Arbeidsrechtelijke aanpak bij mismatch nieuwe werknemer?
Is er (nog) een proeftijd? Als er een proeftijd is afgesproken en deze goed in de arbeidsovereenkomst is vastgelegd, zit u in een relatief eenvoudige positie. Tijdens de proeftijd kunt u de arbeidsovereenkomst namelijk per direct opzeggen en hoeft u daarvoor geen uitgebreide motivatie te geven. Houd er rekening mee dat er geen sprake is van discriminatie of willekeur.
Voor meer informatie over proeftijd, ga naar https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 31, nr. 2.
Is het arbeidscontract tijdelijk?
Contract niet verlengen. Als er geen proeftijd is afgesproken of als deze al voorbij is en de werknemer is werkzaam op basis van een tijdelijk arbeidscontract, kunt u als werkgever overwegen om de arbeidsovereenkomst niet te verlengen. De arbeidsovereenkomst eindigt dan automatisch op de einddatum. Waar moet u aan denken?
- Vergeet niet de werknemer minimaal een maand voor het einde te laten weten dat u het contract niet gaat verlengen. Zo voorkomt u een boete.
- Maak eventueel afspraken over de werkzaamheden tot aan de einddatum.
- Is de situatie voor u onwerkbaar, dan kunt u de werknemer vrijstellen van zijn werkzaamheden. Let op.  U moet het loon dan doorbetalen en het is een ingrijpende maatregel voor de werknemer. Laat u daarom juridisch adviseren.
Voor meer informatie over aanzegging tijdelijk contract, ga naar https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 31, nr. 2.
Na de proeftijd wordt het complexer. Ontslag is mogelijk, maar u moet het goed onderbouwen. Een goed dossier is essentieel. Wat houdt dat in?
- Maak de problemen concreet. Waar loopt het precies mis? Noteer voorbeelden en situaties.
- Geef feedback. Vertel de medewerker duidelijk wat er beter moet en begeleid hem daarbij.
- Leg het goed vast. Leg schriftelijk vast wat er besproken en ondernomen is.
Voor meer informatie over ontslag door disfunctioneren, ga naar https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 31, nr. 2.
Liever in goed overleg uit elkaar?
Wederzijds goedvinden. Een ontslagprocedure kan tijdrovend en stressvol zijn voor u en voor de medewerker. Vaak is het een betere optie om afspraken te maken over een einde aan het contract en deze afspraken vast te leggen in een vaststellingsovereenkomst. We noemen dit een ontslag met wederzijds goedvinden. Hierin maakt u samen afspraken over de beëindiging van het contract, zoals een ontslagvergoeding en de opzegtermijn. Zo kunt u zonder conflict uit elkaar gaan.
Voor meer informatie over ontslag met wederzijds goedvinden, ga naar https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 31, nr. 2.
Hoe voorkomt u dit in de toekomst? Natuurlijk wilt u liever helemaal voorkomen dat u in zo’n situatie belandt. Een mismatch is nooit helemaal te voorkomen, maar wellicht voorkomt u het risico.
- Kijk verder dan het cv. Past iemand echt binnen de bedrijfscultuur? Denk aan een assessment of proefdagen om dit beter in te schatten.
- Stel heldere verwachtingen. Wees tijdens de sollicitatie duidelijk over wat u verwacht en check of dit aansluit bij wat de kandidaat zoekt.
- Inwerktraject. Een goed inwerktraject helpt nieuwelingen sneller op hun plek te komen en geeft ze een eerlijk beeld van het werk.