CONTROLE - 21.01.2015

Fiscus gehouden aan gegeven goedkeuring

Een bouwbedrijf dacht het goed te doen omdat het vooraf van de fiscus goedkeuring had gekregen. Later ging de fiscus bij een controle moeilijk doen en kwam met naheffingen aanzetten. Wat heeft de Europese rechter beslist?

Door de fiscus in de tang genomen. Een Bulgaars bouwbedrijf werd door de fiscus in de btw-tang genomen. Wat was er aan de hand? De bouwonderneming had goederen naar Griekenland geëxporteerd. Bij die uitvoer en de daaruit voortvloeiende aangifte voor de omzetbelasting had de bouwonderneming alle terzake doende facturen, vrachtbrieven alsmede de bon van inontvangstneming overlegd.

Verder had de bouwonderneming (en dat kon de bouwonderneming ook bewijzen) het btw-nummer van de afnemer nagetrokken. Om die reden had de Bulgaarse exporteur volkomen terecht het bekende 0%-tarief toegepast. Er was fiscaal bezien dus geen vuiltje aan de lucht.

Controle. Bij een latere controle bleken de zaken anders te liggen, en kreeg de Bulgaarse bouwondernemer alsnog een naheffingsaanslag tot verrekening en terugbetaling opgelegd. Wat was de reden daarvan? Zijn afnemer had geen aangifte van de intracommunautaire verwerving gedaan. Hij had evenmin btw afgedragen in Griekenland. En tot overmaat van ramp bleek dat de afnemer niet langer voor btw-doeleinden was geregistreerd in de ‘VIES’-gegevensbank. De fiscus was duidelijk: even afrekenen graag.

Wat vond de rechter?

Het bouwbedrijf kwam bij de rechter in actie tegen de opgelegde aanslag. Die zou niet in stand kunnen blijven, omdat bij het doen van de btw-aangifte aan alle wettelijke vereisten was voldaan. Dan moet je daarna niet meer komen zeuren, aldus de ondernemer.

Europese belastingrechter. De zaak belandde uiteindelijk voor het Europese Hof te Luxemburg. Mocht, zo was de fiscale vraag, de fiscus extra bewijs eisen bij een controle achteraf? Of is men gehouden aan de aanvankelijk verleende goedkeuring? Dat laatste was volgens de rechters in Luxemburg het geval. Het is, aldus de rechters, in strijd met het rechtszekerheidsbeginsel als de fiscus aanvankelijk de bewijsstukken voor een btw-vrijgestelde intracommunautaire levering aanvaardt, maar de vrijstelling bij een controle achteraf weigert omdat de leverancier dan geen aanvullende bewijsstukken meer kan of wil overleggen. Ook als de fiscus de door de leverancier verstrekte documenten heeft aanvaardt, mag hij de leverancier later niet verplichten btw te betalen over de levering, als blijkt dat de afnemer niet (meer) in een andere lidstaat is geregistreerd.

Beter opletten. De Europese rechter (Hof van Justitie van de Europese Unie, 9 oktober 2014, C 492/13) is duidelijk: als u de benodigde goedkeuring eenmaal (op een eerlijke en foutloze manier natuurlijk) heeft verkregen, dan zit u goed. De fiscus heeft daarna geen tweede kans meer om alsnog te heffen. Beter opletten dus bij de eerste keer is de opdracht aan de fiscus.

Wat checken als u uitvoert? Als uw afnemer beweert ondernemer te zijn, kunt u dit beter even checken via de site van de Europese Commissie ( http://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/ ).

Let op. Blijkt uw afnemer geen ondernemer te zijn en levert u toch met 0% btw, dan zal de fiscus de btw bij u naheffen. U moet aan kunnen tonen dat de goederen daadwerkelijk naar het buitenland vervoerd zijn, anders mag u geen 0%-tarief toepassen. Dit moet blijken uit uw administratie.

Past u bij export 0% btw toe, dan moet u kunnen bewijzen dat de goederen de grens over zijn gegaan. Controleer ook het btw-nummer van uw klant via de website van de EU. U bent volgens de rechters niet aansprakelijk voor latere fraude van uw klant.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01