Werknemer spaart ten koste van werkgever koopzegels: genoeg voor ontslag op staande voet?
Ontslag op staande voet. De meest vergaande sanctiemogelijkheid die u als werkgever heeft, is het geven van ontslag op staande voet. Vanwege de (zeer) vergaande gevolgen voor de werknemer van een ontslag op staande voet is dit echter aan strenge wettelijke regels gebonden. Een gegeven ontslag op staande voet houdt dan ook lang niet altijd stand in de rechtszaal, zoals u wel weet.
Kleine vergrijpen
Steelt een werknemer rechtstreeks uit de kas, drukt hij een laptop achterover of betaalt hij privérekeningen via zijn werkgeversaccount, dan zal er weinig discussie zijn. Er zijn echter ook voldoende voorbeelden van op het oog kleine vergrijpen die tot ontslag op staande voet hebben geleid: een flesje water of zakje chips of een bakje potloden. Het lijkt niets, maar het kan zeker met een duidelijk en kenbaar zerotolerancebeleid tot een terecht ontslag op staande voet leiden.
Beleid op papier stellen. Wilt u een zerotolerancebeleid ten aanzien van diefstal, e.d. voeren, dan dient u dit beleid op papier te zetten, kenbaar te maken en consequent te handhaven.
Recente rechtspraak. Ook in een recente rechtszaak (ECLI:NL:RBNHO:2025:906) speelt een vergelijkbare kwestie. Een werknemer doet regelmatig boodschappen voor de werkgever. Hij doet deze uiteraard op kosten van de werkgever, maar gebruikt daarbij wel zijn eigen bonuskaart. Op deze bonuskaart staat de functie ‘sparen voor koopzegels’ standaard aan. Dit betekent dat de werknemer bij iedere aankoop die hij voor de werkgever doet, op kosten van de werkgever koopzegels spaart voor zijn privébonuskaart. Het opgebouwde saldo aan koopzegels gebruikt hij voor privéboodschappen.
Gratis of betaalde extra’s?
Als de werknemer op staande voet wordt ontslagen, verweert hij zich in de rechtbank. De werknemer stelt dat hij zich er niet van bewust was, dat zijn handelen nadeel voor de werkgever opleverde. Hij heeft nooit betaling voor de koopzegels op de kassabonnen zien staan. Bovendien heeft de werkgever zijn werknemers altijd toegestaan gespaarde actiezegels voor bijv. korting op de Efteling privé te gebruiken.
Ongeloofwaardig. De rechtbank gaat hier niet in mee. Weliswaar heeft de werknemer niet iedere keer bij het afrekenen van de boodschappen bewust aangegeven koopzegels te willen, maar de rechtbank acht het ongeloofwaardig dat de werknemer in de veronderstelling was dat de koopzegels gratis werden verstrekt. Het verschil tussen op kosten van de werkgever voor in totaal € 1.700 aan privéboodschappen kunnen doen door de koopzegels in te zetten en gratis tijdelijke kortingszegels op Eftelingkaartjes, moet ook de werknemer duidelijk kunnen zijn geweest.
Nu wel terecht ontslag op staande voet
Door aldus te handelen, heeft de werknemer naar het oordeel van de rechtbank op zijn minst bijzonder onzorgvuldig gehandeld. Bovendien speelt mee dat er een vertrouwensband tussen de werkgever en de werknemer bestaat, nu hij zonder controle vooraf geld van de werkgever uit mag geven. Door gelden van de werkgever voor privédoeleinden in te zetten, heeft de werknemer dit vertrouwen van de werkgever zeer ernstig geschaad. Het gegeven ontslag op staande voet blijft dan ook overeind.