

Als u in 2014 bent gescheiden, heeft dat ook invloed op de wijze waarop u de (voormalige) echtelijke woning en de eventueel daaraan gekoppelde levensverzekering moet verwerken in de aangifte inkomstenbelasting 2014.

INKOMSTENBELASTING - 19.03.2015

Tellen studie-uren mee voor het urencriterium?

Als u als ondernemer aan het urencriterium voldoet, heeft u recht op tal van faciliteiten. Stel, u wilt uw activiteiten uitbreiden. Kunnen studie-uren fiscaal dan meetellen en zo ja, onder welke voorwaarden? Wat is daarbij doorslaggevend?

AANSLAG 2014 - 19.03.2015

Aangifte ingediend, aanslag omlaag


INKOMSTENBELASTING - 19.03.2015

Vraag tijdig om passende voorlopige aanslag

Als uw aangifte inkomstenbelasting 2014 laat wordt ingediend en daaruit blijkt dat u een fors bedrag aan inkomstenbelasting moet (bij)betalen, kunt u geconfronteerd worden met een behoorlijke belastingrente. Hoe zit dit precies?

PROCEDURE - 16.03.2015

Immateriële schadevergoeding van de fiscus krijgen?

U mag verwachten dat uw bezwaren tegen een aanslag of de daaropvolgende rechtszaak voortvarend worden afgehandeld. Wordt dat niet gedaan, dan kunt u om een immateriële schadevergoeding verzoeken. Wat heeft het Hof nu beslist?

BTW - 16.03.2015

Btw-balanspost onder de loep

Sinds medio 2013 is de fiscus extra alert op btw-schulden op de balans. Dit leidde onlangs tot een tweetal aanhoudingen door de FIOD. Wat speelt er?

FISCOTIP - 16.03.2015

Houd uw gebruikelijk loon binnen de perken

Zoals bekend, moet u als DGA jaarlijks een ‘gebruikelijk loon’ uit uw BV halen. Het box 2-tarief is echter een stuk aantrekkelijker. Met name als de inspecteur wil afromen, kunt u uw gebruikelijk loon beter zo veel mogelijk beperken.

LOKALE HEFFINGEN - 16.03.2015

Uitspraak forensenbelasting definitief


LOONHEFFING - 16.03.2015

Vervroegde uittreding kan u veel geld kosten

Reorganisaties waarbij gedwongen ontslagen vallen, zijn helaas aan de orde van de dag. Als er een financiële regeling met de betrokken werknemers wordt getroffen, moet er ook goed naar de fiscale gevolgen worden gekeken.

PROCEDURE - 16.03.2015

Hoor eens even!

Als u bezwaar aantekent tegen uw aanslag, heeft u het recht om gehoord te worden. Een hoorzitting moet voldoen aan een aantal vereisten. In de praktijk blijkt niet iedereen goed op de hoogte te zijn van die regels. Hoe zit dat?

WERKWIJZE BELASTINGDIENST - 16.03.2015

Heeft fiscus contra-informatie over onjuiste aangifte?

Het is voorpaginanieuws: duizenden aangiften inkomstenbelasting met volstrekt verzonnen aftrekposten. Kan de inspecteur die verzonnen aftrekposten corrigeren met een navorderingsaanslag?

BTW - 16.03.2015

Stap niet op die carrousel!

Carrouselfraude is een serieus probleem in Europa. Het bestrijden ervan is zowel lastig als kostbaar. Ondernemers kunnen zonder het zich te realiseren onderdeel uitmaken van een fraudecarrousel met alle gevolgen van dien.

TUCHTRECHT - 11.03.2015

Beoogde wijzigingen in het medisch tuchtrecht

De minister vraagt zich af of de Wet BIG nog wel voldoende bescherming biedt tegen (nieuwe) risico’s van bepaalde behandelingen. De minister zal daarom in 2015 een wetsvoorstel indienen bij de Tweede Kamer. Wat staat daar zoal in?

BELASTINGEN - 11.03.2015

Wat moet u met de voorlopige aanslag 2015?

De afgelopen weken zijn de voorlopige aanslagen inkomstenbelasting 2015 weer bij iedereen op de mat gevallen. Kunt u ervan uitgaan dat de voorlopige aanslag klopt en zo nee, hoe kunt u die dan (laten) herstellen?

