Alle domeinen

2015 - Januari

UW RAADSMAN - 29.01.2015

Hoe zit het met de btw als een pand leegstaat?

De verhuur van een bedrijfspand is vrijgesteld van btw. Als de huurder voor ten minste 90% btw-belaste prestaties verricht, is het echter mogelijk te opteren voor btw-belaste verhuur. Maar hoe zit het met de btw als het pand leegstaat?

INKOMSTENBELASTING - 29.01.2015

Aftrek hypotheekrente verlaagd


INKOMSTENBELASTING - 29.01.2015

Aftrek rente op restschulden


KOOP - 29.01.2015

Opletten bij tijdelijke erfpacht

U begeleidt uw cliënt bij aankoop van een woning. Hij heeft zijn oog laten vallen op een woonhuis dat op erfpachtgrond staat. Waar moet u dan op letten?

VERKOOP - 29.01.2015

Beroep op ontbindende voorwaarde moet redelijk zijn

Een koper nam de ontbindende voorwaarde op dat de koop niet door zou gaan als het pand niet gesplitst kon worden. Kan hij daar een beroep op doen als hij zélf die ontbindende voorwaarde in vervulling laat gaan?

IN DE KIJKER - 29.01.2015

Uitleg garantie- en vrijwaringsbepalingen in contract

In veel koopovereenkomsten staan garantie- en vrijwaringsbepalingen. Deze bepalingen zijn echter niet altijd even duidelijk. Soms wordt zo’n bepaling dan aan de rechter voorgelegd. Hoe legt de rechter zo’n bepaling dan uit?

GEMEENTE - 29.01.2015

Is de gemeente ook een goede buur?

In een dichtbevolkt land als Nederland is het min of meer onvermijdelijk dat buren van tijd tot tijd enige last van elkaar ondervinden. Het burenrecht moet dit in goede banen leiden. Maar wat als de gemeente uw buurman is?

INKOMSTENBELASTING - 29.01.2015

Vererving eigen woning en aftrek hypotheekrente

Stel, iemand gaat na een echtscheiding of na het overlijden van de eerste partner met een nieuwe partner samenwonen. Hoe zit het dan bij overlijden fiscaal met de eigen woning als er kinderen uit de eerdere relatie zijn?

BESTEMMINGSPLAN - 29.01.2015

Een bedrijfswoning vervang je niet zomaar!

Stel, uw cliënt komt bij u met de vraag of hij zijn (tweede) bedrijfswoning kan vervangen door nieuwbouw. Mag dat zomaar? Moet er dan opnieuw getoetst worden aan het bestemmingsplan? Wat zegt de rechter?

OUDEDAGSVOORZIENING - 29.01.2015

Ook pensioen voor zzp’er

Zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) zorgen onvoldoende voor hun pensioen. Daarom komt er nu een vrijwillige, collectieve pensioenregeling met fiscale voordelen. Wat houdt deze regeling in en is het slim om eraan mee te doen?

BELASTING BETALEN - 29.01.2015

Benut de korting op uw aanslag

De afgelopen weken zijn veel voorlopige aanslagen 2015 verzonden. Bijna iedere ondernemer heeft er een ontvangen. Als u vlot betaalt, krijgt u korting. Doen?

PERSONEEL - 29.01.2015

De vrije ruimte in de werkkostenregeling?

Vanaf begin 2015 gelden er verplicht nieuwe regels voor kostenvergoedingen en verstrekkingen. Er is nog een ander nieuw begrip: de ‘vrije ruimte’. Dat biedt mogelijkheden voor onbelaste extraatjes. Of toch niet?

BESTELAUTO - 29.01.2015

Bijrijder beslissend voor bijtelling bestelauto?

Ook voor een bestelauto geldt in beginsel gewoon de bekende bijtelling voor privégebruik. Hierop zijn echter een paar uitzonderingen. Bij één ervan is de rol van de bijrijder zelfs beslissend. Wat betekent dit nu voor de praktijk?

Ondernemerschap - VAR - 29.01.2015

Voorlopig verandert de VAR niet

De VAR-verklaring zou verdwijnen en worden vervangen door de Beschikking geen loonheffing (BGL). Dat was drie maanden geleden nog de bedoeling, maar de plannen zijn veranderd, de VAR blijft voorlopig. Moet u actie ondernemen?

