CONTROLE - 29.01.2015

Controle: compromis met de fiscus sluiten?

In de bouwsector wordt veelvuldig gecontroleerd door de Belastingdienst. Wat als u het niet eens bent met wat de fiscus bij zo’n controle opmerkt en ‘fiscaal fout’ vindt? Hoe kan dan het sluiten van een compromis aantrekkelijk zijn?

Boekenonderzoek. Controles van de Belastingdienst starten veelal met een boekenonderzoek. Deze vindt plaats bij u op kantoor of op het kantoor van uw boekhouder/accountant. Medewerkers van de Belastingdienst komen dan enkele dagen langs om de stukken door te nemen. Ook voeren zij een voorbespreking en een nabespreking met u en uw adviseur.

Fiscale correcties

Discussie. Veel controles leiden tot fiscale correcties. Enerzijds omdat er fiscaal altijd punten zijn die niet helemaal zwart-wit zijn. Bijvoorbeeld, hoe moet u omgaan met kosten die zowel een zakelijk als een privékarakter hebben? Welk deel daarvan kan zakelijk worden genomen?

Concept rapport. Anderzijds worden er nu eenmaal wel eens fouten gemaakt waardoor kosten of opbrengsten niet juist zijn geboekt. De fiscus legt haar voorgenomen wijzigingen vast in een conceptcontrolerapport dat vervolgens met u en uw adviseur wordt besproken.

Fiscus zet stevig in. Bij het lezen van dit conceptrapport zou u wel eens kunnen schrikken. De ervaring leert dat de fiscus veelal stevig inzet tijdens de controles. Iedere kleine fiscale tekortkoming wordt ten gelde gemaakt. Bovendien neemt de Belastingdienst ook soms stellingen in die fiscaal discutabel zijn. Zoals bijvoorbeeld eerder genoemd voorbeeld over de zakelijkheid van bepaalde kosten.

Kou uit de lucht halen

Standpunt verdedigen. Allereerst kunt u het beste tijdens de bespreking van het controlerapport samen met uw adviseur proberen om de kou uit de lucht te halen. Verdedig uw standpunt, bijv. door uit te leggen waarom bepaalde kosten toch noodzakelijk zijn voor uw onderneming.

Naar een compromis toewerken

Onderhandeling starten. Wat als dit geen effect heeft? In dergelijke situaties is het wellicht beter aan te sturen op een compromis. In dat geval onderhandelt u met de Belastingdienst over de hoogte van de verschuldigde belastingen. Het onderwerp moet wel vatbaar zijn voor een compromis. Er moet enige fiscale discussie mogelijk zijn, anders zal de fiscus zijn standpunt handhaven. Dit speelt met name wanneer de fiscale wetgeving onvoldoende duidelijkheid biedt.

Voor beide partijen voordelig. Het aansturen op een compromis is een beproefde methode om de uiteindelijke belastingaanslagen te verminderen. Bovendien voorkomt u hiermee een mogelijk langdurige en kostbare gang naar de rechter.

Let op. Sluit u een compromis, dan ziet u (en de fiscus!) af van de mogelijkheid om later tegen deze aanslagen bezwaar of beroep aan te tekenen. Dit is alleen anders als u onder druk wordt gezet om het compromis te aanvaarden. Alleen in dat geval kunt u later alsnog reclameren tegen de aanslagen.

Niet ten koste van alles. Het sluiten van een compromis kan zeker aantrekkelijk zijn, maar dat wil nog niet zeggen dat u dit ten koste van alles moet doen. Als het compromisvoorstel van de fiscus erg onredelijk is, hoeft u daar uiteraard niet mee akkoord te gaan. Ga evenmin akkoord als u de gevolgen (nog) niet kunt overzien. Vraag dan bedenktijd en overleg met uw adviseur.

Onderhandel met de fiscus over de hoogte van de belastingaanslagen en sluit dan hierover een compromis met de fiscus. Zo voorkomt u een langdurige en kostbare gang naar de rechter. Bedenk tijdens de onderhandelingen dat ook de fiscus gebaat is bij het compromis. U staat vaak sterker dan u denkt.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01