BELASTINGEN - 11.03.2015

150-kilometergrens toch geen verboden discriminatie?

Wilt u een buitenlandse collega aannemen? Dan krijgt u waarschijnlijk te maken met de 30%-regeling. Het Europese Hof heeft nu beslist dat deze regeling niet discriminerend is. Goed nieuws voor nieuwe buitenlandse collega’s?

SCHENKEN - 11.03.2015

Pas op met kwijtschelden hypotheekrente

Ouders helpen hun kinderen nogal eens met de financiering van de eigen woning. Is de rentebetaling een probleem, dan vindt er soms kwijtschelding plaats. Doe dat echter wel goed, anders kan het u zomaar de fiscale aftrek kosten.

PERSONEEL - 11.03.2015

Bent u voorbereid op aanpassingen ontslagvergoeding?

Per 1 juli 2015 gaat het laatste deel van de Wet werk en zekerheid in. Een van de veranderingen is dat u voortaan voor iedere werknemer die bij u vertrekt en die 2 jaar of langer bij u gewerkt heeft, een vergoeding moet betalen. Hoe zit dat?

SAMENWERKEN - 11.03.2015

Starten in een maatschap

Op welke zaken moet u letten als u met een collega een maatschap aangaat óf als u in een reeds bestaande maatschap stapt? En hoe zit het als een van de vennoten een BV is (of wordt)?

GECOMBINEERDE OPGAVE - 11.03.2015

Perceel ten onrechte niet opgegeven, sanctie?


BOER EN PRIVÉ - 11.03.2015

Kind in fiscale gevarenzone bij rentekwijtschelding?

De volgende opzet tussen kind en ouders komt veel voor: kind betaalt zijn ouders rente, trekt deze af, en krijgt vervolgens een belastingvrije schenking terug. Hoe kan het kind in deze opzet in de fiscale gevarenzone terechtkomen?

TESTAMENT - 11.03.2015

Kopie van testament opvragen?


BOER EN BEDRIJF - 11.03.2015

Wanneer is melden fout in graslandkaart nu gewenst?

Om uw vergroeningsverplichtingen vast te stellen, is het van belang of uw areaal grasland tijdelijk of blijvend grasland is. RVO heeft dit per perceel vastgesteld. Is dit feitelijk anders, dan kan een melding bij RVO raadzaam zijn. Hoe zit dat?

RECHT - 11.03.2015

Contract terecht ontbonden? Dan toch schadevergoeding!

Als een aannemingsovereenkomst wordt ontbonden, zijn partijen dan van elkaar af? Of kan de aannemer schadevergoeding eisen voor geleverde prestaties en winstderving? Wat heeft de bouwrechter nu beslist in een zaak over een villa?

PACHT - 11.03.2015

Einde pachtovereenkomst en dus einde gebruiksruil?

Als een pachtcontract wordt opgezegd dat onderdeel is van een gebruiksruil, betekent dit dan automatisch ook het einde van de andere overeenkomst? Of komt daar meer bij kijken? Wat heeft de rechter beslist? Wat is raadzaam?

GEBOUW EN GROND - 11.03.2015

Overdrachtsbelasting bij grond voor glastuinbouw?

De ondergrond van glasopstanden is onder voorwaarden vrijgesteld van overdrachtsbelasting. De Hoge Raad heeft het verlossende woord gesproken. Wat moet u nu weten?

BETALINGSRECHTEN - 11.03.2015

Betalingsrechten verkopen?


BOER EN BEDRIJF - 11.03.2015

Uitvinken subsidiabele grond, niet doen!

Wat speelt er nu bij de Gecombineerde Opgave 2015? Hoe zit het met de opgave van ‘normale’ landbouwgrond? Wat als u een deel van uw grond weer vóór 2019 kwijtraakt? Wat zijn nu uw opties/oplossingen?

AANBESTEDING - 09.03.2015

Aanbesteding winnen met ‘social return’

Uit een inventarisatie van TNO blijkt dat gemeenten zitten te springen om ondernemers met creatieve suggesties voor ‘social return’. Bijv. extra werkervaringsplekken, enz. Hoe wint u de aanbesteding met ‘social return’?

HET OVERKWAM UW COLLEGA - 09.03.2015

Kleine afwijking valt binnen norm, dus goed werk!

