Einde huur te snel aangezegd, nou en?
Twee jaar of korter. Sinds 1 juli 2016 kent de wet de mogelijkheid om huurovereenkomsten voor zelfstandige woonruimte automatisch te laten eindigen als zij twee jaar of korter duren. Voorwaarde is dat de verhuurder niet eerder dan drie maanden maar uiterlijk een maand voordat de huurperiode is verstreken, de huurder over de dag waarop de huur verstrijkt schriftelijk informeert. Hierover speelde onlangs een procedure bij de kantonrechter Zwolle, 14.05.2018 (RBOVE:2018:1628) .
Huur voor een jaar. Het ging in die zaak om een huurovereenkomst voor bepaalde tijd, namelijk één jaar. De overeenkomst is ingegaan op 1 januari 2017 en eindigde per 1 januari 2018. De verhuurder heeft op 29 september 2017 de huurder aangezegd dat de overeenkomst per 1 januari 2018 zal eindigen. Van belang daarbij is dat de verhuurder meende dat de huurder zich niet als een goed huurder gedraagt, onder meer vanwege een mishandeling zodat de relatie zodanig verstoord is dat er sprake is van overlast.
Oeps, te snel. De aanzegging was echter te vroeg. De wet eist immers dat de verhuurder op een termijn van één tot drie maanden voor het einde van de huur de huurder aanzegt dat de overeenkomst zal eindigen. Hier was de verhuurder echter twee dagen te vroeg. Volgens de huurder liep de huur daarom gewoon door. Hij weigerde de woning te ontruimen.
Wat zegt de rechter? De kantonrechter volgde de huurder echter niet. Het is niet redelijk en billijk om zich te beroepen op het wettelijke voorschrift dat niet eerder dan drie maanden de verhuurder de huurder informeert over beëindiging. Bovendien is er niets aangevoerd waaruit blijkt dat de huurder in zijn belangen is geschaad. Daartegenover stond vast dat de verhuurder aanmerkelijk belang had bij een beëindiging en hij nimmer de schijn had gewekt dat de huur voor onbepaalde tijd zou worden voortgezet. De huurder moest de woning dus ontruimen.