RECHT - 29.01.2015

Als u uw algemene voorwaarden wilt veranderen

Algemene voorwaarden zijn ‘handig’. U regelt in een keer voor al uw transacties de essentiële juridische zaken, zodat u dat niet steeds per transactie of per klant hoeft te doen. Wat als u later uw algemene voorwaarden wilt aanpassen?

BEDRIJFSPAND - HUUR - 29.01.2015

Uw huur hand in hand met uw omzet

U bent niet ontevreden over uw omzet, maar u houdt ook niet echt over. Langzamerhand wordt de huurprijs van uw pand een steeds grotere blok aan uw been. Wat kunt u doen om te voorkomen dat de huur u de kop gaat kosten?

HANDREIKING - 29.01.2015

Handreiking over gegevensuitwisseling bij bemoeizorg

Onlangs werden de vernieuwde ‘Handreiking gegevensuitwisseling in de bemoeizorg’ en het bijbehorende stroomschema uitgebracht. Het betreft de eerste ‘update’ van de versie van 2008. Wat staat er voor nieuws in deze handreiking?

RICHTLIJNEN - 29.01.2015

Nieuwe ‘Wegwijzer beroepsgeheim’

Het kan lastig zijn om te bepalen welke informatie u wel en niet kunt delen als u in een samenwerkingsverband werkt. Hoe kan de nieuwe ‘Wegwijzer beroepsgeheim in samenwerkingsverbanden’ een oplossing bieden?

OUDEDAGSVOORZIENING - 29.01.2015

Gaat u straks voor het nettopensioen?

Met ingang van 1 januari 2015 is de fiscaal gefaciliteerde pensioenopbouw verder beperkt. Het pensioengevend salaris is afgetopt op € 100.000,-. Is het verstandig om daarnaast een nettopensioen te gaan opbouwen?

BOER EN BEDRIJF - 29.01.2015

Korting vergroeningspremie?

In het kader van het GLB ontvangt u vanaf dit jaar basis- en vergroeningspremie als u uw betalingsrechten benut. Wat als u deels niet aan de eisen voldoet?

GEBOUW EN GROND - 29.01.2015

Woning op bedrijf zetten?

Uw eigen woning kan onder voorwaarden fiscaal op uw bedrijf gezet worden. Dat heeft voor- en nadelen voor de inkomstenbelasting. Hoe zit de fiscale vork in de steel?

TESTAMENT - 29.01.2015

Even het stof van uw testament afblazen?

Eng ding, zo’n testament. Want als ze het gaan lezen, bent u er niet meer. Veel mensen stoppen hun testament dan ook bij voorkeur ver weg. Blaas het stof er even af als u iemand ‘in de legitieme’ heeft gesteld. Even naar uw notaris?

BELASTINGEN - 29.01.2015

Nieuwe Landelijke Landbouwnormen

De voor de (fiscale positie van de) agrarische sector altijd weer belangrijke Landelijke Landbouwnormen zijn voor het belastingjaar 2014 weer door de Belastingdienst beschikbaar gesteld. Wat moet u nu hiervan weten?

BOER EN PRIVé - 29.01.2015

Periodieke gift geeft belastingteruggaaf

Een gift kunt u in aftrek brengen op uw belastbaar inkomen. Dit levert een belastingbesparing op van maximaal 52%. Dan moet wel aan de voorwaarden voldaan zijn. Welke voorwaarden zijn onlangs versoepeld?

LANDBOUWGROND - 29.01.2015

Waardering van verpachte gronden in box 3 voor 2014

Verpachte gronden die geen ondernemingsvermogen zijn, zullen door de eigenaar tegen de waarde in het economisch verkeer in box 3 aangegeven moeten worden. Wat kunt u nu met de nieuwste waarderingsuitgangspunten?

BOER EN BEDRIJF - 29.01.2015

Grasland en de vergroeningsverplichtingen

De komende maanden moeten veel bedrijven invulling geven aan de vergroeningseisen van het nieuwe GLB. Bent u niet vrijgesteld van de vergroening en heeft u grasland in gebruik? Wat is dan nu belangrijk?

