LOON - 16.05.2025

30%-regeling voor vluchteling uit Oekraïne

Recentelijk besliste de rechter dat een vluchteling uit Oekraïne in aanmerking komt voor de 30%-regeling voor ingekomen werknemers. Daar gelden echter strikte voorwaarden bij, zo bleek uit de rechtspraak. Hoe voorkomt u problemen?

Hoe zit het ook alweer?

De 30%-regeling voor ingekomen werknemers geldt voor werknemers die u aantrekt vanuit het buitenland. Als zij aan bepaalde voorwaarden voldoen, dan kunt u tot maximaal 30% van het loon onbelast uitbetalen.

Voorwaarden. De belangrijkste voorwaarden zijn dat de werknemer nog geen inwoner van Nederland mag zijn, dat hij niet al in Nederland werkt, dat de werknemer op een afstand van minimaal 150 km van de Nederlandse grens woonde gedurende minimaal 16 van de laatste 24 maanden en dat de werknemer aan de looneis voldoet. De looneis is in 2025 € 46.660, waarbij voor werknemers jonger dan 30 jaar die over een masteropleiding beschikken, een lager bedrag van € 35.468 geldt.

Voor meer informatie over de 30%-regeling, ga naar https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 31, nr. 5.

De zaak bij de rechtbank

In de situatie waarover de rechtbank moest oordelen (ECLI:NL:RBNHO:2025:3414) was de vraag of de vluchteling al in Nederland woonde of werkte toen de arbeidsovereenkomst werd gesloten. Dat gebeurde eind april 2022. De werknemer had in 2020 al eens in Nederland gesolliciteerd, maar zonder resultaat en toen diezelfde werkgever hem benaderde in 2021 was hij zelf niet meer geïnteresseerd. Vervolgens kwam hij in februari 2022 samen met zijn echtgenote en met alleen handbagage naar Nederland, op uitnodiging van een vriend. In maart 2022 heeft hij alsnog gesolliciteerd bij de Nederlandse werkgever.

Rechter aan het woord. De rechtbank oordeelt dat de werknemer nog niet in Nederland woonde in april 2022. Sinds de start van het verblijf in Nederland in februari 2022, dat door de invasie door Rusland gedwongen verlengd werd, is er in april 2022 nog geen duurzame band van persoonlijke aard ontstaan. Dat de werknemer tot april 2022 als zelfstandige werkzaam was, vormt ook geen beletsel, omdat de opdracht ziet op een eerder, toen hij nog in Oekraïne verbleef, aangenomen klus.

Eerdere uitspraken van rechters

Er is al eerder door dezelfde rechtbank geoordeeld over de vraag of een vluchteling uit de Oekraïne voor de 30%-regeling in aanmerking komt. In een andere zaak oordeelde de rechtbank ook dat een vluchteling die in april 2022 met zijn gezin naar Nederland kwam, nog geen inwoner was toen de arbeidsovereenkomst in september 2022 werd gesloten. Daarbij was relevant dat deze werknemer tussen april en augustus 2022 werkte en verbleef op een schip buiten Nederland.

Belastingdienst in hoger beroep. De Belastingdienst is tegen deze uitspraak in hoger beroep gegaan en heeft bij het hof in Amsterdam gelijk gekregen. Het hof vond namelijk dat deze vluchteling wel al in Nederland woonde.

Voorkomen ... Zoals u ziet, volgen er steeds meer van zulke rechtszaken en liggen de zaken niet zo zwart-wit zoals u zou denken. Het zijn de feiten en omstandigheden die getoetst worden. Het is daarom zaak dat u zich eerst goed informeert voordat u zo’n werknemer iets toezegt. Ga desnoods te rade bij uw belastinginspecteur, zodat u weet waar u en uw werknemer aan toe zijn. Dat kan een hoop problemen en gedoe voorkomen.

Als u een Oekraïense vluchteling aanneemt, dan zou deze mogelijk in aanmerking kunnen komen voor de 30%-regeling. Of dat het geval is, hangt sterk af van de specifieke situatie. Doe daarom niet zomaar toezeggingen aan de werknemer, maar leg dit schriftelijk voor aan uw belastinginspecteur en verzoek om schriftelijk akkoord.


Uw volgende stap


Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01