Na de oplevering heeft de opdrachtgever klachten over het werk. Volgens hem zijn de voordeur en het kozijn ernstig scheef geplaatst. Na herstelwerk blijft de klant klagen over tocht en eist een nieuwe deur plus kozijn. Wat is er nu beslist?

RECHT VAN DE BOUW - 09.03.2015

Voorkom dat (kleine) klacht veel tijd en geld gaat kosten

Een klant reclameerde na twee jaar over een gebrek. Was dat terecht? Waar lag de oorzaak? Had dat voorkomen kunnen worden? Was het het geld en de moeite waard om de Geschillencommissie een uitspraak te laten doen?

BTW - 09.03.2015

Onderhoud en verbouwing, 6% btw?

Er is nu een Besluit dat het btw-tarief van 6% per 1 juli 2015 niet meer mag worden toegepast bij renovatie en herstelwerk aan bestaande woningen. Wat nu?

BELASTINGAANGIFTE - 09.03.2015

Waar wordt dit keer extra op gecontroleerd bij de aangifte?

De onderwerpen waar de fiscus bij de aangiftes over 2014 extra goed op gaat controleren, zijn nu bekendgemaakt. De fiscus weet natuurlijk goed dat van die aankondiging alleen al een schrikeffect uitgaat! Wat moet u nu weten?

OPLEVERING - 09.03.2015

Werk in gebruik genomen? Daarna te laat met klachten!

Als een werk door de opdrachtgever in gebruik is genomen, kan het werk dan als opgeleverd worden beschouwd? Is hij daarna te laat met zijn klachten? Wat heeft het gerechtshof beslist? Hoe staat u nu juridisch sterk?

SOFTWARE - BROWSER - 05.03.2015

Tabbladen bewaren tot u ze nodig heeft


ZAKELIJK - ENERGIEBESPARING - 05.03.2015

Energiebesparing in uw bedrijf

De kans is groot dat uw bedrijf meer energie gebruikt dan strikt noodzakelijk. Met gerichte energiebesparing helpt u het milieu én uw portemonnee.

WEBDIENSTEN - VIDEO - 05.03.2015

Toon de essentie via YouTube


SOFTWARE - COMPUTERBEHEER - 05.03.2015

Maak uw harde schijf schoon

Een- of tweemaal per jaar is het een goed idee om uw harde schijf op te schonen. Niet alleen om ruimte te winnen, maar ook om Windows een stukje doeltreffender en sneller te doen werken. Hoe gaat u aan de slag?

WEBDIENSTEN - VARIA - 05.03.2015

Uitnodigingen online versturen

Organiseert u een bedrijfsfeest, opendeurdag, communiefeest, … ? Hoe kunt u uw gasten online uitnodigen en opvolgen wie er ingaat op de uitnodiging?

WEBDIENSTEN - ONLINE FOTO’S - 05.03.2015

Deel efficiënt foto’s online

Snel en efficiënt een of meerdere foto’s delen gebeurt al lang niet meer via e-mail. Met clouddiensten zoals Dropbox en vooral Google+ kunt u perfect foto’s delen en webalbums maken. Maar er zijn nog veel meer diensten.

VARIA - KINDEREN - 05.03.2015

Zo beschermt u uw kinderen

Internet is een informatiebron die ook heel wat ‘volwassen’ materiaal bevat. Hoe vermijdt u dat uw jonge kinderen hiermee in aanraking komen?

WEBDIENSTEN - ONLINE SAMENWERKEN - 05.03.2015

Interessante info deelt u zo

Komt u tijdens het surfen op internet soms op interessante webpagina’s terecht die u wilt delen met bv. een collega of klant? Met de juiste tool kan dat gemakkelijk.

COMPUTER - RANDAPPARATUUR - 05.03.2015

Uw smartphonecamera als webcam gebruiken

Wilt u op het grote scherm van uw computer of laptop een Skype-videogesprek voeren, maar heeft uw computer geen ingebouwde camera? Met de juiste app kunt u de camera van uw smartphone gebruiken als webcamera.

E-MAIL - E-MAILADRES - 05.03.2015

Een adresje meer

Bij webmaildiensten krijgt u dikwijls extra adressen of aliassen: ze verschillen van uw hoofdadres, maar de berichten komen wel in uw gewone inbox terecht. Wat kunt u met dergelijke adressen aanvangen?

ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 05.03.2015

Doe meer met Zoho

Zoho kent u misschien als het online alternatief voor de traditionele Office-producten. Terecht, maar Zoho heeft nog heel wat meer professionele cloudtools te bieden. Wij testten er drie voor u.

WEBDIENSTEN - ONLINE OPSLAG - 05.03.2015

Bestanden verplaatsen naar andere clouddrives

Het is nuttig om uw bestanden bij meer dan één online opslagdienst te bewaren. Maar hoe verplaatst u op eenvoudige wijze bestanden van de ene clouddrive naar de andere?

SOFTWARE - WINDOWS - 05.03.2015

Handigheden voor Windows 10

U kunt intussen al enige tijd de gratis testversie van opvolger Windows 10 downloaden. Wij geven u enkele handige tips.

PERSONEEL - 05.03.2015

Feestdagen compenseren in 2015?


PERSONEEL - 05.03.2015

Nieuwe proeftijdregels, hoe nu verder?

Per 1 januari 2015 zijn de regels met betrekking tot de proeftijd veranderd! Heeft u uw standaardcontracten al aangepast aan de nieuwe regels?

PERSONEEL - 05.03.2015

Werknemer met contract voor bepaalde tijd?

U wilt graag het arbeidscontract van uw werknemer dat op 1 mei 2015 eindigt, verlengen. Bent u op de hoogte van de consequenties van het verlengen van dit contract? We geven u hierna een update.

LEVERANCIERS - 05.03.2015

Ik zit even krap ... Mag ik in termijnen betalen?

U kent het misschien wel: u heeft een paar leuke feesten in de planning staan en koopt groot in bij uw leverancier. Vervolgens valt de omzet tegen en zit u met een forse factuur. Moet uw leverancier dan akkoord gaan met uw betalingsvoorstel?

OMZET EN BTW - 05.03.2015

Sportevenement organiseren? Wat met de btw?

Organiseert u ook wel eens een sportief uitstapje inclusief catering? Zorg dan dat u niet te veel, maar ook niet te weinig btw berekent. Welk tarief moet u hanteren en waar hangt dit van af? En wat besliste de rechter hier onlangs over?

TELEFOONKOSTEN - 05.03.2015

Hoe zit het met de kosten van uw iPhone?

Als u een nieuwe iPhone of een vergelijkbaar speeltje aanschaft, gebruikt u dat ongetwijfeld zowel voor uw horecabedrijf als privé. Hoe zit het dan met de kosten en die van het bijbehorende abonnement? Waar moet u extra op letten?

ADVISEUR - 05.03.2015

Van wie moet accountant klikken?

De tuchtrechter heeft beslist dat een accountant die op de hoogte was van belastingfraude van zijn cliënt, dit moest melden bij de fiscus. Het beroep van de accountant op zijn geheimhoudingsplicht ging niet op. Hoe zit dat nu?

BELASTINGCONTROLE - 05.03.2015

Wat komt er kijken bij een waarneming ter plaatse?

Of u het nou leuk vindt of niet, de inspecteur heeft de bevoegdheid bij u een waarneming ter plaatse te komen doen. Maar dat betekent niet dat u zomaar álles goed moet vinden. In dit artikel gaan wij in op enkele aandachtspunten.

ARBEIDSOVEREENKOMST - 05.03.2015

Niet werken = geen loon

Voorheen kon u de loondoorbetalingsverplichting in flexcontracten, zoals afroep-, nuluren- of min-max‑contracten, uitsluiten. Hoe is dat sinds 1 januari?

EINDE ARBEIDSOVEREENKOMST - 05.03.2015

Ontslag wegens te veel privé-internetgebruik?

Een medewerker gebruikte internet maandenlang overmatig privé. Hij wordt hier door zijn leidinggevende op aangesproken. Rood aangelopen roept hij tegen twee collega’s dat hij zijn chef wil ombrengen. Werd hij terecht ontslagen?

ZIEKTE & RE-INTEGRATIE - 05.03.2015

Hoe wordt een WGA-uitkering aan u doorbelast?

Als werkgever moet u een zieke werknemer 104 weken lang zijn loon doorbetalen. En als de werknemer daarna een WGA-uitkering ontvangt, bent u daar ook nog eens 10 jaar financieel voor verantwoordelijk. Wat verandert er per 2017?