BELASTINGDIENST - 29.01.2015

Accepteer dat verwijt niet!

Stel, u krijgt een ‘informatiebeschikking’ van de fiscus dat de boekhouding niet deugt of dat de gegeven informatie niet klopt. Wat moet u dan absoluut doen?

LOONHEFFINGEN - 29.01.2015

Hoe als opdrachtgever verder met de VAR in 2015?

Het is de bedoeling dat de regelgeving rondom de Verklaring arbeidsrelatie (VAR) drastisch gaat veranderen. De discussie erover is echter nog lang niet ten einde. Maar hoe dient u nu in de tussentijd met de VAR om te gaan?

LOONHEFFINGEN - 29.01.2015

Betaalwijze fooi maakt niet uit


INKOMSTENBELASTING - 29.01.2015

Fiscale toast op 2015?

Volgens de media gaan we er gemiddeld dit jaar in inkomen iets op vooruit. Maar wat betekent 2015 voor u als horecaondernemer? Met welke wijzigingen heeft u te maken en hoe tikt dat door in uw portemonnee?

BTW - 29.01.2015

Welk btw-percentage bij gemengd ‘laag’ en ‘hoog’?

Het algemene btw-tarief bedraagt 21%. Op de levering van eet- en drinkwaren geldt echter een uitzondering en kan het btw-tarief van 6% van toepassing zijn. Hoe zit het nu? En wat te doen bij de verkoop van arrangementen.

AFTREKBARE BEDRIJFSKOSTEN - 29.01.2015

Privégebruik: hoe gaat u daar fiscaal goed mee om?

Als u als horecaondernemer een nieuwe laptop koopt, gebruikt u die ook best wel eens privé. Moet u daar fiscaal ook rekening mee houden? En kan de fiscus moeilijk gaan doen als de laptop bij een controle gewoon thuis op tafel staat?

HORECAKOSTEN - 29.01.2015

Hoeveel respons op uw ‘tafeltje voor vier’-actie?

U heeft de e-mailadressen van vaste klanten verzameld en biedt ze nu een speciale stamgastenactie aan: een tafel voor vier, één couvert gratis. Kunt u meten wat de respons is? Zo ja, wat heeft u daar eigenlijk aan?

INTERNET EN RECHT - 29.01.2015

Blijf van mijn domein!

Een collega-ondernemer voerde een domeinnaam met daarin de naam van een bekend koffiemerk. Via deze site bood hij koffie van zijn eigen merk aan. Kan dat zomaar? Wat als uw naam wordt gebruikt?

MEERWERK - 29.01.2015

Meerwerk melden

Meerwerk op een aangepaste offerte voor renovatiewerk werd een twistpunt bij de Geschillencommissie Keurmerk Kwaliteitsvakman. Waar ging het fout? Wat had er moeten gebeuren? Welk risico liep een collega?

RECHT - 29.01.2015

Aanwezigheid houtworm voor rechter geen probleem?

Als na de notarisoverdracht in een pand de aanwezigheid van houtworm wordt vastgesteld door de koper, is de verkoper dan automatisch aansprakelijk voor de schade? Of is daar meer voor nodig? Wat heeft de rechter nu beslist?

BOUWBESLUIT - 29.01.2015

Versoepeling eisen Bouwbesluit?


FISCALE WINST - 29.01.2015

Uw uren benutten voor belastingaftrek

Als ondernemer kunt u uw tijd het beste aan uw betalende klanten besteden. Maar dezelfde uren die u besteedt aan uw bouwbedrijf, kunt u ook nog eens fiscaal profijtelijk benutten. Wat moet u nu weten?

HET OVERKWAM UW COLLEGA - 29.01.2015

Na afkoop aanneemsom verder geen gezeur meer!

Als het restant van de aanneemsom wordt afgekocht, kunt u dan toch nog aansprakelijk worden gesteld voor gebreken die achteraf worden geconstateerd? Wat speelde er bij een collega? Wat heeft de bouwrechter hierover beslist?

CONTROLE - 29.01.2015

Controle: compromis met de fiscus sluiten?

In de bouwsector wordt veelvuldig gecontroleerd door de Belastingdienst. Wat als u het niet eens bent met wat de fiscus bij zo’n controle opmerkt en ‘fiscaal fout’ vindt? Hoe kan dan het sluiten van een compromis aantrekkelijk zijn?

