Huuropzegging pro forma rechtsgeldig?
Winkelruimte of kantoorruimte?
De wet maakt voor de verhuur van zakelijk vastgoed onderscheid tussen de zogeheten ‘winkelruimte’ en de ‘kantoorruimte’. Met ‘winkelruimte’ wordt bedoeld een bedrijfsruimte die voor publiek toegankelijk is, zoals een winkel, restaurant, hotel, etc. De andere categorie is niet voor publiek toegankelijk en betreft o.a. kantoren, magazijnen en fabriekshallen. Iedere soort bedrijfsruimte heeft zijn eigen spelregels voor opzegging van de huur.
Opzegging huur kantoorruimte
Weinig wettelijke regels. De opzegging van de huur van kantoorruimte is door de wetgever redelijk vrijgelaten. De wet bepaalt alleen dat:
- de huur voor bepaalde tijd eindigt wanneer die tijd is verstreken. Opzegging is dus niet nodig;
- de huur voor onbepaalde tijd moet worden opgezegd. De opzegtermijn is ten minste gelijk aan de termijn voor de periodieke huurbetaling en ten minste een maand (langer mag ook).
Over al het andere kunnen partijen zelf afspraken maken.
Ontruimingsbescherming. Als de verhuurder opzegt, kan de huurder, als hij door de opzegging ernstig wordt benadeeld, bij de rechter ontruimingsbescherming inroepen. De huur kan dan nog max. drie keer met één jaar worden verlengd. Let op. Een beroep op deze bescherming kan in de huurovereenkomst niet worden uitgesloten.
Opzegging huur winkelruimte
Veel meer regels. Opzegging van de huur van winkelruimte is gedetailleerder, waarbij de huurder behoorlijk wordt beschermd. De huurtermijn is in principe ten minste vijf jaar en wordt na deze termijn verlengd met opnieuw vijf jaar.
Voorwaarden voor opzegging:
- opzegging kan tegen het einde van de eerste termijn en tegen het einde van de tweede termijn;
- opzegging moet schriftelijk bij exploot of bij aangetekende brief;
- de opzegtermijn bedraagt ten minste één jaar.
Let op. Zegt u als verhuurder op? Dan is de opzegging slechts geldig als de huurder ermee instemt of als de rechter de opzegging accordeert.
Korter dan vijf jaar? Als een huurperiode van twee jaar of korter is afgesproken, dan gelden deze voorwaarden niet. De huurder heeft dan geen uitgebreide bescherming. De huur kan dan eindigen op dezelfde manier als die van kantoorruimte.
En de pro-formaopzegging dan?
De wet kent geen ‘pro-formaopzegging’. Om te weten of een opzegging rechtsgeldig is, moet u deze toetsen aan de hiervoor omschreven voorwaarden.
Kantoren. Kantoorruimte kan door de huurder met inachtneming van de opzegtermijn worden opgezegd. De vermelding ‘pro forma’ doet daar niet aan af. Tip. Voorkom misverstanden en doe de opzegging schriftelijk, of bevestig deze schriftelijk.
Winkelruimte. De opzegging door de huurder van winkelruimte is rechtsgeldig als deze voldoet aan de hiervoor genoemde drie voorwaarden. Ook maakt het niet uit of aan de opzegging ‘pro forma’ is toegevoegd. Tip. Behandel een pro-formaopzegging als een normale opzegging.