LOONHEFFING - 05.03.2015

Met een stagiair(e) aan de slag

Werken met stagiair(e)s is hot. Veel werkgevers kiezen ervoor om in plaats van ‘echte’ werknemers studenten of net afgestudeerden aan te nemen als stagiair(e) en hun een kostenvergoeding te geven. Maar hoe zit dat fiscaal?

WERVING & SELECTIE - 05.03.2015

Hoe gaat u om met een postzak vol sollicitatiebrieven?

U kent het wel: vroeger was u happy met 20 sollicitatiebrieven, nu ontvangt u er 100. Waarom is het belangrijk dat kandidaten een positief beeld houden van uw organisatie, ook al wijst u ze af? Hoe zorgt u daarvoor?

VAKANTIE EN VERLOF - 05.03.2015

Mag uw zieke werknemer met vakantie?

Uw werknemer is al geruime tijd ziek en wil toch enkele weken met vakantie. Moet u dat toestaan? Hoe gaat dat met zijn vakantiedagen, mag u deze afschrijven? Hoe werkt dat als uw bedrijf collectief sluit?

LOONBETALING - 05.03.2015

De Wet aanpak schijnconstructies?


PROEFTIJD - 05.03.2015

Een zwangere werkneemster tijdens de proeftijd ontslaan

Tijdens de proeftijd kunnen beide partijen het arbeidscontract direct beëindigen. Dat mag dan zonder ontslagvergunning en zonder opzegtermijn. Dat mag zelfs als er een opzegverbod geldt, bijv. bij zwangerschap. Wat speelde er onlangs?

VERGUNNINGEN - 05.03.2015

U wilt een bedrijf aan huis beginnen ...

Uw huis heeft een prima garage waar u zo een kantoor in kunt beginnen én uw klanten kunt ontvangen. Moet u dan vergunningen aanvragen bij de gemeente? Maakt het uit wat voor werk u doet?

VENNOOTSCHAP ONDER FIRMA - 05.03.2015

Effect wijzigingen 2015 op de man-vrouwfirma

De fiscale wijzigingen die dit jaar zijn doorgevoerd, hebben ook effect als u samen met uw echtgenoot of partner in een man-vrouwfirma zit. Wat betekent dit voor uw portemonnee? Kunt u hierop inspelen?

AUTO - 05.03.2015

Wie schrijft, die blijft (zonder bijtelling auto van de zaak)!

Een goede rittenadministratie voor de auto van de zaak is fiscaal vaak van ‘levensbelang’ om de bijtelling (van max. 25%) te voorkomen. Hoe zorgt u voor een fiscaal veilige rittenadministratie?

WOZ - 04.03.2015

Korting bij aankoop waardedrukkend?

Als een projectontwikkelaar korting geeft op een nieuwbouwwoning, dan zal dit zijn omdat hij deze anders niet kwijt kan. Werkt dit dan door in de WOZ-waarde?

NOTARIS - 04.03.2015

Is een verklaring van erfrecht écht nodig?

Uw cliënt wil de geërfde woning verkopen. Hij laat u de overlijdensverklaring, een kopie van het testament en een uittreksel uit de basisadministratie waaruit blijkt dat er niet méér kinderen zijn, zien. Is een verklaring van erfrecht toch nodig?

BELASTINGEN - 04.03.2015

Snelle winst blijft onbelast

Als u kort na aankoop van een pand in privé dit met winst verkoopt, loopt u het risico dat de fiscus dit voordeel wil belasten als ‘resultaat uit overige werkzaamheden’. Zorg er dus voor dat u voldoende tegengas kunt geven.

UW RAADSMAN - 04.03.2015

Wat te doen met de kapitaalverzekering?

Het blijft ons bezighouden: ‘Wat moeten we nu met die kapitaalverzekering eigen woning (KEW)? Aanhouden of ermee stoppen?’ Deze keuze wordt tevens beïnvloed door de fiscale regels. En deze zijn wederom versoepeld.

IN DE KIJKER - 04.03.2015

Huuropzegging pro forma rechtsgeldig?

In de praktijk zien we regelmatig dat een huurder de huurovereenkomst ‘pro forma’ opzegt. De bedoeling is dan om over een (lagere) huurprijs te onderhandelen. Wat nu als u niet uit die onderhandelingen komt? Is de opzegging dan geldig?