RECHT VAN DE BOUW - 29.01.2015

Hoe bindend is een bindend advies?

Een klant diende na het uitbrengen van een bindend advies van de Geschillencommissie een nieuwe klacht in. Kon de zaak zomaar opnieuw behandeld worden? Wat als men het niet eens is met de uitspraak?

EIGEN WONING - 29.01.2015

Box 3-schuld voordeliger dan een eigenwoningschuld?

De ‘goudgerande’ eigenwoningschuld kost de staatskas veel geld. Dus is de eigenwoningregeling per 1 januari 2013 op onderdelen aangepast. Hoe speelt u daar nu op in als u bijv. uw huis wilt gaan verbouwen en daarvoor wilt lenen?

LOONHEFFING - 29.01.2015

Tablet of mobieltje in plaats van loon?

Wij krijgen in de praktijk nogal wat vragen over de toepassing van de cafetariaregeling vanaf 2015. Volgens de fiscus zou dit niet in alle gevallen mogelijk zijn.

INKOMSTENBELASTING - 29.01.2015

Waardering verhuurd pand in box 3


BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 29.01.2015

Voordelen opzetten holdingstructuur

Als u onderneemt via één BV, kan het verstandig zijn een holdingstructuur op te zetten. Dit biedt namelijk diverse voordelen. Wij zetten deze nog eens voor u op een rij. Hoe kunt u zo’n holdingstructuur het beste tot stand brengen?

IN DE PIJPLIJN - 29.01.2015

Pensioen in eigen beheer vanaf 2016


PRIVÉ - 29.01.2015

Finaal verrekenen brengt fiscaal voordeel!

Als er huwelijkse voorwaarden worden opgemaakt, kan daarin een ‘finaal verrekenbeding bij overlijden’ worden opgenomen. Wat is hiervan het voordeel? Wat is goed om te weten? Hoe werkt dat gunstig?

AUTO VAN DE ZAAK - 29.01.2015

‘Slimme’ clausule voorkomt de bijtelling niet

Veel directeuren-grootaandeelhouders (DGA’s) betalen voor het privégebruik van hun auto van de zaak een eigen bijdrage. Deze bijdrage komt in principe in mindering op de bijtelling. Wat besliste de Hoge Raad onlangs hierover?

FISCOTIP - 29.01.2015

Optimaal gebruik doelmatigheidsgrens WKR

Vergoedingen en verstrekkingen moeten volgens de werkkostenregeling (WKR) voldoen aan een ‘gebruikelijkheidstoets’. Daarbij hanteert de Belastingdienst een doelmatigheidsgrens. Hoe benut u deze optimaal en waarom is dit gunstig?

WERKWIJZE BELASTINGDIENST - 29.01.2015

Wie is er aansprakelijk voor belastingschulden?

Als er belasting betaald moet worden maar dit gebeurt niet, dan heeft de fiscus een aantal mogelijkheden om de niet betaalde bedragen bij iemand anders te halen. Wat zegt de Hoge Raad over de volgorde van aansprakelijkstelling?

LOONADMINISTRATIE - 29.01.2015

De jaaropgave 2014

Net als ieder jaar moet u uw werknemers na afloop van het jaar een jaaropgave geven en de gegevens per werknemer versturen aan de Belastingdienst. Hoe zorgt u ervoor dat alles correct is?

FLEXIBELE ARBEID - 29.01.2015

Als het minimum en het maximum ver uit elkaar liggen

Als ondernemer wilt u uw werknemers zo flexibel mogelijk inzetten. Een min-maxcontract kan dan een uitstekende oplossing zijn. Maar hoe zit het als een werknemer jarenlang op het maximum zit? Kan hij die uren dan claimen?

PERSONEELSBELEID - 29.01.2015

De do’s-and-don’ts van beoordelen

Een onvoldoende beoordeling mag nooit een verrassing zijn. Als dat wel zo is, dan is het begrijpelijk dat de medewerker boos is. Vervelend en voor ons een reden om na te gaan wat er nog meer fout kan gaan bij het beoordelingsgesprek.

SOCIALE PREMIES - 29.01.2015

Kleine werkgever ... eigenrisicodrager worden?

