EINDE ARBEIDSOVEREENKOMST - 16.11.2015

Proeftijd voorbij en het bevalt toch niet ...

Stel, u neemt een nieuwe medewerker aan op een jaarcontract met een maand proeftijd. Al kort na afloop van de proeftijd lijkt uw keuze echter toch niet de juiste. Afscheid van elkaar nemen is een dure grap. Kan het ook anders?

Een maand is zó voorbij

Wennen ... Tijdens de proeftijd kunnen werkgever en werknemer aan elkaar wennen. Op die manier kunnen ze gefundeerd besluiten of ze de rest van het contractjaar met elkaar verder willen. En als er toch geen klik blijkt te zijn, kan ieder van hen de arbeidsovereenkomst direct laten eindigen. Na afloop van de proeftijd gelden de normale regels rondom ontslag. Tip. Benut die tijd goed. Kijk of de basis voor samenwerking voldoende sterk is. Tip.  Geef ook aandacht aan negatieve indrukken.

Wat als het tegenvalt?

De mogelijkheden. Als u zich pas ná de proeftijd realiseert dat u tóch niet met deze werknemer verder wilt, zijn de mogelijkheden beperkt.

  1. Opzegbeding. Als in het tijdelijke contract een opzegbeding is opgenomen, kunt u het contract opzeggen. U heeft daarvoor helaas wel toestemming nodig van de kantonrechter óf het UWV. U moet daarbij dan ook nog een goed onderbouwd dossier hebben. En áls u die opzegging dan heeft, moet u de opzegtermijn nog in acht nemen. Geen redelijke optie dus.
  2. Geen opzegbeding. U kunt een tijdelijk contract zonder opzegbeding alleen laten eindigen door het salaris over de resterende maanden uit te betalen. Zo kort na de proeftijd is dat vaak een aanzienlijk bedrag.
  3. Wederzijds goedvinden. U kunt in gesprek gaan met de werknemer om te proberen er samen uit te komen. De kans is daarbij groot dat de werknemer erop zal staan dat u de resterende maanden betaalt, ook als hij niet werkt. Vanuit de werknemer bezien zit daar iets in: hij krijgt immers geen uitkering.

Alternatieven

Vreemde ogen dwingen. Probeer de situatie zo constructief mogelijk te benaderen: hoe kunt u er samen op een goede manier uitkomen? Betrek er bijvoorbeeld iemand bij die als neutrale persoon kan helpen een positieve dialoog gaande te houden; denk aan een mediator of loopbaanadviseur. Dat hoeft geen kapitalen te kosten en een oplossing kan u veel geld opleveren. Want hoe meer partijen zich ingraven, hoe moeilijker een creatieve oplossing tot stand kan komen.

Wat kunt u doen? Stel vast welke bijdrage deze medewerker zélf kan leveren, denk aan vervangende arbeidsmogelijkheden en wat er nodig is om die te benutten. Enkele voorbeelden.

  • Misschien is zijn oude functie nog vacant en kan hij daar terugkeren.
  • Zijn er mogelijkheden de functie-eisen bij te stellen zodat de medewerker er sneller of beter aan kan voldoen? Dan krijgt u misschien niet direct wat u voor ogen stond, maar - wellicht tegen een bijgesteld salaris - wel een tussenoplossing.
  • Is er vervangende arbeid binnen uw organisatie?
  • Is er binnen uw netwerk iemand die mogelijkheden ziet voor deze medewerker?
  • Kunt u de medewerker ergens stage laten lopen of detacheren?
  • Bespreek het eens met uw vaste uitzendbureau.Misschien zien zij mogelijkheden, bijvoorbeeld als u financieel een stukje bijdraagt.
  • Denk out of the box.

Iedere oplossing kost helaas geld, tijd en energie, maar sommige oplossingen leveren meer profijt op dan andere. De tijd nemen om te zoeken naar een creatieve oplossing, kan u veel geld besparen.

Een tijdelijk contract beëindigen na de proeftijd kan eigenlijk alleen maar als u de resterende looptijd uitbetaalt. Wees creatief in het zoeken naar alternatieven. Vraag eens rond binnen uw netwerk, informeer bij uw uitzendbureau (en betaal eventueel iets bij) of geef de medewerker binnen uw bedrijf ander werk.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01