LOKALE HEFFINGEN - 04.03.2015

Forensenbelasting en verhuur vakantiewoning

Als u een vakantiewoning in Nederland heeft, kunt u te maken krijgen met de forensenbelasting. De Hoge Raad heeft onlangs een belangrijk arrest gewezen over de forensenbelasting bij een verhuurde vakantiewoning.

VERHUUR - 04.03.2015

Per e-mail de huur opzeggen, is dat voldoende?

E-mail en WhatsApp nemen het over van briefpost. De wetgeving loopt daar vaak op achter. Zo moet een huuropzegging vaak aangetekend of per deurwaardersexploot gebeuren. Hoe gaan rechters om met een opzegging per e-mail?

WERKWIJZE FISCUS - 04.03.2015

Coulance voor te late btw-aangifte


AUTO VAN DE ZAAK - 04.03.2015

Geen fiscale bijtelling auto van de zaak?


WOZ - 04.03.2015

Kan ik een te lage WOZ-waarde ook aanvechten?

Als de WOZ-waarde van uw woning of bedrijfspand te laag wordt vastgesteld, kan dat problemen geven bij het verkrijgen van een hypotheek of bij verkoop. Is hier iets aan te doen? Zo ja, op welke wijze?

BEDRIJFSOVERDRACHT - 04.03.2015

Geruisloos doorschuiven of niet?

Bij het overdragen of beëindigen (staken) van uw bedrijf moet u afrekenen met de fiscus. Dit geldt zelfs bij staking door overlijden. Onder voorwaarden kunt u afrekenen voorkomen door geruisloze doorschuiving. Hoe zit dat precies?

PERSONEEL - 04.03.2015

Laat geen premiekorting liggen

Voor bepaalde groepen werknemers heeft u recht op een voordeel in de vorm van een premiekorting. Om deze korting te krijgen, moet u wel zelf actie ondernemen. Hoe zit het precies? Hoe laat u geen korting liggen?

BTW - PERSONEEL - 04.03.2015

Werkkostenregeling en btw: trek niet te veel btw af

Dat de werkkostenregeling (WKR) per 2015 verplicht is, dat weet u nu wel. Wist u ook dat de WKR voor de btw ook gevolgen kan hebben? Waar moet u aan denken om achteraf geen fiscaal gedonder te krijgen?

BTW - VERHUUR - 04.03.2015

Pand verhuren? Waaraan moet u denken voor de btw?

U heeft een pand in uw bezit en wenst dit graag te gaan verhuren aan een derde. Hoe zit het met de btw? Gaat u btw-belast of btw-vrijgesteld verhuren? Aan welke eisen dient te zijn voldaan?

WERKWIJZE FISCUS - 04.03.2015

Wat is een e-mail waard?

Zelfs de fiscus gaat (een beetje) met zijn tijd mee. Zo komt het steeds vaker voor dat een fiscale vraag per e-mail wordt beantwoord. Wat is zo’n bericht waard?

MEEWERKENDE PARTNER - 03.03.2015

Van meewerkaftrek naar reële arbeidsbeloning?

Past u al jaren de meewerkaftrek toe en is uw winst de laatste jaren flink gestegen? Dan is het zinvol om eens na te denken over een reële arbeidsbeloning voor uw meewerkende partner. Waar moet u zoal rekening mee houden?

PERSONEEL - 03.03.2015

Eerder aan de slag na bevalling?


INVESTEREN - 03.03.2015

Tot maximaal 144,5% extra aftrek!

Als horecaondernemer heeft u doorgaans recht op investeringsaftrek bij investeringen. Wist u dat u soms recht heeft op meerdere aftrekken tegelijkertijd?

ROOKVERBOD - 03.03.2015

E-sigaret in uw zaak verkopen?


AUTO VAN DE ZAAK - 03.03.2015

Opladen elektrische auto, hoe zit dat fiscaal?

Elektrische en hybride auto’s worden steeds populairder. Een bekend nadeel is het frequent moeten opladen van de accu. Hoe zit het fiscaal als dit bij u of bij een werknemer thuis gebeurt via een eigen laadpaal?

BELASTINGCONTROLE - 03.03.2015

Na horecacontrole: compromis met de fiscus sluiten?

In de horecasector wordt veelvuldig gecontroleerd door de Belastingdienst. Wat als u het niet eens bent met wat de fiscus bij zo’n controle opmerkt en ‘fiscaal fout’ vindt? Hoe kan dan het sluiten van een compromis aantrekkelijk zijn?

Cookiebeleid