Op 1 januari 2014 werd de Wet beperking ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid vangnetters (BeZaVa) ingevoerd. Is het nu voor kleine werkgevers interessant om eigenrisicodrager te worden voor de Ziektewet of de WGA?

ARBEIDSOVEREENKOMST - 29.01.2015

Voor welke tijdelijke contracten gelden nog de ‘oude’ regels?

Nu 1 juli 2015 dichterbij komt, krijgen wij steeds meer de vraag voorgelegd wanneer onder de nieuwe wetgeving een contract voor bepaalde tijd een contract voor onbepaalde tijd wordt. Weet ú waar u rekening mee moet houden?

LOONHEFFINGEN - 29.01.2015

Loonheffing 2015 wél in orde


ONTSLAG - 29.01.2015

Ook ingeleende krachten moeten uw instructies volgen

U wilt dat uw bedrijf flexibel is, dus u heeft niet te veel werknemers op uw loonlijst staan. Bij pieken huurt u extra mensen in en in een dal kunnen deze flexkrachten thuisblijven. Moeten zij zich dan wel houden aan uw veiligheidsvoorschriften?

EINDE ARBEIDSOVEREENKOMST - 29.01.2015

AOW´ers en de nieuwe ketenregeling

U wilt graag dat een ervaren werknemer nog even blijft nadat hij AOW krijgt. Hoe maakt de nieuwe wetgeving het nu makkelijker om dat in cao’s te regelen?

LOONHEFFINGEN - 28.01.2015

Naheffing afdrachtvermindering onderwijs niet accepteren

De Belastingdienst heeft talloze naheffingen opgelegd wegens vermeend oneigenlijk gebruik van de afdrachtvermindering voor onderwijs. De rechter heeft hierover onlangs een belangrijke uitspraak gedaan. Wat betekent die voor u?

AUTO VAN DE ZAAK - 28.01.2015

Bijtellingspercentages 2015


TOESLAGEN - PRIVÉ - 28.01.2015

Kindregelingen op de schop

Met ingang van 2015 is een aantal fiscale faciliteiten voor de kosten van uw kinderen verdwenen. Wanneer heeft u hiermee te maken, wat scheelt dat in de portemonnee en kunt u er wat aan doen zo vroeg in het jaar?

VAR - 28.01.2015

Nog geen nieuwe VAR 2015 nodig

Jaarlijks zorgt u als zzp’er voor een geldige VAR zodat uw klanten zeker weten dat ze geen loonheffingen hoeven in te houden. Maar wat nu in 2015?

AFTREKBARE KOSTEN - 28.01.2015

Privégebruik, hoe gaat u daar fiscaal goed mee om?

Als u als ondernemer bijvoorbeeld een nieuwe laptop koopt, gebruikt u die ook best wel eens privé. Moet u daar fiscaal ook rekening mee houden? En kan de fiscus moeilijk gaan doen als die bij een controle gewoon thuis op tafel staat?

PERSONEEL - 28.01.2015

Sectorpremies WW dalen in 2015

Zoals bekend, betaalt u als werkgever werkgeverslasten voor de werknemers die bij u in dienst zijn. Eén onderdeel hiervan is de zogenaamde ‘sectorpremie WW’. In 2015 daalt deze premie voor veel werkgevers. Hoe zit dat nu precies?

INKOMSTENBELASTING - 28.01.2015

Voorlopige aanslag beter ineens betalen?

De belasting over uw inkomen wordt na afloop van het kalenderjaar berekend. Dan is nl. pas bekend hoe hoog uw winst was. Veel ondernemers wordt echter een voorlopige aanslag opgelegd. Betaalt u deze ineens of in termijnen?

PERSONEEL - 28.01.2015

Carpoolen anno 2015

Jarenlang is carpoolen door de overheid gepromoot. Er verschenen spotjes op tv en er kwam zelfs een speciale carpoolstrook. Is carpoolen nog wel interessant voor bestuurder en meerijder? Jazeker! Dus tijd voor een update.

RECHT - 21.01.2015

Ook beroepsgeheim als u moet getuigen?

