PERSONEEL - 21.01.2015

Concurrentiebeding

U wilt niet dat een van uw medewerkers ‘overstapt’ naar een andere medische praktijk en dan patiënten van uw praktijk meeneemt. Daarom neemt u altijd een concurrentiebeding op in uw arbeidsovereenkomsten. Wat is daar nu veranderd?

Regels voor het concurrentiebeding

Wél redelijk. In principe mocht u tot 1 januari 2015 in álle arbeidscontracten een concurrentiebeding opnemen. U moest er echter wel rekening mee houden dat het beding niet ‘onredelijk bezwarend’ mocht zijn. Een concurrentiebeding mag er niet de reden voor zijn dat uw werknemer zijn vak nergens meer kan uitoefenen. Hij moet immers ook de kost kunnen verdienen.

Hoe zorgt u daarvoor? Als werkgever kunt u ervoor zorgen dat een concurrentiebeding niet onredelijk bezwarend is door:

  • het concurrentiebeding een ‘redelijke’ looptijd te geven. Hoe lang redelijk is, hangt o.a. af van het belang dat met het concurrentiebeding is gemoeid. Dit zal voor een verkoper anders zijn dan voor een productiemedewerker;
  • het concurrentiebeding geografisch te beperken. Het is immers logisch dat een werknemer nergens meer kan werken als het concurrentiebeding bijvoorbeeld geldt voor heel de Benelux.

Wat is er veranderd per 1 januari?

Niet meer in een tijdelijk contract. Vanaf 1 januari 2015 mag u geen concurrentiebeding meer opnemen in een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd. Dat wordt de nieuwe hoofdregel.

Een regel met een uitzondering. U mag nog steeds een concurrentiebeding opnemen in een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd, maar dan moet u onderbouwen waarom dat noodzakelijk is. U moet dan in de arbeidsovereenkomst aangeven welk zwaarwichtig bedrijfsbelang u heeft én waarom dit bedrijfsbelang een concurrentiebeding vereist. Kortom: u moet de noodzaak van een concurrentiebeding goed onderbouwen.

Goed motiveren is belangrijk

Waarop letten? U kunt dus nog steeds een concurrentiebeding opnemen in een tijdelijk arbeidscontract. Waar moet u daarbij op letten?

Goed motiveren. Neem in het arbeidscontract duidelijk op waarom een concurrentiebeding nodig is. Denk bijvoorbeeld aan specifieke kennis die voor uw praktijk van groot belang is of een vertrouwensband met patiënten. Benoem ook waarom u onevenredig wordt benadeeld als deze medewerker overstapt naar een concurrerende praktijk. Let op. Als u dit niet goed opneemt, is het concurrentiebeding niet geldig.

Op schrift. Zet het concurrentiebeding op papier. Een mondeling beding is niet geldig.

Als u het contract voortzet

Als u tevreden bent over uw tijdelijke werknemer en u wilt met hem verdergaan, moet u dan opnieuw een concurrentiebeding opnemen? Dat hangt ervan af:

nieuw contract. Als u met uw werknemer een nieuw arbeidscontract sluit, moet u opnieuw het concurrentiebeding opnemen;

stilzwijgend doorgaan. Als uw werknemer ‘gewoon’ doorwerkt en u geen nieuw contract sluit, blijft het eerste beding geldig.

Download een model: ‘Concurrentiebeding in arbeidsovereenkomst bepaalde tijd’ van http://tipsenadvies-medicus.nl/download (MD 07.19.06).

Als u een concurrentiebeding wilt opnemen in een tijdelijk arbeidscontract, dan moet u dit beding goed onderbouwen. Deze onderbouwing moet op schrift staan, liefst in de arbeidsovereenkomst.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01