WONINGHUUR - 19.03.2015

De haken en ogen van verhuur via Airbnb

Het is bijna ouderwets om voor een weekendje Amsterdam een hotel te boeken. Steeds meer mensen kiezen tegenwoordig voor websites als Airbnb. Voor woningeigenaren is dit een leuke manier om bij te verdienen. Maar mag dit zomaar?

Online marktplaats

Airbnb. Websites als Airbnb en Wimdu zijn online marktplaatsen voor de verhuur van privé-accommodaties. Particulieren over de hele wereld bieden hier bijvoorbeeld kamers aan voor verhuur. Ook Nederlandse huiseigenaren verhuren steeds vaker hun woning voor een weekend of een week. Een leuke manier om wat bij te verdienen en in contact te komen met anderen!

Slapeloze nachten. Tot zover de positieve kanten van de verhuur van uw slaapkamer of appartement aan toeristen. Want verhuur via Airbnb kan gemakkelijk tot slapeloze nachten leiden en is zeker niet zonder risico’s. Waar moet u als eigenaar zoal op letten?

Verzekering

Schade niet gedekt. Verzekeraars hebben vaak uitsluitingsclausules in hun polissen opgenomen voor de verhuur (bijvoorbeeld via Airbnb). De woning die aan toeristen wordt verhuurd, is dus niet meer verzekerd via de inboedel- of opstalverzekering van de huiseigenaar.

Schade door bijvoorbeeld brand die ontstaat omdat een toerist in uw woning een kaars laat branden, wordt niet vergoed.

Verhuurdersgarantie. Airbnb biedt voor de meeste schadegevallen een verhuurdersgarantie tot € 700.000,-. Deze garantie kent echter veel mitsen en maren. Volgens Airbnb mag deze garantie dan ook niet gezien worden als vervanging van de woonhuisverzekering. Let op. Schade aan waardevolle spullen kan bijvoorbeeld niet op die verhuurdersgarantie verhaald worden.

Hypotheek

Huurbeding. Een verzekering is echter niet het enige aandachtspunt. Op grond van het huur-beding dat in hypotheekaktes is opgenomen, mag een woning waar een hypotheek op rust alleen verhuurd worden als daarvoor toestemming is gegeven door de bank. Verhuurt een eigenaar tóch zonder toestemming, dan kan de bank de hele hypotheeklening onmiddellijk opeisen.

Ik doe het lekker toch stiekem … Of voor alle accommodaties die via sites als Airbnb en Wimbu verhuurd worden ook netjes toestemming is gevraagd aan de bank, is zeer de vraag. Zolang de eigenaar keurig aan zijn rente- en aflossingsverplichting voldoet, zal hij waarschijnlijk niets horen van de bank. Let op. Dat is echter geen reden om geen toestemming te vragen. Gaat er namelijk onverhoopt toch wat mis, dan komt een eigenaar flink in de problemen!

Gemeentelijke aandachtspunten

Veel regeltjes. Maar met de juiste verzekering en toestemming van de bank zijn we er nog niet. De meeste gemeenten hebben regels voor toeristische verhuur van een particuliere woning. Zo worden eisen gesteld ten aanzien van de periode van verhuur en het aantal personen dat tegelijk in de woning mag verblijven. Ook moet in sommige gemeenten een vergunning worden aangevraagd en moet u aan de brandveiligheidseisen voldoen.

Toeristenbelasting. Daarnaast moet er toeristenbelasting en inkomstenbelasting betaald worden over boekingen via Airbnb. Hier is de verhuurder zelf verantwoordelijk voor!

Gemeenten en verzekeraars lijken in 2015 meer in te spelen op de opkomst van Airbnb. Ondanks dat moet u als verhuurder toch rekening houden met zaken als: uitsluitingsclausules en polissen, verhuurverbod in hypotheekakte, gemeentelijke regels voor toeristische verhuur en toeristenbelasting.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01