Stel, u ontvangt een aangetekende brief van een advocaat waarin u wordt opgeroepen om te getuigen in een mishandelingszaak. Moet u daaraan gevolg geven? Hoe zit het dan met uw geheimhoudingsplicht?

GEZONDHEIDSRECHT - 21.01.2015

Sorry, maar u woont een dorp te ver ...

Een hulpverlener moet bij spoed binnen 15 minuten bij een patiënt kunnen zijn. Wat nu als een patiënt buiten de praktijkgrens woont die in de richtlijn als maximum geldt? Mag de hulpverlener de behandelovereenkomst dan opzeggen?

BELASTINGEN - 21.01.2015

Verpleegkundige aangemerkt als ondernemer

De staatssecretaris van Financiën heeft besloten geen cassatie aan te tekenen tegen de beslissing van het gerechtshof dat een verpleegkundige in de thuiszorg moest worden aangemerkt als ondernemer. Wat betekent dat voor u?

GEZONDHEIDSRECHT - 21.01.2015

Nieuwe wet over kwaliteit, klachten en geschillen

De Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) wordt op dit moment behandeld in de Eerste Kamer. Dit wetsvoorstel zorgt voor nogal wat onrust bij zorgaanbieders. Wat zijn de belangrijkste punten die u nu al moet weten?

PERSONEEL - 21.01.2015

Concurrentiebeding

U wilt niet dat een van uw medewerkers ‘overstapt’ naar een andere medische praktijk en dan patiënten van uw praktijk meeneemt. Daarom neemt u altijd een concurrentiebeding op in uw arbeidsovereenkomsten. Wat is daar nu veranderd?

VAR - 21.01.2015

Wat met VAR en BGL?


COMPUTER - CD/DVD - 21.01.2015

Doeltreffender aan de slag met cd-rom’s en dvd’s

Gebruikt u zo nu en dan nog een cd-rom of dvd? Hoe gaat u er doeltreffender mee aan de slag in Windows? En wat als uw nieuwe tablet of pc helemaal geen dvd-speler meer heeft?

WEBDIENSTEN - ONLINE OFFICE - 21.01.2015

Google Drive kan méér dan u denkt

U kent Google Drive als de handige clouddienst voor dataopslag en officetoepassingen. Wij laten u kennismaken met een aantal ingebouwde functies die de mogelijkheden gevoelig uitbreiden.

BEVEILIGING - WACHTWOORDEN - 21.01.2015

Heeft u een wachtwoordmanager nodig?

Voor het gebruik van de meeste diensten heeft u een wachtwoord nodig. Is het gebruik van een wachtwoordmanager dan een goed idee?

TELEFONIE - SMARTPHONE - 21.01.2015

Houd uw Android-toestel in vorm

Net als een computer heeft ook een Android-toestel af en toe een schoonmaakbeurt (geheugen, overbodige bestanden, …) nodig. Anders wordt uw toestel langzaam maar zeker trager en blijft er minder vrije ruimte over.

SOFTWARE - WINDOWS - 21.01.2015

Meer dan honderd systeemutilities in één pakket

Het gratis NirLauncher bevat maar liefst 180 systeemutilities voor Windows: voor uw netwerk, browsers, Windows-systeem, wachtwoorden en beveiliging. Welke zijn handig en hoe gaat u ermee aan de slag?

WEBDIENSTEN - VARIA - 21.01.2015

Verzamel url’s op één plek


WEBDIENSTEN - VARIA - 21.01.2015

Goed voorbereid naar uw afspraak


SOFTWARE - VIDEO - 21.01.2015

Extra functies in VLC

VLC is een populair programma om films en andere video’s mee af te spelen. Onder de motorkap schuilen echter heel wat extra functies die u misschien nog niet kent. Een overzicht…

ONTSPANNING - TELEVISIE - 21.01.2015

Tips & tools voor Google Chromecast

We hadden het eerder al over de Google Chromecast: een hdmi-stick voor uw televisie of beamer waarmee u allerlei media-inhoud op het scherm kunt streamen. Met de volgende negen tips haalt u nog meer uit deze handige stick.

WEBDIENSTEN - ONLINE OPSLAG - 21.01.2015

Apple heeft nu ook zijn eigen cloudopslag

Sinds iOS 8 is er nu ook iCloud Drive, Apples eigen cloudopslagdienst. Hoe gaat u met iCloud Drive aan de slag?

