RECHT - 15.02.2019

Post voor de vorige gebruiker

Het gebeurt vaak dat de nieuwe huurder of eigenaar van een pand nog post krijgt voor de vorige ‘bewoner’. Daar zit hij natuurlijk niet op te wachten. Zeker niet als het betalingsherinneringen zijn. Wat kunt u hem adviseren?

Aangetekende brieven, lastig …

(Meer dan) vervelend. Als uw cliënt na het betrekken van zijn ‘nieuwe’ woning of ‘nieuwe’ bedrijfspand post blijft ontvangen die bestemd is voor de vorige ‘bewoner’, wordt dat op een zeker moment irritant. Dat is nog eens extra vervelend als het ook nog om aangetekende stukken gaat. Het kan bijvoorbeeld ook onrust bij medewerkers of klanten van uw cliënt veroorzaken als deze een bedrijf heeft. Als uw cliënt een particulier is die via u een woning heeft gekocht, hebben uw cliënt en zijn huisgenoten uiteraard ook geen behoefte aan gezeur op het nieuwe huisadres.

Status vorige gebruiker. Net zoals de soort en de omvang van de overlast die uw cliënt kan hebben anders is al naargelang het een woning is of het om een bedrijfspand gaat, is de manier om tot een oplossing te komen ook afhankelijk van de status van de vorige eigenaar of huurder.

Bedrijfspand

Oorzaak zoeken. Om te weten hoe te handelen bij een bedrijfspand, is het belangrijk om te weten waarom er nog steeds post binnenkomt voor de vorige eigenaar of huurder. Zijn de relaties van de vorige gebruiker gewoon laks en hebben zij de adreswijziging niet verwerkt of heeft de vorige gebruiker zijn zaakjes niet op orde? In het laatste geval biedt de Kamer van Koophandel uitkomst.

Handelsregister raadplegen. Alle bedrijven in Nederland moeten zich inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Zij zijn verplicht eventuele (adres)wijzigingen door te geven aan de Kamer van Koophandel.

Online inzien. Uw cliënt kan online het handelsregister raadplegen om vast te stellen of het bedrijf in kwestie de verhuizing wel heeft doorgegeven aan de Kamer van Koophandel.

Melden. Is dat niet het geval, dan kan dit gemeld worden via een formulier op de website van de Kamer van Koophandel.

Strafbaar feit. Het niet doorgeven van wijzigingen is op zich al een strafbaar feit, iets waar de KvK de vorige gebruiker zeker op zal wijzen. Als de vorige gebruiker alleen maar laks was en verder geen kwade bedoelingen lijkt te hebben, is de zaak hiermee waarschijnlijk wel afgedaan.

Fraude? Het kan natuurlijk ook zijn dat de vorige gebruiker wel kwade bedoelingen lijkt te hebben. Het is dan belangrijk om na te gaan of er bijvoorbeeld tekenen van acquisitiefraude zijn. Ook kan het geen kwaad om te infomeren bij de nutsbedrijven of het wel goed zit met de registratie van de diverse aansluitingen. Tip. Doe bij het vermoeden van fraude ook altijd aangifte bij de politie.

Woning

Bevolkingsregister. Als het gaat om een woning, dan kan het zijn dat de inschrijving in het bevolkingsregister niet juist is. Hiervoor moet uw cliënt bij de gemeente zijn. De gemeente is verantwoordelijk voor de juistheid van het bevolkingsregister. Let op. Wij veronderstellen hier dat uw cliënt zelf zijn verhuizing tijdig aan de gemeente heeft doorgegeven. De gemeente hoort verhuizingen correct en tijdig te verwerken, zowel die van de vorige bewoner als die van uw cliënt. Als er iets fout is gegaan, zal de gemeente na de melding van uw cliënt de wijziging alsnog verwerken.

Om van de post van een vorige huurder of eigenaar van een pand af te komen, is het van belang welk soort pand het is. Voor een bedrijfspand moet uw cliënt bij de Kamer van Koophandel zijn. Gaat het om een woning, dan moet uw cliënt bij de gemeente zijn.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01