AFTREKBARE KOSTEN - 28.01.2015

Privégebruik, hoe gaat u daar fiscaal goed mee om?

Als u als ondernemer bijvoorbeeld een nieuwe laptop koopt, gebruikt u die ook best wel eens privé. Moet u daar fiscaal ook rekening mee houden? En kan de fiscus moeilijk gaan doen als die bij een controle gewoon thuis op tafel staat?

Ondernemers gebruiken soms bepaalde goederen zowel zakelijk als privé. De vraag is hoe u hier fiscaal mee om moet gaan. Hoe doet u het goed?

Winst - ondernemingsvermogen?

Om te beginnen is het van belang of u het (bedrijfs)middel, bijvoorbeeld uw pc, als ondernemingsvermogen aanmerkt. Bij goederen die u zowel privé als zakelijk gebruikt, heeft u daarin een vergaande vrijheid. Tip. Het is vrijwel altijd aan te raden een bedrijfsmiddel als zakelijk aan te merken. U kunt dan het zakelijk deel van de kosten ten laste van de winst brengen.

Privévermogen? Merkt u het bedrijfsmiddel als privé aan, dan kunt u alleen een gebruiksvergoeding ten laste van de winst brengen als het goed normaal gesproken in box 3 valt, zoals een tweede huis. Ook de gebruiksvergoeding is dan gekoppeld aan box 3 en bedraagt maximaal het bedrag dat in box 3 is belast. Maar als u uw tweede woning maar af en toe zakelijk gebruikt, bijvoorbeeld voor het tijdelijk onderbrengen van zakelijke relaties, kunt u ook maar een evenredig deel van de gebruiksvergoeding van de winst aftrekken. Nauwelijks de moeite waard dus.

Gebruik schatten? Bij het zowel zakelijk als privé gebruiken van een bedrijfsmiddel, zult u het privégebruik zo goed mogelijk moeten schatten. Bij een pc bijvoorbeeld op basis van het aantal uren dat u deze privé en zakelijk gebruikt. Houd er rekening mee dat u zo nodig aannemelijk zult moeten maken wat het zakelijk en privégebruik geweest is. Hoe u dat doet, mag u zelf weten. Een tijdje het werkelijke verbruik bijhouden is altijd een goede optie. Bewaar die gegevens.

Omzetbelasting - niet afschrijven

Btw corrigeren. Op goederen en diensten die u zowel zakelijk als privé gebruikt, zit ook omzetbelasting, oftewel btw. Deze btw is alleen aftrekbaar voor het zakelijk gebruik. Voor goederen waarop u niet afschrijft, dient u bij aankoop te schatten wat het privégebruik zal zijn. Dit deel van de btw mag u niet aftrekken. Eventueel kunt u op het einde van het jaar een correctie toepassen als uw schatting niet helemaal klopt.

Omzetbelasting - wel afschrijven? Op goederen van € 450,- en meer dient u af te schrijven. Alleen het werkelijke, zakelijke gebruik komt ten laste van de winst, met een maximum van 20%. Van deze goederen mag u de btw in eerste instantie geheel aftrekken. Vervolgens moet u vijf jaar lang op het eind van het jaar een correctie aanbrengen voor het privégebruik.

Gebruikt u bijvoorbeeld een computer voor de helft privé, dan moet u vijf jaar lang de helft van de btw terugbetalen over de kosten die aan dat jaar kunnen worden toegerekend. Verandert het privégebruik in de loop der jaren, dan verandert dus ook de btw die u moet terugbetalen.

En de controle dan?

De fiscus begrijpt privé- én zakelijk gebruik. U gaat nu eenmaal niet alles dubbel aanschaffen omdat u een onderneming heeft. Het privégebruik moet u zo goed mogelijk schatten. Is uw schatting reëel, dan doet de fiscus echt niet moeilijk. Bedenk dat u niet de eerste bent waar de fiscus op bezoek komt en deze echt wel weet hoeveel er gemiddeld genomen privégebruik wordt gemaakt van bepaalde goederen. Overdrijf dus niet.

Gebruikt u goederen zowel zakelijk als privé, dan is alleen het zakelijk deel van de winst aftrekbaar en krijgt u alleen hierover de btw terug. Schat uw privégebruik zo reëel mogelijk (bijvoorbeeld verhouding gebruiksuren privé/zakelijk), dan heeft u zo min mogelijk last van de fiscus.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01