WEBDIENSTEN - ONLINE OFFICE - 21.01.2015

Presenteer met stijl

Er zijn veel alternatieven voor PowerPoint waarmee u een aantrekkelijke presentatie kunt maken. Dankzij apps en de cloud krijgt u nog meer mogelijkheden.

WEBDIENSTEN - VARIA - 21.01.2015

Online posters maken

U wilt posters maken om uw producten of aanbiedingen in uw zaak extra in de verf te zetten. Voor het drukwerk moet u naar een lokale of online printdienst, maar welke online tools helpen u vooraf om een posterontwerp te maken?

E-MAIL - E-MAILGEBRUIK - 21.01.2015

Zakelijke mailetiquette

Als zakelijke mailgebruiker moet u vaak klanten, leveranciers of medewerkers via mail aanschrijven. Welke etiquetteregels kunt u het best handhaven om de relaties optimaal te houden?

ONROERENDE ZAKEN - 21.01.2015

Perceelsgrens bindend vastgesteld door Kadaster!

Als er onduidelijkheid is over de grenslijn, zijn de gegevens van het Kadaster dan alles bepalend? Hoe zit dat als er opdracht wordt gegeven om de grenslijn opnieuw vast te stellen? Kan daar achteraf nog op worden teruggekomen?

BURENRECHT - 21.01.2015

Weg zomaar afgesloten? Dat mag volgens de rechter niet!

Als een perceel grond, waarop een ‘erfdienstbaarheid van weg’ is gevestigd, wordt verkocht, mag de nieuwe eigenaar dan zomaar de weg afsluiten? Wat heeft de rechter beslist?

AANSPRAKELIJKHEID - 21.01.2015

Tijdig betalingsonmacht bij fiscus melden!

Stel, u werkt met een BV en er is sprake van betalingsonmacht voor de belastingschulden van de BV. Hoe voorkomt u dat u als BV-directeur privé aansprakelijk bent voor de belastingschulden van uw BV? Wat speelde hierover?

HET OVERKWAM UW COLLEGA - 21.01.2015

Extra kwaliteitseisen voor werk niet in opdracht?

Een opdrachtgever meent dat er extra kwaliteitseisen aan het werk van een collega-aannemer moeten worden gesteld. Als de aannemer daar niet aan voldoet, is hij dan automatisch aansprakelijk? Wat heeft de rechter gezegd?

CONTROLE - 21.01.2015

Fiscus gehouden aan gegeven goedkeuring

Een bouwbedrijf dacht het goed te doen omdat het vooraf van de fiscus goedkeuring had gekregen. Later ging de fiscus bij een controle moeilijk doen en kwam met naheffingen aanzetten. Wat heeft de Europese rechter beslist?

AANBESTEDING - 21.01.2015

Hogere kosten asbestsanering niet voor aannemer!

Als de saneringskosten voor asbest hoger uitvallen dan bij de inschrijving is gedacht, komen die kosten dan voor rekening en risico van u als aannemer? Wat heeft de rechter gezegd? Wat is raadzaam om te doen?

BOER EN PRIVÉ - 15.01.2015

Op te ruime voet geleefd? Dan ook geen alimentatie!

De wettelijke alimentatietermijn bedraagt (nog!) 12 jaar. Maar als de betaling is stopgezet, kan de ex-partner daar dan jaren later nog aanspraak op maken? Welke omstandigheden zijn van belang? Wat heeft de rechter beslist?

ERFRECHT - 15.01.2015

Als executeur van de nalatenschap geen risico!

Uit praktisch oogpunt is het vaak raadzaam om in een testament een executeur te benoemen? Maar welk risico loopt een executeur? Waarvoor kan hij aansprakelijk worden gesteld? Wat is goed om te weten en wat is raadzaam om te doen?

BELASTINGEN - 15.01.2015

Emigratie van een landbouwonderneming?

Een collega benut bij de verkoop van zijn melkquotum en zijn bedrijf de fiscale mogelijkheid van een ‘herinvesteringsreserve’. Kort daarna besluiten hij en zijn vrouw hun onderneming te verplaatsen naar Duitsland. Wat vindt de fiscus?

Cookiebeleid