Hoe werken de regels omtrent ouderschapverlof?
Recht op ouderschapsverlof
Medewerkers, zowel mannen als vrouwen, hebben recht op maximaal 26 werkwerken ouderschapsverlof als zij de wettelijke ouder zijn, het kind erkennen, ermee samenwonen en het verzorgen en opvoeden (stiefouder). Dit verlof bestaat uit negen weken gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof en 17 weken onbetaald ouderschapsverlof. De uitkering bij het betaalde verlof bedraagt 70% van het dagloon, met een maximum van 70% van het wettelijk vastgestelde dagloon. Tip. Maak afspraken over aanvullingen als deze niet in de cao staan. Sommige werkgevers bieden aanvullende regelingen, zoals volledige doorbetaling tijdens (een deel van) het verlof en/of een aanvulling tot 100% van het loon tijdens de negen weken betaald verlof.
Verlofaanvraag niet honoreren? De werkgever mag de aanvraag voor de negen weken betaald ouderschapsverlof niet weigeren. Wel mag de werkgever, om zwaarwegende bedrijfsbelangen, tot vier weken voor de ingangsdatum de invulling van het verlof wijzigen. Dit moet schriftelijk en goed onderbouwd gebeuren. Tip. Â Voor negen weken van de 26Â weken kunt u als werkgever een uitkering aanvragen bij het UWV, mits deze weken in het eerste levensjaar van het kind worden opgenomen.
Duur verlof? Het aantal verlofuren wordt berekend op basis van de afgesproken werkweek. Voor een fulltimebaan betekent dit maximaal zes maanden verlof. Voor parttimemedewerkers wordt dit naar rato berekend. Beide ouders hebben afzonderlijk recht op ouderschapsverlof en kunnen dit tegelijkertijd of na elkaar opnemen. Ook kunnen zij tot 26 weken ouderschapsverlof opnemen in de eerste acht levensjaren van hun kind. Dit verlof is in principe onbetaald, tenzij dit anders is afgesproken in de arbeidsovereenkomst of cao. Let op. Medewerkers met een meerling hebben recht op verlof per kind. Bij een tweeling betekent dit bijv. twee keer 26 weken, oftewel 52 weken ouderschapsverlof.
Aanvragen. Medewerkers moeten uiterlijk twee maanden voor de ingangsdatum schriftelijk bij u een aanvraag voor ouderschapsverlof indienen. Zij geven hierbij aan hoelang het verlof zal duren en hoe het verlof wordt verdeeld en u bent verplicht deze aanvraag te bevestigen. Let op.  U mag de aanvraag voor de negen weken betaald ouderschapsverlof dus niet weigeren. Tip.  Om discussie te voorkomen is het verstandig afspraken over ouderschapsverlof schriftelijk vast te leggen en toe te voegen aan het personeelsdossier.
Andere weetjes die van belang zijn
Overstappen naar een andere werkgever. Overgebleven verlofuren mogen worden meegenomen naar een nieuwe werkgever. De vorige werkgever moet hier een verklaring voor afgeven.
Pensioen. Werkgevers hoeven tijdens ouderschapsverlof geen pensioenpremie af te dragen, tenzij anders geregeld in de pensioenregeling.
Einde van het dienstverband. Het ouderschapsverlof stopt bij beëindiging van de arbeidsovereenkomst. Het heeft geen invloed op de duur van een eventuele WW-uitkering.
Bescherming tegen ontslag. Medewerkers mogen niet worden ontslagen vanwege het opnemen van ouderschapsverlof. Wel kan een werkgever het dienstverband beëindigen om andere redenen.
Voor meer informatie over ouderschapsverlof, ga naar https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 31, nr. 5.