SOFTWARE - WINDOWS - 19.03.2015

Android op Windows

Wist u dat er tools bestaan waarmee u allerlei functies (bv. sms’je lezen en beantwoorden) van uw Android-apparaat overneemt op het grote scherm van uw Windows-pc? Het is zelfs mogelijk om Android bovenop Windows te draaien.

Beheer en bediening

U bent op uw Windows-pc aan het werken en u ontvangt een sms-bericht op uw smartphone. Zou u het wel handig vinden om zulke berichten meteen op het scherm van uw pc te zien voorbijkomen en berichten zelfs vanaf die pc te kunnen beantwoorden? Met de juiste tools is dat én meer mogelijk. Op http://www.hongkiat.com/blog/apps-switch-control-pc-android kunt u terecht voor een tiental tools waarmee een dergelijke controle mogelijk is.

Een van de bekendste en gebruiksvriendelijke programma’s is AirDroid ( https://play.google.com/store/apps/details?id=com.sand.airdroid ).

De werking is vrij eenvoudig. U installeert de applicatie op uw pc, waarna u een account bij AirDroid aanmaakt. U installeert ook de bijbehorende app op uw Android-apparaat en u geeft aan dat AirDroid uw notificaties mag registreren.

Vanuit de beheermodule op uw pc kunt u nu uiteenlopende gegevens opvragen van uw Android-apparaat. Daar hoort onder meer een overzicht bij van uw notificaties en contactpersonen, maar ook uw sms- en belgeschiedenis. U kunt tevens sms’en versturen en bestanden overzetten tussen beide toestellen. Het onderdeel AirDroid Web brengt u naar een webpagina van waaruit u nieuwe apps op uw Android-apparaat kunt installeren. De knop Vind telefoon laat u toe op elk moment de huidige locatie van uw Android te bepalen (nadat u die functie in de AirDroid-app geactiveerd heeft).

Vindt u AirDroid overkill en bent u eigenlijk alleen maar op zoek naar een tool die notificaties en sms’en op uw pc toont, dan heeft u voldoende aan PushBullet ( http://www.pushbullet.com ).

Een veel krachtiger tool is dan weer MightyText ( http://mightytext.net ): hiermee kunt u bijvoorbeeld ook sms’jes back-uppen en synchroniseren, alsook foto’s of video’s naar uw pc sturen.

Android binnen Windows draaien

Het is ook mogelijk een min of meer complete Android-omgeving binnen uw Windows-pc te draaien (‘emuleren’). Google zelf biedt zo’n Android-emulator, maar die is wat lastig te configureren, reageert traag en blijkt vooral gericht op Android-ontwikkelaars.

Het gratis BlueStacks ( http://www.bluestacks.com ) is veel gebruiksvriendelijker. Deze tool blijkt echter vooral geschikt voor het spelen van games; werkgerelateerde apps blijken wat minder goed ondersteund.

Andy ( http://www.andydroid.net ) is minder bekend, maar blijkt veelzijdiger dan BlueStacks. Samen met deze tool wordt automatisch ook Oracle VM VirtualBox geïnstalleerd. Logisch, want de Android-omgeving is hier niets anders dan een ‘virtuele machine’. Andy komt met enkele tientallen apps voorgeïnstalleerd, waaronder ook Google Play Store, zodat u zelf ook bijkomende apps kunt installeren. Andy herkent (in principe) ook uw webcam en uw microfoon en met behulp van een meegeleverde app ( 1ClickSync ) kunt u de apps op uw Android synchroniseren met die binnen uw virtuele omgeving.

Let op! In een later stadium van onze test gaf onze browser plots de waarschuwing dat de Andy-site het slachtoffer werd van hackers. Hopelijk een tijdelijk euvel.

Probeer AirDroid en MightyText om allerlei berichten en inhoud van uw Android-apparaat op uw Windows-pc te zien. U kunt met BlueStacks en Andy (beide gratis en ook geschikt voor beginners) ook een complete Android-omgeving draaien op uw Windows-pc.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01